Как да се подготвя за пътуване с кола? Какво да вземете със себе си и за какво да проверите?

Когато планира дълго пътуване с автомобил, всеки собственик на транспортно средство си задава един много логичен въпрос: „Трябва ли да проверя автомобила, преди да тръгна на път? Да и да, пътуването винаги е приключение и трябва да сте подготвени. Всъщност дори ако просто закъсате на магистралата, това вероятно няма да има катастрофални последици, но неудобството и непланираните разходи не могат да бъдат избегнати. Затова ви предлагам да съставите списък с нещата, които трябва да проверите в автомобила си преди пътуване. Ще започнем с един стартер. Защо от него? Въпросът е, че в случай на неизправност на тази част няма да можете да движите автомобила. За стартирането на двигателя отговаря стартерът (представен като електрически двигател). Следователно това е първото нещо, за което трябва да помислите, когато проверявате техническото състояние на автомобила.

автомобилен стартер

                                                                    Изображение на автомобилен стартер – www.rexbo.bg

Какво да проверите преди кратко пътуване?

В идеалния случай трябва да започнете с бърза обща проверка на автомобила. Какво включва?

  • Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е състоянието на регистрационните табели. Особено ако автомобилът ви е паркиран навън през нощта. В края на краищата, ако те са нечетливи или недобре поставени, има риск да получите глоба или да загубите важния „документ“ за превозното средство. 
  • Погледнете под автомобила си. Ако откриете чужда течност на пода (особено в зоната на двигателя) – непременно отидете в сервиз или сами диагностицирайте количеството масло. Освен това изтичането на антифриз може да бъде подозрителна течност, което е изключително лошо за състоянието на автомобила. 
  • Проверете състоянието на гумите: не са ли повредени, има ли достатъчно налягане? Ако има проблем с някое от тях, задължително го отстранете, преди да шофирате. 
  • Диагностика на състоянието на осветителната система. Обърнете внимание на това как светят фаровете, дали всичко е наред с дългите светлини и светлините за мъгла. В края на краищата никога не знаете със сигурност какви метеорологични условия ще срещнете на пътя. 
  • След като двигателят заработи, трябва да наблюдавате и всички предупредителни светлини и да се уверите, че никоя от тях не дава сигнал за бедствие.

Какво да правите преди дълго пътуване?

Ако планирате дълго пътуване (напр. отивате на почивка и ви предстои да разгледате много забележителности), освен горепосочените проверки има и много други неща, за които трябва да внимавате:

  • Уверете се, че спирачната ви система е в изправност. Това включва проверка на спирачната течност и на спирачката за паркиране (известна също като ръчна спирачка). 
  • Отново става въпрос за гумите. В допълнение към общото състояние и липсата на дефекти, преди дълго пътуване си струва да проверите износването, да балансирате и, ако е необходимо, да монтирате отново гумите, които отговарят на сезонните изисквания. 
  • Уверете се, че сте оборудвали автомобила си с всичко необходимо. Затова в купето и багажника на автомобила винаги имайте следните неща: лекарства (както предписаните като задължителни за всеки автомобил, така и специфични), конуси за аварийно спиране, гаечен ключ, пожарогасител, резервно колело, крик, компресор, кука и въже за теглене. И това е само минимумът. За да сте сигурни, можете да вземете предпазители и крушки, допълнителни ремъци (задвижващ и разпределителен), различни връзки, както и изолирбанд, специални проводници за „осветяване“ на автомобила и, разбира се, малко допълнително гориво за всеки случай.
За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.