Огромна пропаст зейна в Кения (видео)

Попаднахме на това видео на BBC Africa. В него ще видите огромна пропаст, която се е отворила в следствие на пороен дъжд и сеизмична дейност. Тя се е образувала в “Напуканата долина” в Кения и е дълга няколко километра.

Пукнатината буквално разполовява земята в югозападната част на долината, в района около вулкана Сосуа. Част от магистралния път Найроби – Нарок се е сринал и се е наложило да бъде възстановен. За по-голяма безопасност местните жители са евакуирани.

Частта на Голямата рифтова долина в Източна Африка е разположена по разломна линия, позната на геолозите. Въпросите, които тревожат учените сега, са какво би могло да се случи с източноафриканските пропуквания по тази линия.

Някои от геолозите смятат, че континентът ще се раздели на две. Но подобна прогноза би могла да бъде реалност след милиони години.

Гледайте видеото, то ще ви разкаже още.

източник: BBC
заглавна снимка: Marc
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!