EXIT Adventure – 15 години парти приключение, 1 част

Фестивалът EXIT – първото издание на фестивала е през 2000 г., а от 2003 г. насам продължава по 4 дни. Провежда се в античната крепост от 18 век Петроварадин.

exit-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Крепостта се намира на висок хълм на десния бряг на река Дунав. Непосредствено след фестивала EXIT в Нови Сад се провежда и морско парти в съседна Черна Гора (Sea Dance Festival), като част от цялото парти приключение EXIT Adventure. Но първо за самия Екзит.

exit-2

Приключението ни започна още с пристигането ни в Нови Сад. Квартирата ни се оказа толкова отдалечена от центъра и фестивала, че ни се наложи да ползваме автобуси/таксита всеки път, когато отивахме или се връщахме от парти вечерите.

Освен това, не бяхме в апартамент с отделни стаи, а в една обща, което наложи известни неудобства. Както и да е, справихме се със създалата се ситуация.

Съветвам ви да внимавате, когато си запазвате нощувки по интернет

Реалността може да се окаже различна от очакваната. Хубавото беше, че имахме и включена закуска, та всяка сутрин преди лягане успявахме да закусим добре. Е, поне някои от нас. Качеството на храната в Сърбия е доста добро, поне по-добро от българското.

Оставихме багажа и отидохме да заверим билетите си. На едни гишета в близост до крепостта Петроварадин всеки, закупил билет, трябва да мине проверка на документи, след което билетът му бива сменен с гривна. С тази гривна се влиза на фестивала всеки път.

exit-3

И така, фестивалните вечери започнаха. Основно компанията ни прекарваше времето си на Main stage, където се провеждаха най-големите концерти с най-известните изпълнители.

exit-4

exit-5

Зад главната сцена, на около 200 метра разстояние, се намираше другата голяма сцена, на която имаше и значително количество пироефекти и танцьорки (за разлика от главната) – Денс Арена.

exit-6

Там се изявяваха главно диджеи от хаус и техно сцената.

exit-7

exit-6.2

exit-6.1

Беше много яко, но сцената е така разположена, че повечето хора остават встрани от нея, като не виждат почти нищо. В желанието си да са пред сцената, хората се бутат ужасно и се получава голяма блъсканица.

exit-8

exit-9

Иначе, на повечето концерти беше голям купон и въпреки многото хора имаше място за танцуване, а артистите се раздаваха като за последно. По данни на организаторите на фестивала, в една от вечерите

рекордът за посещаемост е бил разбит

от 49000 души през 2007 на 52000 през 2015 година.

exit-10

На сцената тази година можеха да се видят артисти като Ману Чао, Фейтлес, Хардуел, Моторхед, Мартин Гарикс, Крис Либинг, Адам Байер, Джон Нюман, Емили Санде и много други.

Освен главната сцена и Денс Арена, имаше още десетина второстепенни сцени, сред които Реге сцена, Рок сцена, Jack Daniels Stage, Silent disco и други. Имаше и зони за забавление с компютърни игри, както и местенца за хапване.

Доста барове имаше на територията на крепостта, но алкохолът – само бира

Пазаруването ставаше с карта, заредена с определен лимит динари. И в България вече е така на някои партита, организирани от Ялта.

През деня посещавахме централния плаж на Нови Сад. Срещу 100 динара можеш да се излежаваш на плажа на брега на река Дунав.

exit-11

Има доста заведения с шезлонги, чадъри и луда парти музика, включително пяна парти, и ние си прекарвахме всеки ден особено приятно на плажа. По-нагоре в Дунавската градина имаше широки тревни площи, много дървета, всевъзможно атракции, дори малки бунгала за отдих.

exit-12

Толкова бе приятно в този дунавски парк, че

ми се прииска и в България да има подобни места на брега на реката

За съжаление, аз лично не съм виждал.

И така минаваха дните: през деня на плаж, през нощта на парти. Мисля си, че така мога да живея и 100 години.

exit-13

Успяхме да разгледаме и града. Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия с население около 220 000 души.

exit-13.1

Бил е част от две империи – Османската и Свещената Римска. По-късно става център на сръбската култура и възраждане, затова често го наричат „Сръбска Атина”. В района на града има няколко моста на река Дунав.

exit-14

exit-15

exit-16

Неусетно изминаха петте дни от престоя ни на фестивала. Стегнахме багажа и се приготвихме за следващата дестинация.

Втора част прочетете ТУК

Снимки: Авторът и Exit
За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com