12 популярни сирена по света

“Топъл хляб и сиренце… Ти си моето пиленце!
Топъл хляб и кашкавал… Ти си моят идеал!”

Едва ли има дете, което да не е чувало тези стихчета от своите родители, баби, дядовци. Сиренето е този продукт, който редовно намира място на българската трапеза под една или друга форма. Известни сме по цял свят с шопската ни салата, в която основен акцент се поставя именно на сиренето. Когато говорим за този млечен продукт у нас, първата асоциация е бялото саламурено сирене. В световен мащаб обаче, видовете сирена са хиляди и както с всяко друго нещо, така и при този продукт, има начин на консумиране и съчетаване с определени храни, вина и поводи.
Предлагаме ви да видим кои са най-популярните сирена по света!

Бяло саламурено сирене

greek-feta-cheese-3548_640

Бялото саламурено сирене или просто сирене е продукт, създаден в България и разпространен в съседните ни държави. Приготвя се от краве, овче или козе мляко и след закваса се съхранява в саламура. Снежно бяло, леко ронливо и солено, с масленост около 40-50% в сухото вещество, саламуреното българско сирене намира широко приложение и съчетание в нашата кухня.

Дунавия

feta-772237_1280
Сиренето Дунавия е разновидност на кравето бяло саламурено сирене. Различното тук е технологията му на получаване. Дунавия е с по-мека консистенция, тъй като съдържа повече и по-разнообразни белтъчни вещества. Общата му масленост е около 21% и също като саламуреното сирене има снежно бял цвят.

Бри

03-bri-cheese-630511_1280

Сиренето Бри е френско меко сирене, направено от краве мляко. Повърхността му е покрита с фина бяла плесен, която няма характерен или остър вкус. Под тази обвивка сиренето може да бъде с млечно бял цвят или с бледо жълтеникав. Оставено на стайна температура, Бри омеква и се съчетава смело с гъби, крекери, зелени ябълки, ягоди, грозде, орехи.

Ементал

emmental-cheese-3507

Това е швейцарско сирене, полутвърдо, с плътна консистенция и наситено жълт цвят. Вкусът му може да бъде както мек и сладък, такак и остър и пиперлив. Характерните за вида му дупчици се дължат на въздуха, който се освобождава, докато сиренето ферментира. Ементал се съчетава чудесно с вкуса на ябълката, крушата и черешите.

Гауда

gouda-3537

Гауда е холандско сирене, твърдо и с висока масленост – до 50% на сухото вещество. Вкусът му е сладък, наситен и десертен, а по цвета си прилича на българския кашкавал. Може да бъде както младо сиренето, така и пушено, като вкусът на пушената гауда има лек мускатен привкус. Плодовете, ядките и черния хляб са чудесни в съчетание с гаудата.

Горгондзола

gorgonzola-3510

Горгондзолата е италианско сирене, покрито с благородна синя плесен. Приготвя се от краве или козе мляко и може да бъде по-меко и маслено, а с времето аромата му се засилва. Счетава се добре със салати, плодове, сосове и дресинги.

Камамбер

camembert-1114058_1280

Сиренето Камамбер има наситен аромат, солен, но мек вкус и висока масленост. Може да бъде объркано лесно на вид с Бри, но като вкусът му е противоположен. Комбинира се чудесно с пъпеш, грозде, горски плодове, багета, черен хляб.

Моцарела

mozzarella-681464_1280

Моцарела е традиционно сирене, приготвено от биволско мляко, което се съхранява в саламура във вида на бяла топка. На вкус Моцарелата е мека, не солена и маслена. Вкусът й се комбинира чудесно със салати и месни деликатеси.

Пармезан

parmesan-cheese-1100774_1280

Пармезана е най-известното италианско сирене, което е твърдо и трошливо и се характеризира с висока масленост. Пармезана може да се консумира директно, но е изключително подходящ за допълнение към паста, салати, пици. Съчетава се чудесно и с плодове.

Синьо сирене

blue-cabrales-3499_640

Колкото по-зряло е синьото сирене, толкова по-различен е вкусът му. Със зрелостта синята текстура, острия аромат и вкус се засливат. Често синьото сирене се комбинира със салати, плодове и ядки.

Рокфор

roquefort-3530_640

Рокфора е вид синьо сирене, покрито с бяла, влажна и блестяща коричка. В сърцевината на сиренето можете да усетите мека, високомаслена текстура от благородна синя плесен, която се образува по ивиците и кухините на сиренето. Рокфор се използва за дресинги към салати, в комбинации с плодове и ядки.

Чедар

chedarr-1179400_1280

Сиренето Чедър има своите разновидности от твърдо бледо жълто сирене до по-меко и бяло. Бялото сирене Чедър има по-остър вкус. Сиренето е подходящо за супи, сосове, салати, солени бисквити.

източник: shefppetrov
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!