Гитхорн – приказното царство на тишината и релакса

Как ви се струва след работа да се приберете у дома по вода, да паркирате лодката край входа, да се изтегнете на фотьойла и да наблюдавате през прозореца приказна гледка, наслаждавайки се на тишина, красота и спокойствие?

githorn1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Напълно възможно е, ако живеете в селцето Гитхорн в Холандия, където градски шум липсва, защото коли и автобуси не се движат – просто почти няма пътища, а само канали, така че основното средство за придвижване са лодките. И за разлика от други подобни места, като Венеция например, липсват тълпите туристи, което създава уникалната атмосфера на спокойствие, уют и пълноценен релакс.

githorn3

В Гитхорн може да се почувстваш така, все едно си попаднал в машина на времето, която те е върнала няколко века назад. Освен дрехите и по-модерните постройки, всичко останало спокойно може да си е същото като при възникването на селото – неговата история започва през 1230 г., когато мястото грабва погледите на спуснали се от юг бежанци. Те решават да се заселят там и да го кръстят на многобройните кози рога, които са останали след предишен потоп – „Goat horns“ („Кози рога“).

githorn5

С течение на времето името му леко се променя, за да стане по-лесно за произнасяне, появяват се и каналите – не благодарение на ново природно бедствие, а в резултат от човешка дейност. Местните хора откриват, че районът е богат на торф. Започват да го изкопават и така, година след година, се появяват първо изкопи, пълни с вода, които постепенно прерастват в езерца и накрая в мрежата канали, която се вижда днес.

githorn11

Къщите в Гитхорн са разположени на островчета, а вместо през огради, съседите си ходят на гости по дървени мостчета – в селото има над 50. Повечето от къщите са със сламени покриви. Това е традиция, наследена от предишни векове – тогава, благодарение на изобилието от тръстика в блатистия район, това е бил най-евтиният вариант. Сега нещата стоят по друг начин – керемидите са много по-достъпни, но въпреки това хората държат на традицията. Това е и причината да трябва да се бръкнете сериозно, ако искате да си купите някоя къщичка със сламен покрив в Гитхорн – цените са доста солени.

githorn6

githorn8

Споменахме, че шумните тълпи туристи тук липсват, но трябва да направим уточнението, че селцето все пак си е доста известно и посещавано. Да, далеч не толкова, колкото Венеция, но не очаквайте тотално уединение. Няма как – във времената, в които информацията е достъпна за всички, е нормално много хора да бъдат привлечени от това прекрасно място. И ние веднага бихме стегнали куфарите и тръгнали натам, а вие? 🙂

githorn4

githorn9

githorn10

Снимки: adme

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!