Ангкор Ват – архитектурният шедьовър на Изтока

Най-големият запазен храмов комплекс, построен през първата половина на 12 век, все още се извисява в цялото си великолепие на север от Сием Реап в Камбоджа, югоизточна Азия. Красотата и величествеността на Ангкор Ват остават без конкуренция и до днес. Той се е наложил като символ на Камбоджа и е най-големият религиозен паметник в света, първоначално индуистки, а след това будистки. Съвършенството между състав, баланс, пропорции, релеф и скулптура го нареждат сред 7-те чудеса на света.

angkor-cambodia-603342_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Храмовият комплекс се разпростира на над 400 кв.км и днес е част от Археологическия парк Ангкор. Паркът съхранява останките от различни столици на Червените империи от 9-ти до 15-ти век с безбройни скулптурни украси, орнаменти и елементи, които и до днес свидетелстват за будистката култура и традиция през годините. Ангкор Ват е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

angkor-wat-425689_1280 angkor-siem-reap-781004_1280 angkor-monument-601312_1280

Общоприето е схващането, че Ангкор Ват е служил за погребален храм на крал Суряварман II. Храмът е построен на запад, за да съответства на символизма между залязващото слънце и смъртта. Барелефите, изградени в храма, са подредени от ляво на дясно по реда на Хинди, който също описва погребален ритуал.

Разхождайки се из комплекса, ви завладява чувство на необятност. Сложността и красотата на храма привличат вниманието и ви оставят без дъх. Погледнат отвън, Ангкор Ват изглежда като колосална маса от камък с дълъг тротоар, водещ до центъра на комплекса. Поредицата от високи кули, покрити галерии, камери, веранди и дворове на различни нива, свързани със стълби и тунели, също допринасят за чувството на необятност и за нещо, което е в пъти по-голямо и значимо от човека.

cambodia-603395_1280

Според мнозина изследователи и историци, Ангкор Ват е миниатюрен вариант на Вселената, земен модел на космическия свят. Според други, паметникът символизира митичната планина Меру, разположена в центъра на Вселената – петте кули съответствали на върховете на Меру, а външната стена е сравнявана с ръба на планината, заобиколена от ров отвъд океаните.

Символиката, сравненията, тълкуванията за храмовия комплекс изобилстват. Факт е обаче, че това е един от най-красивите и най-големите храмови комплекси, запазени от годините на древните култури до днес. Това е една от световните атракции, задължителни за посещение, ако имате възможност. Приключението си струва, определено, а богатството, което остава от видяното, е несравнимо.

angkor-317463_1280 angkor-wat-814252_1280 cambodia-603388_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!