16 европейски дестинации за тази пролет

Баба Марта се е усмихнала широко днес и обещава да се усмихне още през уикенда. Тези първи слънчеви лъчи ни подсещат, че пролетта пристъпва бавно, но сигурно към нас. И най-сетне идва онова време от годината, през което всичко в природата ще започне новия си цикъл на живот – цветята ще разцъфнат, дърветата ще се раззеленят, ще се разнесе любим аромат на свежест и ще загърбим сивите студени дни. Моментът ни се струва изключително подходящ да се “разходим” из Европа и да се насладим на пролетни красоти. Идвате ли с нас? 🙂

1. Ставангер, Норвегия

01-norvegia

Ставангер е изключително красив град, разположен на брега на Норвежко море. Известен е като нефтения център на Норвегия, но също така е и любим на пешеходните туристи. Мястото впечатлява с прекрасни пейзажи и незабравими гледки, особено през пролетта, когато слънцето докосва с лъчите си разцъфналите дървета и красивите сгушени къщички.

2. Дъблин, Ирландия

02-dublin

Дъблин е още по-жив в слънчевите пролетни дни със своите музикални и кулинарни фестивали, възможности за разходики и откриване на нови и нови кътчета красота. Ако имате възможност да отидете в Дъблин в края на пролетта – началото на юни, ви препоръчваме най-големият градински фестивал в Ирландия – „Bloom in the Park“, в парка Феникс. Това е и един от най-красивите цветни паркове в Европа.

3. Сан Себастиан, Испания

03-san sebastian

Сан Себастиан е една от мечтаните дестинации и едно от райските кътчета на Европа. Районът има силна идентичност, природа и кухня. Сан Себастиан е и традиционен, и модерен. Местните продукти и гастрономията са много фини и препращат към модерността, творчеството и фантазията. Кухнята в този район е наистина уникална и впечатляваща.
Тук можете да откриете и един от най-красивите заливи в света, а вероятно и най-красивият за цяла Европа. Сан Себастиан ще ви впечатли и със своята архитектура и великолепни музеи. Градът е подходяща дестинация и за любителите на шопинга. Всичко това го превръща в едно от предпочитаните местенца за незабравима почивка през пролетта.

4. Монтрьо, Швейцария

04-montreux

Монтрьо е световно известен със своето качество на живот, което предлага, с чистия въздух и спиращите дъха пейзажи. Фреди Меркюри прекарва последните години от живота си тук, за да твори, но и заради спокойствието на града. Последният албум на Меркюри „Made in Heaven“ е записан в звукозаписното студио на музиканта, именно в Монтрьо.
Градът е известен и с Джаз фестивала – „Montreux Jazz Festival“, който се организира ежегодно през месец юли.

5. Порто, Португалия

05-porto

Този град е фантистичен през цялата година. Избиран е три пъти за “Най-добра европейска дестинация”. Порто и гостоприемните му жители ще ви очароват напълно. Това е един от най-безопасните градове в света. Автентичните и тесни улички го нареждат и сред най-романтичните дестинации в Европа. Красиви гледки, невероятни забележителности, романтичен дух и много изненади крие пролетен Порто. Насладете му се!

6. Лисе, Холандия

06-holandia

Известният цветен парк Кукенхоф в Лисе, Холандия, е изключително задължителна дестинация през пролетта. „Keuken“ означава „Кухня“, а градините на замъка Тейллинген са били градините на баварска графиня от 15 век. В тях тя отглеждала билки и зеленчуци, които след това използвала на трапезата си. От там идва и името “Градината на кухнята”.
Градината Кукенхоф е най-голямата цветна градина в света и определено си заслужава да бъде видяна поне веднъж.

7. Остров Крък, Хърватия

07-krk-croatia

Хърватия има 1185 острова и е една от най-красивите страни в Европа. Остров Крък е сред предпочитаните дестинации от туристите. Той е с дължина от 38 километра и широчина – 20 километра и се доближава до представата за рай на Земята – невероятни пейзажи и безкрайната синева на морето са в едно уникално съчетание с красиви горски местности и зелени планини.

8. Задар, Хърватия

08-zadar

Избран за “Най-добра европейска дестниция”, Задар се превръща в мечтано място за много хора. Ослепителна красова, природа, спиращи дъха гледки, романтични залези и страхотна атмосфера. От Задар можете да посетите и Национален парк “Плевице”, да си наемете лодка и да просто да плавате или да се отдадете на спокойствието и красотата на това невероятно кътче земя.

9. Атина, Гърция

09-athens

Атина е място, което трябва да посетите поне веднъж в живота си и да се насладите на една от най-великите цивилизации от древното минало. Ще откриете следите на философите, белязали света със своите теории и начин на мислене. Историята, запазените останки от древната архитектура и неповторим гръцки дух ще ви накарат да се влюбите в този град.

10. Любляна, Словения

10-lujblqna

Столицата на Словения е мечта за много пътешественици от цял свят. Това не е просто една от романтичните дестинации в Европа. Любляна е пример за архитектурата на Барока и Арт Нуво. Словенската столица е красива, пищна и богата на забележителности. Нарежда се до Виена като колоритност, но е една идея по-топла и Средиземноморска. Любляна е традиционна, историческа, модерна и творческа. Струва си да е в списъка ви със следващите дестинации, особено през пролетта.

11. Стари Град, Хърватия

11-stari grad-croatia

Стари град е един от най-древните градове в Европа – на почти 2400 години. Освен това е и една от най-добрите европейски дестинации, номинирана от ЮНЕСКО, заради невероятните си пейзажи и спиращите дъха гледки. Градчето, създадено от гърците, е едно от бижутата, що се отнася до развитието на туризма в Хърватия днес.

12. Лондон, Англия

12-london

Този град винаги ще бъде един от най-атрактивните в Европа. Когато и да решите да го посетите, ще ви впечатли. Но през пролетта, шансът да не се влюбите в него, е нулев. Сложете го в списъка си, ако не сте ходили там и последвайте съветите ни. Краят на месец май и началото на месец юни, ни се струва изключително подходящ момент за няколко дни, прекарани в красотите на Лондон.

13. Хавър, Франция

13 - le havre, france

Тук ще ви изненадаме. Хавър е нетипичен. Той е в списъка на ЮНЕСКО, заради своята модерност и архитектурен стил. Това е град на контрастите, люлката на импресионизма. Ето защо именно там – в музея “Малру”, е най-голямата колекция от импресионистично изкуство. Този град ще ви плени с история, изкуство, стил.

14. Монте Карло, Монако

14 - monte carlo

Повечето хора си представят, че Монте Карло не е типичната туристическа дестинация. Е, ще ви поправим, защото е! Градът е изключително богат на история и културно наследство, уникално в световен мащаб. И също така е едно от малкото места в света, които умело съчетават туризъм, бизнес, забавления, хазарт, релакс и гастрономия. Посетете го, няма да съжалявате! 😉

15. Пловдив, България

15 - plovdiv

Надяваме се, че не сте изненадани, че нашето бижу Пловдив се нарежда до големите европейски дестинации. Както сами знаете, това е вторият ни по големина град в България, а през последните години успя да се открои със своята модерност и динамичност. Не е случаен и фактът, че Пловдив е Европейска столица на културата. До там можете да се разходите още този уикенд и да се насладите на неговата история, романтика и традиции.

16. Амстердам, Холандия

16 - amterdam

Амстердам е посещаван от милиони туристи всяка година. Градът е невероятно красив през лятото, но много по-тих, по-спокоен, по-бюджетен и гостоприемен през пролетта. Каквото и да си помислите, че искате да видите, можете да го намерите тук. Пролетта е сезонът, в който можете да се насладите на всяка частица от Амстердам, без да бъдете обезпокоявани от безбройните тълпи от организирани туристически групи.

Накъдето и да решите да поемете – пролет е, направете го! Особено, ако не сте ски любители и цяла зима скролвате по страниците на Пътешественик, в опит да усетите полъха на едно бъдещо пътуване. Дойде моментът да планирате и да се раздвижите 🙂

източник и снимки: europeanbestdestinations
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!