Топ 10 места по света, които трябва да видите

Предлагали сме ви много класации, но тази определено ще ви накара да се замислите. Може би сте чували за пътеводителите Lonely Planet, които от години помагат на туристите по света. Издателството на пътеводителите е класирало най-известните забележителности по света. Представяме ви челните 10 на класацията.

Номерата пред забележителните места можете да приемете просто като цифри, защото красотата не може да бъде измерена и класирана.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1.Мачу Пикчу

Разказвали сме ви неведнъж за този древен град, който се намира в облаците и е последното убежище на инките. Около откриването му и изнасянето на артефакти от американски учен към САЩ има много етични спорове, но ако ги оставим настрана, мястото привлича тусисти с екзотиката си, енергията и духа, който има. Планините на Перу са успели да скрият повече от 4 века този мистичен град, построен през XV век и открит в началото на XIX.

2.Великата китайска стена

Разказвали сме ви и за нея. Тя е едно от 7-те чудеса на света и е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г. Оприличавана е на гигантски дракон, а изграждането й започва в далечния 4 век пр. н.е. Това е най-голямото военно укрепление, което е служило за защита от нападение. Името й на китайски е „Чанчън“ и буквално означава „Дълга защитна стена“. Общата й дължина по последни данни е 8 850 км, което означава, че ако материалите за построяването й се използват за стена с дебелина 1 метър и височина 5 метра, то тя ще обиколи цялата Земя един път и нещо.

великата китайска стена

3.Тадж Махал

Великолепното архитектурно произведение в Индия е едно от малкото места е света, което може да бъде наречено „вечен символ на любовта“. Историята на мавзолея, построен от един мъж в памет на любимата му жена, изпълнявайки нейното последно желание, намира път до всяко сърце.

Любовта на монголския владетел Шах Джахан и съпругата му принцеса Арджуманд Бано Бегум е като приказна история. Плодовете й са цели 14 деца. При раждането на последното принцесата умира, но преди да издъхне моли мъжа си да й построи гробница, каквато светът досега не е виждал. 21 години по-късно се появява Тадж Махал.

4.Колизеумът в Италия

Изразът “Да отидеш в Рим и да не видиш папата” вероятно е измислен заради туристите, които са пропуснали да заснемат Колизеума при своите посещения. Арената на гладиаторски боеве е един от символите на Рим. Тя е събирала над 50 000 зрители, които са се наслаждавали на двубоите между гладиаторите. Зрителите са имали силата да решат съдбата на загубилия – с палец нагоре или надолу, съответно “Да живее!” или “Да умре!”.

Днес полуразрушеният Колизеум привлича ежегодно милиони туристи в Рим и ги потапя в историята на Древен Рим.

Комизеумът, Рим

5.Водопадите Игуасу

Южна Америка може да се похвали с едни от най-мощните водопади в света. Височината им е около 80 метра, а потоците които ги формират са над 270.

Когато отивате да ги видите, не се опитвайте да си говорите с приятеля до вас. Възможността ви да се разберете е чрез знаци, но истината е, че заставайки пред този природен феномен, вероятно просто ще искате да му се насладите. Най-впечатляващ от водопадите е „Дяволското гърло“, по който минава границата между Бразилия и Аржентина.

Препоръката ни е да отидете да видите водопадите от аржентинска страна – не подценяваме достолепието им откъм Бразилия, но казват, че откъм Аржентина са много по-интересни.

водопади, игуасу, бразилия, аржентина

6. Крепостта Алхамбра

Испания е много красива страна, а в пределите на Гранада можете да се насладите на една от най-красивите, масивни и популярни дворцови крепости в света – Алхамбра. Дворцовият комплекс е толкова голям и толкова известен, че за да бъде съхранен в този вид, потокът на туристи е ограничен. Билети, за да посетите Алхамбра, можете да закупите и онлайн.

Вътре ще се насладите на изложението на ислямска архитектура. Истината е, че и без да отделяте време на изложебените зали, самата Алхамбра ще ви плени с майсторските дърворезби и дворовете в мавритански стил. Отделете време просто да се разходите из крепостта-дворец, за да усетите духа на XII – XIV век и всичко, което той носи.

крепост, алхамбра

7. Храм “Света София”

По името веднага ще си кажете, че църквата в центъра на столицата на България е попаднала в тази престижна класация, но истината е, че става дума за турския храм със същото име. Храмът „Света София“ (на турски: Ayasofya), разположен в старата част на Истанбул, безспорно е най-мащабната и внушителна забележителност в града. Наричан още “Църквата на Мъдростта”, бившият православен храм е служил дълго време като християнска катедрала, по-късно е бил превърнат в джамия, а днес – в музей.

Според легендата, на същото място преди хилядолетия е бил разположен храм на Артемида. Преданието разказва, че през VI век една нощ на император Юстиниан се явил ангел, който му дал задачата да построи храм за въхвала на Света София.

Строежът продължава 5 години, а на Коледа през 537 г. църквата отваря врати за вярващите.

8. Храмов комплекс “Ангкор”

Азия е най-големият и най-заселеният континент, но въпреки това там могат да бъдат открити места като Ангкор. Този град, погълнат от джунглата, представя най-мащабното строителство на континента.

Открит преди век и половина от французи, които попадат в непроходимите камбоджнски гори, Ангкор е град с невероятен храмов комплекс. Дърветата там са на стотици години и по кората им се чете история.

Любителите на екшън филмите и хубавите жени веднага са познали от снимките, че там са заснети някои от сцените от първия филм “Лара Крофт: Томб Райдър” с Анджелина Джоли.

9. Големият бариерен риф

Преминавайки на следващия континент, попадаме на фантастична приказка от цветове, форми и създания, а именно Големият бариерен риф (Great Barrier Reef) в Австралия. Името му не е случайно – това е най-голямата коралова система в света. Всъщност е толкова голяма, че е единственият жив организъм, видим от Космоса.

Астронавти, които са го наблюдавали, го описват като „тънка бяла линия до източното крайбрежие на Австралия“. Това чудо на природата се състои от над 2900 отделни рифа и 900 острова, простиращи се на повече от 2600 км, като общата им площ е около 344 400 кв. км. Изключително впечатляваща е и възрастта му, която според специалистите е цели 18 милиона години.

10. “Гранд Каньон”

Съединените американски щати могат да се “похвалят” с един от най-дълбоките каньони в света. Ако застанете на някоя от най-високите точки на Гранд Каньон, всъщност ще виждате само една десета от него. Площта му е толкова голяма, че само от космоса би могъл да бъде обхванат целия с поглед.

Според изследователи, формирането му е започнало преди 6 милиона години. Водата и вятърът са сътворили нещо невероятно. Земята близо до Каньона е била населена с индианските племена апачи и навахо. Днес те живеят в резервати, а туристите имат възможност да се докоснат до културата им и да закупят сувенири от тях.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!