Операта в Сидни – корабът на мечтите в Долната земя

Когато си помислим за Австралия, в съзнанието ни изникват няколко неща, сред които уникални животни като кенгуруто, коалата и щрауса и една също толкова уникална сграда: Операта в Сидни. Този истински шедьовър на архитектурата е един от символите на Долната земя, както англоговорещите наричат Австралия, и впечатлява с нестандартния си дизайн вече повече от три десетилетия. Сградата изглежда като кораб на мечтите с покрива си, наподобяващ издути от вятъра платна, сякаш всеки миг ще заплува в океана.

Sydney_Opera_House_-_Dec_2008


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Операта е най-прочутото творение на датския архитект Йорн Утсон, която му носи и най-престижната награда за архитектура в света – Pritzker. Сградата се счита за една от най-емблематичните на XX век, доказваща, че и в архитектурата няма невъзможни неща, и е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Строителството й започва през 1959 година и се оказва много по-сложно и скъпо от първоначалните планове. Затова се проточва цели 14 години и струва 14 пъти повече от предвидения бюджет. Процесът на работа не минава без кризисни моменти, като в един от тях, седем години след началото на изграждането, архитектът се оттегля от проекта и той е завършен без него.

Операта е открита официално през 1973 г. лично от кралица Елизабет II, която е държавен глава и на Австралия (страната е част от Британската общност). На церемонията звучи Деветата симфония на Бетовен, а небето над Сидни е озарено от фойерверки. Днес Операта, в която има 5 салона, е не само дом на многобройни културни спектакли, но и привлекателно място за туристи от цял свят. На тяхно разположение са многобройни магазини, барове и ресторанти, а снимката пред уникалната сграда е скъп спомен за всички, имали щастието да посетят Сидни.

Sydney_Opera_House_at_Sunset

sydney-opera-house

Opera-House-Interior-05

Sydney-Opera-House-6Снимки: tourist-destinations
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!