Представяме ви Цвети, която се превърна в Бети и може да оцени красотата на света

betty travelsЦветелина Цанкова – професия Туризъм. Завършила образованието си в УНСС, работила в България и Германия в сферата на културния туризъм, организатор на специализирани пътувания в България и на Балканите (www.nvisiontravel.com), пътешественик и влогър (www.bettytravels.com), екскурзовод с немски и английски език, консултант за организиране на индивидуални пътешествия по цял свят, запален фотограф или едно момиче, което обича работата си, новатор е и изживява мечтата си. За нея пътуването е хоби, работа и начин на живот.

Цвети заедно със свои приятели създава първия видео блог за пътувания у нас.

С едно от видеата си в момента Бети се бори за отличие в Годишните награди на Министерството на туризма – можете да я подкрепите до 10 декември 2017 г. тук: http://tourismawards.bg/cat/blog-material/#toggle-id-6

Разкажи ни как започна всичко и защо, след като се казваш Цветелина, всички те наричат Бети?

Има проекти, които се случват сами, ти просто си изпълнител, но те са с такъв заряд, че те поглъщат. Когато се роди идеята, в ума ми я виждах реализирана вече и визуализирах какво ще се случи, беше много вълнуващ момент. Имах силна вяра в тази идея и виждах просто какво трябва да направя. Има моменти, когато губиш нещо в живота си. Дали това ще е близък или част от бизнеса си, вариантите са два – да потънеш в съжаление и депресия или да видиш красотата в момента, свободата и освобождаването на енергия и времето за нещо ново.

София
София

Помня, че беше зима, основен мой клиент смени фирмата за друга с по-ниски цени, трябваше да приема случващото се и отстоявам себе си, а не да се подам на манипулация. Направих го. Но това си имаше своята цена, повече свободно време, по-малко приходи. Време за нови идеи и новаторство. Гледах видеа от предаването на Сантра „Close up“ една вечер. Вдъхнових се от младите хора, които се отдават на това, което обичат. Така се роди идеята да започна да правя видеа докато пътувам, първо от България, за да може да рекламираме красивата ни родина пред чужденците, а след това започнах да споделям и другите си пътувания. Вдъхнових и други хора да започнат да пишат и разказват преживяванията си. Да споделиш това, което знаеш, с друг за мен е дар. Да предадеш знанията и уменията си те прави пълноценен и те кара да се самоусъвършенстваш. Ти вече ги имаш, никой не може да ти ги отнеме, но ти можеш да ги дадеш. Просто хванах момента, идеята, заредих я с вяра (или тя мен) и изобщо не позволих на мисли като “това не може да стане” да се породят. Благодарна съм за срещата с Тед Георгиев, който снима красивите кадри в България и на всички, които ми помогнаха и още ми помагат този проект да се случва. Благодаря ви!

Пчелина
Пчелина

Защо Betty ли? Пътувах в България като екскурзовод с група от Тайван. Помня как, докато бяхме всички в автобуса във Велико Търново, те решиха, че моето имe Цвети им е много трудно за произнасяне, много съгласни има една до друга и така на шега ми измислиха Бети. Това е името, което вече няколко години ползвам, когато пътувам с азиатски туристи. Когато мислех името на влога ми, исках да е с лично послание, а не нещо общо, да има моето име. Но някак Tsveti travels не ме грабна за име на домейн и от само себе си се роди www.bettytravels.com . Не е била случайна срещата ми с тайванците. Вече минаха 2 години от началото и се радвам, че го започнах.

Кое е първото място, до което си пътувала? Ако помниш първата ученическа екскурзия?

Връщаш ме към много хубави спомени. Благодаря!  Помня, че със съучениците ми от гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков” в град Видин отидохме до Приморско. Беше много забавно и дълго пътуване с влак от река Дунав до Черно море. Още се събираме и сме си обещали скоро да пътуваме отново заедно, но със сигурност няма да имаме време да е с влак. Въпреки че би било предизвикателство да излезем от забързаното ежедневие и да намалим малко темпото. На морето снимахме и първото видео за влога – Поморие.

Поморие
Поморие


Какво ти дават пътешествията?

Чрез тях задоволявам своето любопитство, опознавам се и преоткривам себе си, черпя ново познание и се чувствам свободна. Учат ме на толерантност, търпение, да приемаш и пускаш ситуациите. Да се радваш, че са ти се случили и да виждаш винаги красотата, а от трудностите да черпиш вдъхновение. Оценявам какво имаме тук, в България, виждайки света и мога да разказвам за нея, за да дойдат да я видят повече хора. Пътуването не е просто разходка, то е изживяване и ако успееш да видиш и вземеш за себе си по нещо от всеки, когото срещаш и всички места, които виждаш, то ти си богат и това никой не може да ти го отнеме. То е в теб и го носиш като енергия, очите ти блестят, щастлив си. Всеки ден учиш нещо ново. Пътешествията са изживявания, които ни обогатяват.

Belogradchik, betty travelscveti betty jump, betty travels

Кое е любимото ти място в България и къде у нас много искаш да отидеш, но досега не ти е останало време?

Навсякъде сред природата. Зеленината и водата ми помагат да изключа най-добре. Скоро ходих до язовир Пчелина. Бих искала да стигна до Сакар планина. Като екскурзовод пътувам много в България, но до този край не са ме отвеждали пътуванията ми. Все още.

Bulgaria, betty travels

Обичам да отскачам до Пловдив по работа или с приятели.

Plovdiv, betty travels

Пътувала си в чужбина. Кажи ни къде би се върнала отново?

Има дестинации, които чувстваш познати и имаш усещането, че си живял там, все едно се връщаш вкъщи. Енергията, която носят, е положителна. Винаги се опитвам да виждам красотата във всяко място, затова навсякъде съм имала хубави преживявания и бих се върнала с моите приятели да им ги покажа. Но Южна Азия винаги ме привлича. Искам да се върна пак в Керала, Южна Индия, Тайланд, Бали.

Kerala, India, betty travels
Керала, Индия

Kerala, betty travels

Не мястото те кара да отидеш отново, а хората. В Южна Азия те просто излъчват щастие + енергия и се радват на днешния ден, на това, което имат, не губят енергия да мислят какво нямат и изпускат. Благодарни са. Този баланс и тази хармония e заразителен. Докато бързаме, изпускаме да видим и да изживеем много моменти. Връщам се там, където забавям ритъма и се обръщам към себе си.

Бети в Бали
Бети в Бали

В коя страна опита най-екзотичните храни?

Екзотична, т.е различна от обичайната ни храна? Тогава отговорът е Китай, Индонезия, Тайланд. Но в България хапвам също много деликатеси, които са екзотични за много хора. Паниран мозък обичате ли? Опитайте го в Ракета Ракия бар.

Израел
Израел

Ако трябваше да назовеш красотата с име на държава (от тези, които си посетила), коя ще е тя?

За всеки определението за красиво е различно. Пречупваш го през себе си и нещата, които докосват душата ти и успяваш да видиш отвъд видимото за очите. Търся красивото и божественото навсякъде и всеки ден. Не бих избрала една държава само. Красотата е навсякъде. България също е много красива, стига да отвориш сетивата си. Моите красиви моменти, които съм запазила и нося със себе си като енергия, са от места и гледки, носещи свобода, окото ти стига до хоризонта и потъваш в безвремие. Всички места, които не нарушават вътрешния ми мир, а отключват в мен чувството на хармония, са красиви. Красотата е усещането в нас, което буди дадена дестинация, гледка или изживяване. Дано все повече хора да я виждат.

Сиена
Сиена

Kerala, betty travels

Masada Israel, betty travels
крепостта Масада, Израел

 

Препоръчай на нашите пътешественици място, което си струва да посетят през следващата година?

Моят съвет е: пътувайте при всяка възможност! Много е субективно отново кое място да посетите. Отидете някъде, където ще научите нещо ново за себе си, дестинацията, хората и културата. Може да е съседният град, а може да е в друга страна, или континент дори.

Израел и Йордания са моята препоръка. Качете се на върха на Масада, разходете се по улиците на Йерусалим, усетете величието на Петра.

Aman, betty travels

Ето, сетих се, там бих се върнала отново. Израел и Йордания.

Petra, betty travels

В България ви препоръчвам да посетите пещера Венеца до Белоградчик, да гледате представление на Националната опера и балет на сцената пред Белоградчишките скали или в крепостта Баба Вида във Видин през лятото. В Европа – Малта. Град Валета ще е Европейска столица на културата за 2018. Идеи винаги може да взаимствате от моя Instagram. Любимата ми социална медия в последните две години. Или да ми пишете във Facebook и на имейл: travel@bettytravels.com. Всичко, което правим с екипа, можете да видите и в YouTube канала ми.

Няколко идеи за Европа: http://bettytravels.com/discover-europes-hidden-treasures/

Можете да следвате Цвети (Betty) и нейните пътешествия на www.bettytravels.com .

SnapChat: betty_travels

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!