Авала - един от символите на Белград

Началото на медения ни месец започна от прочутия хълм Авала и то съвсем случайно. Тъй като бяхме за втори път в Белград, сутринта бе лежерна – с ароматно кафе, вкусна домашна закуска и ровене из интернет за място, което не сме успели да видим при предишното ни идване. Попаднах на кулата Авала и посоката на движение бе зададена.

IMG_2987-2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Намира се на 20 километра от Белград. Разположена е върху едноименния хълм Авала и гордо се извисява над сръбската столица и околностите й. Историята на мястото започва от 1442 година, когато върху останките от крепост на Жрнов турците издигат крепостта Авала. В превод означава “обезпокоявам”. Целта на крепостта била да нарушава спокойствието на унгарците, които по онова време са били владетели на Белград.

IMG_2989

Векове след това, в средата на 20ти век, хълм Авала се превръща в символно място за Белград. На 14 октомври 1961 година започва строеж на телевизионната кула Авала, която е била по проект на РТС – Радио и телевизия Сърбия. През 1965 година кулата е завършена и призната за истински шедьовър на инженерната мисъл в онези времена. Авала била с височина от 204, 5 метра, което я нареждало на пето място в света. На върха на кулата била монтирана метална мачта-носач с тегло 25 тона и височина 60 метра, която носела антените на телевизионните приемници.

IMG_2991

Между 102 и 135 метър било оставено остъклено пространство, което да служи за панорамна наблюдателница. През 1971 година антената на телевизионната кула е сменена с такава за цветно излъчване и предаване на образа и картината. До скоро Авалската кула била единствената в света, в чието напречно сечение е равнобедрен триъгълник и стои “на крака”, а не лежи върху основи.

IMG_2992

Телевизионната кула става един от символите на цяла Югославия. Това е и причината по време на Косовската война тя да стане една от военните цели на операция “Съюзна сила” на НАТО. На 29 април 1999 година кулата е разрушена в поредните бомбандировки, за да се спре излъчването на РТС и да се нарани гордостта на Югославия още веднъж. Излъчването на телевизията не спира, тъй като се използва мрежа от местни станции, които предават в цялата страна, но гордостта е наранена. До този момент, разрушаването на кулата е най-високата конструкция, засегната по време на война и това е наложило употребата на специална бомба.

IMG_2994

През 2004 година РТС организира дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на Сръбската гордост – Авала. Сърбите приемат кампанията и през 2006 година започва реконструкцията на кулата. През 2010 година Авалската телевизионна кула вече е в експлоатация, а днес е отворена и за туристи. На мястото на старата наблюдателница днес има кафе-панорама, в което можете да се насладите на гледката. Можете да се качите и до последния етаж на кулата, което е непосредствено под антените. За нас това беше едно добро начало на медения ни месец, който продължи в посока на Запад… по Дунав.

IMG_2998

 заглавна снимка: Igor
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!