Тадж Махал – вечният символ на любовта

Ако има едно място на света, което може да бъде наречено „вечен символ на любовта“, то това е Тадж Махал – великолепното архитектурно произведение в Индия. Историята на мавзолея, построен от един мъж в памет на любимата му жена, изпълнявайки нейното последно желание, намира път до всяко сърце.

15328-gaz201

Тадж Махал е издигнат от моголския владетел Шах Джахан (господар на света) – име, което получава, след като заема престола през 1628 г. Роден е като принц Кхуррам, син на император Джахангир, а любимата му е прекрасната принцеса Арджуманд Бано Бегум. Историята им е като от приказките – голяма любов, чийто плод са 14 деца. Когато съпругът й става император, принцесата също получава ново име: Мумтаз Махал (възвишена в двореца).

За съжаление тяхната приказка не е от онези, които завършват с „и живели щастливо до дълбоки старини“. Мумтаз Махал си отива от този свят едва на 39 години, при раждане. В последните си мигове тя моли любимия си да й построи гробница, каквато не е виждана до този момент. И той изпълнява желанието й – строителството на Тадж Махал започва две години след смъртта й и продължава цели 21 години, а в изглаждането му участват над 20 хиляди строители и занаятчии.

78463-2006

Във величествения комплекс, дълъг 580 метра, широк 300 и ограден с висока стена, има не само мавзолей и джамия, но и конюшни, ханове и прекрасна градина, която за съжаление днес не е запазена в оригиналния си вид. Мавзолеят е с квадратна форма, на всеки ъгъл има малък купол, а централният, който е висок цели 70 метра, е във формата на перла (или сълза – според други легенди).

Там намира покой не само Мумтаз Махал, но и съпругът й – защото тъжният край на тяхната приказка включва и неговото сваляне от престола в следствие на огромните разходи по построяването на Тадж Махал. Един от синовете му узурпира властта и затваря баща си в Червената крепост – постройка, която гледа към Тадж Махал, където Шах Джахан прекарва последните осем години от живота си. След като си отива от този свят, синът му го погребва при любимата му.

[gallery type="rectangular" ids="6614,6615,6616,6618,6617"]

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!