Алхамбра – красивото мавританско бижу на Гранада

Дворецът Алхамбра се намира в подножието на Сиера Невада над град Гранада, Испания. Построен през 14 век изцяло в ислямски стил с типичните белези на религията и културата, това е единственият в света запазен в своя цялостен блясък дворцов комплекс на мавърската династия Насриди.

alhambra19


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

След прогонването на маврите от испанските земи, дворецът буквално е забравен до 20 век, когато се превръща в музей, който ежегодно привлича изключително голям поток от любопитни туристи.

alhambra3

И няма как да е по друг начин – дворцовият комплекс е истинско бижу. Състои се от дворец, джамия, уникално красиви градини, шадравани, фигурални елементи, пищна растителност и всичкото това – обградено с величествена крепостна стена.

На изток от двореца е резиденцията на емирите – Хенералифе, също част от дворцовия комплекс.

alhambra2

Гледката, която се открива от комплекса към Гранада, е величествена и незабравима.

alhambra18

Уникалните творения Алхамбра и Хенералифе са изключително свидетелство за мюсюлманската епоха на Испания до 16 век. Те са пример за кралските арабски резиденции на Средните векове, непокътнати и до днес, които предават историята на цяла една религия, култура и свят, различни от нашия, но не по-малко красиви. Алхамбра и Хенералифе не са успели да познаят превратностите на времето и продължават и днес да крият тайните на емирите от онова време. Развитието на християнството като религия по тези места не е докоснало дворцовия комплекс и го оставя като забележителен пример за средновековните мавритански средища.

Красотата на комплекса е наистина спираща дъха и не може да бъде просто описана с думи – трябва да се усети, докосне и види на живо. Пожелаваме ви да го направите, а докато това се случи, се насладете на снимките от Алхамбра!

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!