10-те най-красиви забележителности в Австралия

Най-малкият континент и най-големият остров в света, Австралия е земя на впечатляващи контрасти и спиращи дъха красоти. Коралови рифове, вечнозелени гори, червени пустини, огромни национални паркове с най-разнообразни и уникални растителни и животински видове, градове с архитектурни забележителности и неповторим дух – Австралия има с какво да очарова всеки турист. Подбрали сме за вас 10 от най-красивите места, като класацията далеч не изчерпва всичко, което си заслужава да бъде видяно там!

1. Големият бариерен риф

1
Големият бариерен риф / Great Barrier Reef

Най-голямата коралова система в света и единственият жив организъм, който е видим от Космоса. Дом на повече от 1500 вида риби и над 400 вида корали.

2. Операта в Сидни

2
Операта в Сидни / Sydney Opera House

Една от най-емблематичните сгради в света. Открита е през 1973 г. и до днес си остава най-голямата забележителност на Сидни.

3. Улуру

3
Улуру / Uluru

Впечатляващото образувание в централна Австралия е вторият по големина скален монолит в света. Намира се в националния парк “Улуру-Ката Тюта”, височината му е 318 м, а дължината – 8 км.

4. Сидни Харбър Бридж

4
Сидни Харбър Бридж / Sydney Harbour Bridge

Най-големият мост в Сидни. Общата му височина е 139 метра и под него спокойно преминават всякакви кораби. Тежи над 52 000 тона, като само стоманената дъга е с тегло от 39 000 тона.

5. Национален парк “Сините планини”

5
Национален парк Сините планини / Blue Mountains National Park

Част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 81 км от Сидни, а названието му идва от синкавата мъгла, излъчвана от многобройните евкалиптови дървета.

6. Мелбърн

6
Мелбърн / Melbourne

Вторият по големина град в Австралия привлича с многобройните галерии, театри, ресторанти, магазини и европейския дух, който носи. Мелбърн е и много зелен град – почти една трета от площта му е заета от паркове, градини и отворени пространства.

7. Плаж Бонди

7
Плаж Бонди / Bondi Beach

Един от най-популярните плажове не само в Сидни, но и в цяла Австралия. Предлага отлични условия за сърф, събиране на тен, плажни спортове и разходки.

8. Природен парк „Дейнтрий“

8
Природен парк „Дейнтрий“ / Daintree National Park

Намира се на около 130 км от град Кернс – един от туристическите центрове на Австралия, и е сред най-древните екосистеми в света. Тропическите вечно зелени гори се простират до бреговете на Коралово море.

9. Остров Фрейзър

9
Остров Фрейзър / Fraser Island

Дом на дивото куче Динго, Фрейзър е най-големият остров на пясък в света. Впечатлява с високи дюни, кристалночисти поточета и езера и тропически гори, пълни с невероятно разнообразие от растения и животни.

10. Национален парк “Какаду”

10
Национален парк Какаду / Kakadu National Park

Със своите близо 20 000 кв. км това е най-големият национален парк в Австралия и вторият по големина в света. В него се намират вечнозелени гори, блата, реки, водопади, древни скални рисунки и поразително разнообразие дива природа, включително някои от най-опасните крокодили в света.

Снимки: Planetware
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!