10-те най-удивителни селца и градчета в Европа, които трябва да посетите

Знаем, че много от вас са почитатели на неконвенционалния туризъм, затова решихме да посветим тази статия на малките градчета и китни селца като алтернативни дестинации за следващата ви почивка. Пътувайки из Европа, защо освен да посетите големите градове и знаменитите забележителности, не усетите и чара на някое малко средновековно градче или свежестта на въздуха в някое планинско селце? Никога не изключвайте и опцията да наемете лодка за еднодневна разходка, вместо да “плувате” из изпълнените с трафик градски улици. Без повече обяснения ви потапяме в нашата селекция на уникални местенца из Европа, които ще ви омагьосат.

1. Чинкуе Тере, Италия

1-Cinque-Terre-extraordinary-beauty

Чинкуе Тере (в буквален превод: „петте острова“) – това са 5 италиански селца, носещи звучните имена Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтероссо ал маре. Всяко от тях предлага незабравимо изживяване за посетителите, които могат да ги обходят с раница на гръб или с лодка. Колата обаче не е опция, тъй като автомобилите са разрешени в тази област само в един ден в седмицата.

1-Cinque-Terre-2

2. Халщад, Австрия

2-hallstatt

Халщад е малко градче със спиращи дъха гледки, разположено между Залцбург и Грац в езерния район на Австрия Залцкамергут. Смятан за едно от най-старите все още населени места в Европа, Халщад е под опеката на ЮНЕСКО и е важна австрийска туристическа атракция.

2-hallstatt-2

3. Иа, Санторини

3-oia-416136_640

Легендите разказват, че великите поети са го възхвалявали в стиховете си, разказвайки за тайните на Атлантида, които крие магическата му форма: Санторини! Вулканичен остров, част от Цикладите, известен с драматични пейзажи, бели сгради и вълшебни залези, които се наблюдават най-добре от селцето Иа.

3-oia-2

4. Гимелвалд, Швейцария

4-gimm

Гимелвалд е красиво планинско селце в региона на Бернезе Оберланд в Швейцария, невероятно място за запалените АЛПИнисти, предлагащо гледки с внушителни скали, цветни планински склонове и далечни върхове. Освен от пейзажа, изваден като от картина, туристите са привлечени от спокойната атмосфера и тишината.

4-gimm-2

5. Колмар, Франция

5-colmar

С чаровна атмосфера на малко градче, пропито с дълга история, Колмар е не просто най-елзаското градче във френската област Елзас и винената й столица, но е и мястоТО за вярващите в приказки. Най-добрият начин да попиете от атмосферата на града е да се разходите из старинния център и да бъдете пленени от красотата на съхранените архитектурни забележителности.

Colmar

6. Брус-ле-Шато, Франция

6-brousse-le-chateau

Брус-ле-Шато е китно селце в региона Аверон, югозападна Франция, определяно като средновековно чудо и едно от най-красивите в цялата страна. С богатата си, запазена до днес история, Брус-ле-Шато е не просто място, където можете да се свържете с природата, но и място, където можете да изследвате традициите и архитектурата на отминалите векове.

6-brousse-le-chateau-2

7. Портофино, Италия

7-portofino

Портофино е малко рибарско селище и туристически курорт в Средиземно море. Намира се в провинция Геноа на италианската ривиера. Твърди се, че селцето е открито от римляните, които нарекли мястото “Portus Delphini” (“Пристанището на делфините”), поради голямата популация на делфини в района. С уникалния си романтичен дух, Портофино се е превърнало в символ на незабравима ваканция. От 50-те години насам туризмът е изместил риболова като основен поминък на жителите на Портофино, в резултат на което по морската ивица се появяват множество заведения за отдих на посетителите.

7-portofino2

8. Гитхорн, Холандия

8-giethoorn-314961_640

Гитхоорн, познат още като “холандската Венеция” или “Венеция на Севера”, е райско кътче, в което няма автомобили по улиците. Звучи примамливо, нали? Всички туристи оставят колите си извън селото и се придвижват пеша или с лодки из красивия пейзаж с дървени мостове и удивителна растителност.

githorn3

9. Чески Крумлов, Чехия

9-chec

Чески Крумлов е малко градче в Южнобохемския регион на Чехия, познато със своята архитектура, изкуство и дългогодишна история. През 1992 година старият град в Чески Крумлов влиза в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Конструирането на града и замъка започват в края на 13-ти век в близост до река Вълтава, важна част от търговските пътища в Бохемия.

9-chec-2

10. Филцмос, Австрия

10-flitz

Филцмос е алпийско село, разположено в района Санкт Йохан им Понгау на провинция Залцбург, Австрия, и е изключително подходящо за бягство от градския шум в търсене на планинско спокойствие. Гледките, които предлага, често изглеждат като извадени от картичка, на която е вдъхнат живот чрез групите туристи, посещаващи Филцмос целогодишно, независимо от сезона. Освен живописните пейзажи, селото притежава жив младежки дух и необикновена динамика, което го прави “must-see” локация за всеки запален турист. През лятото походите, плуването, карането на планински колела, стрелбата с лък, конната езда и риболовът са само част от активностите, които можете да откриете във Филцмос, а през зимата тук е рай за любителите на снежните спортове.

10-flitz-2

Източник: ТОЕ
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!