Световна рекордьорка идва в София за състезание по свободно гмуркане

Най-силната хърватска гмуркачка – световната рекордьорка Катарина Турчинович, пристига в България, за да участва в четвъртото състезание по свободно гмуркане у нас – Sofia Freediving Cup 2015. Над 30 състезателя от шест държави ще мерят сили на 14-ти март в 25-метровия басейн в гр. Банкя (СБР ‘Здраве’, ул. Г.С. Раковски 15).

Гмуркачите ще се борят в две дисциплини, задържайки дъха си, без да използват водолазни бутилки.

cup2014-4

В събота (14.03.2015) от 16:30 ч започва статичната апнеа: максимално задържане на дъха, лежейки неподвижно на повърхността. След обедната почивка състезателите ще се съревновават в една от дисциплините динамична апнеа с плавници или без плавници: хоризонтално плуване на един дъх под вода с или без плавници (като при бруст стила). Целта е да се покрие максимална дистанция, без значение от времето на гмуркане.

cup2014-3

Двама от най-добрите български гмуркачи – Данаил Едрев и Валентин Люцканов, ще опитат да подобрят националните рекорди и да се борят с елита на Гърция, Хърватска и Словения за призовите места и купата на София.

Известният плувец от близкото минало Георги Палазов (участник на 3 олимпиади и национален рекордьор в бътерфлая) също е претендент за челните места в динамичната апнеа с плавници. Гръцкият шампион и миналогодишен победител в състезанието Арис Йоанидис отново е потвърдил участие.

В надпреварата ще участват и 8 жени, сред които и националната рекордьорка на Сърбия Любица Трутич, която е един от фаворитите при жените.

cup2014-7
Шампионите от миналогодишното издание – Любица Трутич и Арис Йоанидис, се включват в надпреварата и тази година

Фридайвингът става изключително атрактивен сред почитателите на екстремните спортове, които търсят контакт с морето по най-естествения възможен начин – на една глътка въздух, без тежка и обемна екипировка, която затруднява движенията и плаши морските обитатели.

cup2014-8

Постиженията на най-добрите атлети са впечатляващи:

В дисциплината постоянен баласт с плавници (гмуркане на дълбочина, на един дъх, с плавници) световният рекорд при мъжете е 128 м, а при жените 101 м.

В басейновите дисциплини рекордът за най-дълго задържане на дъха се държи от французина Стефан Мифсуд – 11 минути и 35 секунди, а при жените – Наталия Молчанова (Русия) – 9 минути и 02 секунди. В хоризонтално плуване под вода с плавници хърватинът Горан Чолак подобри върховото постижение на 281 метра, а при жените с 234 метра рекордьор отново е Наталия Молчанова.

Sofia Freediving Cup 2015 се осъществява с любезната подкрепа на фирма ‘Дайвтек’ ЕООД – официален вносител на Suunto и Aqua Sphere за България.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!