Великата китайска стена – гигантската азиатска серпентина

Великата китайска стена е едно от 7-те чудеса на света и е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г. Оприличавана е на гигантски дракон, а изграждането й започва в далечния 4 век пр. н.е. Това е най-голямото военно укрепление, което е служило за защита от нападение. Името й на китайски е „Чанчън“ и буквално означава „Дълга защитна стена“. Общата й дължина по последни данни е 8 850 км, което означава, че ако материалите за построяването й се използват за стена с дебелина 1 метър и височина 5 метра, то тя ще обиколи цялата Земя един път и нещо.


На места Великата китайска стена достига на ширина 10 метра, а на височина – 15 метра, като в по-отдалечените части на страната тя представлява просто по-големи земни валове. Изчислено е, че са използвани общо около 180 млн. м3 пръст и 60 млн. м3 други строителни материали, а най-голям принос за построяването й има династия Мин.
Стената има изградена канализация за изтичане на дъждовната вода, както и наблюдателни площадки. В строителството са участвали майстори, затворници, войници и селяни, като много от тях умират по време на строежа, затова понякога Великата стена е наричана „най-голямото гробище в света“. Според някои историци там намират смъртта си над 10 милиона души. Основните материали, които са използвани при изграждането, са пръст, камъни, дърво и керемиди, както и цели блокове камъни от близките каменни кариери. В пустинната част в употреба са влизали тръни и пясък.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 


В днешни дни едва 30% от Великата китайска стена са в добро състояние, а традиционната наблюдателна позиция е възстановеният 1,5-километров сектор в Бадалин (Badaling), на 80 км северозападно от центъра на Пекин. Това величествено човешко творение е задължителна дестинация, особено ако ще посещавате Китай по един или друг повод. Но имайте предвид, че там 4-те сезона са в своите крайности – през лятото жегите достигат до 40 градуса, а през зимата температурите падат до -20, така че при възможност съобразете пътуването си с това.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!