11 неща, които всеки гайджин трябва да знае, преди да тръгне за Япония

Япония е една от тези страни, за които не можеш да се подготвиш. Непробиваема етикеция, сложни традиции, хаплива съвременна култура. Предлагаме ви само някои от нещата, които да са ви от полза при първата среща с Япония.

11. Малко японски може да ви е от полза

japanese
Винаги е добре да научите малко от езика, който се говори на мястото, на което отивате. Дори и само от учтивост. В Япония едно колебливо „Arigato“, когато си купувате нещо, или срамежливо „sumimasen“, когато се сблъсквате с някого, има поразяващ ефект. Много от японците си мислят, че ще им се наложи да изтупат от прахта английския, който са учили в гимназията, за да успеят в комуникацията си с чужденец. За тях е изключително приятно, когато разберат, че и вие правите усилие.

10. Научете се как се ползват пръчици за хранене

chopsticks-932834_640
От години в Япония битува мит, че западняците не могат да се хранят с техните пръчици. Ако и вие не сте уверени в способностите си, тогава по-добре да подобрите уменията си преди да стигнете до някой традиционен ресторант или просто съобразете храната, която поръчвате.

9. Изненадващо трудно е да бъдеш вегетарианец

sushi-975075_640
Много хора си мислят, че Япония е рай за тревопасните. Но всъщност не е така… И ако не ядете риба, може да се окажете доста неприятно изненадани. Основният виновник е Даши – умами, богати на рибни съставки, които в Япония са в основата на повечето супи, бульони и сосове. Голяма част от хората там не разбират вегетарианството, но ако успеете да обясните внимателно, ще намерите изобилие от вкусна храна.

8. Не е голям проблем да си просто… Гол!

onsen-hot-pool

В повечето страни голотата е нещо много лично. В Япония също не е по-различно – повечето хора се обличат консервативно, а дори и на плажа за тях е обичайно да са покрити. Изключение от всичко това е Onsen – горещ извор, в който потапянето с бански би било голям гаф.

7. Матсури е вероятно най-доброто нещо на света

japan-festival
Японските фестивали Матсури са страхотни и доста разнообразни. Може да се натъкнете на хиляди пияни полу голи мъже със свещени пръчици по време на фестивала Saidai-ji Eyo Matsuri, или на цяла планината от пламъци Yakakusa Yamayaki Matsuri, а може да станете свидетел и на фестивал, чиито главни герои са мъжките атрибути – Kanamara Matsuri. Е, разбира се, традиционните фестивали с песни, танци, красиви облекла, вкусни лакомства и други типични елементи, също не отсъстват от списъка.

6. “Гайджин” е много объркваща дума

gaijin-949978_1920
Веднъж щом сте научили думата, започвате да я чувате навсякъде. Технически това означава “чужденец”, но всъщност думата си има своите нюанси. Често се случва местните да влагат емоция при употребата й – обич, снизходителност, ксенофобия, но може да се използва и чисто практически.

5. Връзките не си струват главоболието

japanese-zori
Влизате в една японска къща и? Обувките са направо изключени! В традиционен ресторант? Най-много да ви останат чорапите на краката. Съблекалня? Досетете се сами. Без значение колко прекрасни са най-скъпите ви обувки, много бързо ще започнете да не ги харесвате и затова по-хубаво ги оставете у дома. О, и докато сме на темата – санитарните чехли наистина са нещо, но наистина ще ви бъде неудобно, ако ги носите извън тоалетната.

4. Япония не е толкова малка, за колкото я мислите

japan-how-big
Японците често тиражират няколко мита за страната им, като започнете от идеята, че кухнята им е в противоречие със западната и стигнете до постоянното повтаряне на “Япония е такава малка страна”. Това въобще не е вярно. От север на юг Япония е около 3000 км дълга, което прави страната по-голяма от Германия като територия.

3. Ще направите няколко грешки

public-place
Не нонесете обувки в храмовете; пречистете себе си по пътя към храма; никога не прехвърляйте храна от един чифт клечки в друг и не жестикулирайте с тях; не ги дръжте в изправено положение, когато ядете ориз; не оставайте бакшиш; не си сърбайте юфката; не се гримирайте във влака; не си духайте носа на обществено място; винаги носете подарък, когато се срещате с някого. За съжаление, това е само върха на айсберга. Няма начин да знаете всичко и да го направите по правилния начин.

2. …И ще ви бъде простено

buddha-644932_1920
Едно от онай-хубавите неща на това да бъдеш гайджин в Япония е, че когато обърквате нещата, най-вероятно ще ви бъде простено. Ако правите нещо крайно неприемливо (като носенето на санитарни чехли около къщата), ще ви се направи забележка изключително учтиво или просто ще ви позволят да го направите. Колкото повече се опитвате да дадете всичко от себе си и да научите техните традиции и привички, толкова по-добре ще бъдете приети.

1. Ще си тръгнете отчаяни от това, че искате да се върнете

japan-zen-948608_1920
Луди фестивали, сложен етикет, невероятна храна, зашеметяващи пейзажи, изкусителна история… Толкова много преживявания, че със сигурност няма да го зачертаете от списъка с дестинации само заради едно единствено пътуване. Независимо дали сте пропуснали да посетите някой храм, или не сте успели да отидете в планината, или вашия приятел ви препоръча още някой ресторант, или онова еднодневно пътуване, на което не успяхте да отидете – винаги ще си намерите причина да се върнете към тази странна и красива страна и ще искате да научавате още и още за нея.

снимки: Ippei & Janine Naoi, Froschmann
източник: roughguides
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!