Спасителното одеяло - неизменна част от туристическата екипировка

Да, безспорно спасителното одеяло е важна част от всяка една туристическа екипировка.

За да го използвате по предназначение, трябва да знаете точно в какви случаи то наистина ще ви помогне.

На първо място, спасителното одеяло е предназначено да предпазва човек от хипотермия, като отразява топлината, излъчвана от тялото. Подобен ефект се постига благодарение на метализираната повърхност. Наричат ги още „космически одеяла“, тъй като този материал е използван за първи път за нуждите на  космическите кораби. Те са на пазара от много години като аварийно-спасително оборудване и наистина да могат да спасят живота ви, но могат и да навредят, ако се използват неправилно. 

Често пъти хората не осъзнават, че спасителните одеяла не задържат топлината, а само я отразяват обратно към тялото.

Има 5 основни причини тялото да губи топлина. И само в един от тях жизненото одеяло е наистина ефективно:

  1. Конвекция

Конвекцията е процес на топлопредаване, осъществяван чрез пренос на енергия от потоци течност или газ.

Когато вятърът духа върху кожата ви или мокри дрехи, той буквално издухва топлината от вас. Но в този случай да се покриете със спасително одеяло не е най-добрата идея. Да, одеялото до известна степен ще ви предпази от вятъра и ще отрази собствената ви топлина обратно. Но загубата на топлина от тялото поради конвекция ще продължи. Тоест, ако духа силен студен вятър върху одеялото, ще замръзнете почти толкова бързо, колкото и без одеялото.

  1. Топлопроводимост

Топлопроводимостта е явлението на пренос на вътрешна енергия от една част на тялото на друга или от едно тяло на друго при техния директен контакт.

С други думи, при контакт с по-студена повърхност тялото също губи топлина. Ако се увиете в одеяло за живот и седнете на студената земя, студът от земята ще потече към тялото ви през одеялото.

Забележка:  ако все пак се окажете в ситуация, в която имате спасително одеяло и трябва да седнете/легнете на земята, можете да опитате да направите настилка от сухи листа или борови иглички, за да изключите директния контакт със студената земя.

  1. Радиация

Радиацията е електромагнитно излъчване, излъчвано поради вътрешна енергия от вещество при определена температура.

Топлината се губи чрез излъчване по цялата повърхност на тялото. Ето защо в студено време носим ръкавици, шапки, шалове. И именно в тази ситуация спасителното одеяло ще ви помогне най-ефективно да предотвратите загубата на топлина от тялото!

  1. Изпотяване

Потта действа като естествена терморегулация при хората. Дори при много студено време човек може да се поти доста.

Спасителното одеяло е водоустойчиво. Съответно отделената от тялото пот не изчезва никъде. Ако се покривате през нощта със спасително одеяло, вероятно ще се събудите влажни. 

  1. Дишане

Тялото губи част от топлината си по време на дишане. В тази ситуация е по-добре да покриете устата и носа си с шал или маска, да намерите подслон и да се опитате да дишате по-рядко.

Вижте още артикули за оцеляване в сайта Brannik.bg

 

 

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.