EXIT Adventure 2015 – 15 години парти приключение, 1 част

През 2015 г. фестивалът EXIT навърши 15 години от създаването си – и ние бяхме там, за да отбележим рождения ден! Първото издание на фестивала е през 2000 г., а от 2003 г. насам продължава по 4 дни. Провежда се в античната крепост от 18 век Петроварадин.

exit-1

Крепостта се намира на висок хълм на десния бряг на река Дунав. Непосредствено след фестивала EXIT в Нови Сад се провежда и морско парти в съседна Черна Гора (Sea Dance Festival), като част от цялото парти приключение EXIT Adventure. Но първо за самия Екзит.

exit-2

Приключението ни започна още с пристигането ни в Нови Сад. Квартирата ни се оказа толкова отдалечена от центъра и фестивала, че ни се наложи да ползваме автобуси/таксита всеки път, когато отивахме или се връщахме от парти вечерите.

Освен това, не бяхме в апартамент с отделни стаи, а в една обща, което наложи известни неудобства. Както и да е, справихме се със създалата се ситуация.

Съветвам ви да внимавате, когато си запазвате нощувки по интернет

Реалността може да се окаже различна от очакваната. Хубавото беше, че имахме и включена закуска, та всяка сутрин преди лягане успявахме да закусим добре. Е, поне някои от нас. Качеството на храната в Сърбия е доста добро, поне по-добро от българското.

Оставихме багажа и отидохме да заверим билетите си. На едни гишета в близост до крепостта Петроварадин всеки, закупил билет, трябва да мине проверка на документи, след което билетът му бива сменен с гривна. С тази гривна се влиза на фестивала всеки път.

exit-3

И така, фестивалните вечери започнаха. Основно компанията ни прекарваше времето си на Main stage, където се провеждаха най-големите концерти с най-известните изпълнители.

exit-4

exit-5

Зад главната сцена, на около 200 метра разстояние, се намираше другата голяма сцена, на която имаше и значително количество пироефекти и танцьорки (за разлика от главната) – Денс Арена.

exit-6

Там се изявяваха главно диджеи от хаус и техно сцената.

exit-7

exit-6.2

exit-6.1

Беше много яко, но сцената е така разположена, че повечето хора остават встрани от нея, като не виждат почти нищо. В желанието си да са пред сцената, хората се бутат ужасно и се получава голяма блъсканица.

exit-8

exit-9

Иначе, на повечето концерти беше голям купон и въпреки многото хора имаше място за танцуване, а артистите се раздаваха като за последно. По данни на организаторите на фестивала, в една от вечерите

рекордът за посещаемост е бил разбит

от 49000 души през 2007 на 52000 през 2015 година.

exit-10

На сцената тази година можеха да се видят артисти като Ману Чао, Фейтлес, Хардуел, Моторхед, Мартин Гарикс, Крис Либинг, Адам Байер, Джон Нюман, Емили Санде и много други.

Освен главната сцена и Денс Арена, имаше още десетина второстепенни сцени, сред които Реге сцена, Рок сцена, Jack Daniels Stage, Silent disco и други. Имаше и зони за забавление с компютърни игри, както и местенца за хапване.

Доста барове имаше на територията на крепостта, но алкохолът – само бира

Пазаруването ставаше с карта, заредена с определен лимит динари. И в България вече е така на някои партита, организирани от Ялта.

През деня посещавахме централния плаж на Нови Сад. Срещу 100 динара можеш да се излежаваш на плажа на брега на река Дунав.

exit-11

Има доста заведения с шезлонги, чадъри и луда парти музика, включително пяна парти, и ние си прекарвахме всеки ден особено приятно на плажа. По-нагоре в Дунавската градина имаше широки тревни площи, много дървета, всевъзможно атракции, дори малки бунгала за отдих.

exit-12

Толкова бе приятно в този дунавски парк, че

ми се прииска и в България да има подобни места на брега на реката

За съжаление, аз лично не съм виждал.

И така минаваха дните: през деня на плаж, през нощта на парти. Мисля си, че така мога да живея и 100 години.

exit-13

Успяхме да разгледаме и града. Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия с население около 220 000 души.

exit-13.1

Бил е част от две империи – Османската и Свещената Римска. По-късно става център на сръбската култура и възраждане, затова често го наричат „Сръбска Атина”. В района на града има няколко моста на река Дунав.

exit-14

exit-15

exit-16

Неусетно изминаха петте дни от престоя ни на фестивала. Стегнахме багажа и се приготвихме за следващата дестинация.

Втора част прочетете ТУК

Снимки: Авторът и Exit
За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com