7-те най-впечатляващи водопада в света

Вода, много вода – буйна, гърмяща, устремена, преодоляваща всякакви препятствия по пътя си надолу и създаваща едни от най-великолепните гледки, на които можем да се насладим на Земята. Водопадите! Едва ли има човек, който да не е замлъквал поне веднъж, възхитен от могъщите спускащи се талази и прелестните водни завеси. Ако посетите който и да е от тези 7 водопада, със сигурност ще преживеете такъв магически момент!

Игуасу


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

игуасу
Разположен на границата между Бразилия и Аржентина, Игуасу е съвкупност от 275 водопада. Думата “Игуасу” има индиански произход и буквално преведена означава “Голяма вода”. Най-големият от водопадите се казва “Гърлото на дявола”. Това място привлича милиони туристи всяка година и е един от най-посещаваните туристически обекти в Южна Америка.

Виктория

виктория2
Виктория се намира в Африка, на границата между Замбия и Зимбабве. Този водопад е една от най-зрелищните гледки в цял свят, тъй като е широк 1708 м, което го прави най-дългата водна завеса в света. На един от местните езици името му означава “Гърмящ дим”. Водопад Виктория и площта около него са включени в 2 национални парка – “Гърмящият дим” в Замбия и “Виктория фолс” в Зимбабве.

Гълфос

гълфос
Намира се в Исландия и е най-големият водопад на Стария континент. Името му означава “Златният водопад” и се дължи на това, че при залез слънце водите на водопада придобиват златисти отенъци. Гълфос е особено впечатляващ през зимата, когато частично замръзва и всичко се обвива в сняг и ледени блокове.

Хуангуошу

huang-asia-224938_1280
Най-големият водопад не само в Китай, но и в цяла Азия – 74 м височина и 81 м широчина. Около него са разположени още 18 водопада. Това е един от малкото водопади в света, които могат да бъдат разгледани от всички страни. Кръстен е на растение, което носи същото име и е известен с това, че е обграден от буйна растителност.

Анхел

angel-falls-30698-1366x768
Най-високият водопад на планетата се намира във Венецуела и е висок цели 980 м. Разположен е на река Чурун и до него се стига по вода за около 24 часа. Много често обаче туристите остават разочаровани, когато го видят, тъй като най-често е забулен в гъсти облаци. В периода на суша водопадът представлява тънка струя, като голяма част от водата се разсейва още преди да е достигнала до земята. През дъждовния период обаче Анхел е величествен.

Йосемити

yosemite-national-park-185241_1280
Най-високият водопад в Северна Америка – 740 м. Намира се в националния парк “Йосемити” (откъдето идва и името му) в Калифорния. За този водопад се носи интересна легенда: че езерото, в което пада, е обитавано от духове и вещици. Най-добре е да посетите Йосемити в края на пролетта, когато водният поток е най-силен и съответно водопадът е най-впечатляващ.

Ниагара

ниагара3
Несъмнено Ниагара е най-известният водопад в света. Всяка година около 20 милиона туристи посещават този природен феномен, намиращ се на границата между САЩ и Канада. Ниагара впечатлява не толкова със своята височина, колкото с ширината си и огромното количество вода, което се изсипва – 5700 куб. метра в секунда (в най-пиковите моменти). Ниагарският водопад от десетилетия е любима туристическа атракция, но освен че е известен със своята красота, той е и ценен източник на хидроелектрическа енергия.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!