На екскурзия до Чернобил 30 години по-късно

В 1:23 сутринта на 26 април 1986 година неочакван токов удар причинява пожар и 4 ядрен реактор в електроцентралата Чернобил в Украйна гръмва. Това е една от най-големите промишлени катастрофи, през които преминава човечеството и тази година се навършват 30 години от нея.

01

Химичните реакции и съединения били толкова силни, че успяват съвсем с лекота да взривят 1000 тонния капак на реактора и раняват 31 от техниците, които били на смяна по това време.

Ядрената катастрофа обезлюдява района, който днес наричат “Зоната Чернобил”. Така наречената зона е с площ от около 2600 квадратни километра. Евакуирани са 91 села и три града или над 200 000 души. Най-близкият град – построен през 1970 година за един миг за работещите в ЧАЕЦ – Припят, изчезва мигновено.

02

Токсичните облаци са толкова големи, че биват засечени от уредите за измерване на радиация, чак във Великобритания. Учени изчисляват, че в момента на експлозията и непосредствените след това часове и дни, изложени на токсичните облаци само за района на Украйна, Русия и Беларус, са над 5 милиона души.

03

Днес в “Зоната” работят около 3000 работници в десет предприятия на Министерството на извънредните ситуации в Украйна, които се грижат за транспорта, поддръжката на инфраструктурата, мониторинга на околната среда, почистване и други подобни дейности. Освен тях има още около 3500 работещи в самата ЧАЕЦ. Последният реактор на Чернобилската ядрена централа спира да работи през 2000 година, но работа около централата все още има и ще има и в следващото десетилетие. Извеждането от експлоатация на цялата ЧАЕЦ по план трябва да продължи 40 години, в саркофага има над 160 тона радиоактивно гориво, а повече от 800 могили, в които са заровени радиоактивни отпадъци, трябва да бъдат отново обработени.

04

30 години по-късно освен призрачни места, които пазят спомените от трагедията, градовете в “Зоната” са и една изключителна атракция. Отдавна мястото се радва на своя странна форма на туризъм и любопитство. Дори има организирани турове за ден, два, седмица, като както всеки друг тур към най-обикновена дестинация, така е тези към ЧАЕЦ си има екскурзовод и всички други подробности.

30 години по-късно ви питаме – бихте ли отишли на екскурзия там?

05 06 07 08 09 10 11 12

източник: capital.bg, roughguides
снимки: Marco Fieber
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!