Тадж Махал – вечният символ на любовта

Ако има едно място на света, което може да бъде наречено „вечен символ на любовта“, то това е Тадж Махал – великолепното архитектурно произведение в Индия. Историята на мавзолея, построен от един мъж в памет на любимата му жена, изпълнявайки нейното последно желание, намира път до всяко сърце.

15328-gaz201


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Тадж Махал е издигнат от моголския владетел Шах Джахан (господар на света) – име, което получава, след като заема престола през 1628 г. Роден е като принц Кхуррам, син на император Джахангир, а любимата му е прекрасната принцеса Арджуманд Бано Бегум. Историята им е като от приказките – голяма любов, чийто плод са 14 деца. Когато съпругът й става император, принцесата също получава ново име: Мумтаз Махал (възвишена в двореца).

За съжаление тяхната приказка не е от онези, които завършват с „и живели щастливо до дълбоки старини“. Мумтаз Махал си отива от този свят едва на 39 години, при раждане. В последните си мигове тя моли любимия си да й построи гробница, каквато не е виждана до този момент. И той изпълнява желанието й – строителството на Тадж Махал започва две години след смъртта й и продължава цели 21 години, а в изглаждането му участват над 20 хиляди строители и занаятчии.

78463-2006

Във величествения комплекс, дълъг 580 метра, широк 300 и ограден с висока стена, има не само мавзолей и джамия, но и конюшни, ханове и прекрасна градина, която за съжаление днес не е запазена в оригиналния си вид. Мавзолеят е с квадратна форма, на всеки ъгъл има малък купол, а централният, който е висок цели 70 метра, е във формата на перла (или сълза – според други легенди).

Там намира покой не само Мумтаз Махал, но и съпругът й – защото тъжният край на тяхната приказка включва и неговото сваляне от престола в следствие на огромните разходи по построяването на Тадж Махал. Един от синовете му узурпира властта и затваря баща си в Червената крепост – постройка, която гледа към Тадж Махал, където Шах Джахан прекарва последните осем години от живота си. След като си отива от този свят, синът му го погребва при любимата му.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!