Новите чудеса на света

Всички сме чували за Седемте чудеса на света – най-забележителните творения на древния свят и античната култура, описани от главния библиотекар на Александрийската библиотека Антипатър. В неговия списък тогава попадат Египетските пирамиди, Висящите градини на Вавилон, Статуята на Зевс Олимпийски, Храмът на Артемида в Ефес, Мавзолеят в Халикарнас, Родският колос и Александрийският фар. За съжаление от всички тези описвали и възхвалявани преди векове забележителности днес са запазени единствено Египетските пирамиди. Това обаче не означава, че ако сега се разходим по света, няма да видим удивителни творения на човешкия талант и умения – точно това е причината преди няколко години швейцарската корпорация New Open World Corporation да организира мащабна кампания, чиято цел е да бъдат избрани Новите седем чудеса на света. Инициативата минава при огромен интерес – над 100 милиона човека от всички краища на планетата дават своя глас и така се стига до окончателния списък със забележителности, които можем да разгледаме и днес.

Великата китайска стена


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

china-95571_1280

Отбранителното съоръжение, което прекосява цял Китай – от пустинята Гоби до границата с Корея, често е оприличавано на гигантски дракон. Стената е символ на Китай и се счита за една от най-великите, древни и впечатляващи постройки в света. Според изчисления на учени, ако от материалите, използвани за изграждането й, се построи стена с дебелина 1 метър и височина 5 метра, то тя ще обиколи Земята поне един път и половина.

Петра, Йордания

petra-jordan-543450_1280

Забележителният розовочервеникав древен град, изсечен в скалите, спира дъха с майсторството, с което са издялани каменните сгради и с факта, че всички те са перфектно запазени и до днес. Местоположението му е ключово: в естествено укрепена долина, на кръстопът на главни търговски маршрути в древността, което е обуславяло голямото му значение и просперитета на града тогава.

Статуята на Христос в Рио де Жанейро

christ-317411_1280

Няма човек, който да не е виждал или чувал за Статуята на Христос, която си издига на хълма Корковаду и с разперени ръце бди над Рио де Жанейро. Тя е изваяна от скулптора Пол Ландовски, висока е 38 метра и тежи над 1000 тона. Тържественото й откриване е през 1931 година и днес е една от най-известните забележителности в света.

Мачу Пикчу, Перу

peru-143875_1280

„Изгубеният град на инките“, както наричат Мачу Пикчу – разположен на върха на планински хребет, висок 2057 метра, над долината на река Урубамба в Перу, е едно от най-вълнуващите и вдъхновяващи всички авантюристи и изследователи места по света. До ден-днешен те се опитват да разкрият тайните на свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути и да намерят обяснение какво точно се е случило с жителите му – знае се само, че през 1532 г. всички те тайнствено изчезват.

Чичен Ица, Мексико

chichen-itza-683198_1280

Политическият, културен и религиозен център на маите впечатлява с архитектурните забележителности, открити след многото разкопки там. Най-известен е храмът Кукулкан, който представлява 9-стъпална пирамида с височина 24 метра, в който са се извършвали човешки жертвоприношения в чест на Кетцалко́атъл (Пернатият змей). В Чичен Ица можете да видите още храм на войните, храм на ягуарите, обсерваторията Каракол, както и многобройни статуи, релефи и произведения на малката пластика.

Колизеумът в Рим

colosseum-422942_1280

Най-големият и впечатляващ амфитеатър на Древния Рим е открит през 80 г. и може да побере 50 000 зрители, които са наблюдавали различни зрелища – гладиаторски борби, екзекуции, лов на животни, драми с митологични сюжети, възстановки на прочути битки. Макар и частично разрушен днес, Колизеумът се счита за най-известния символ на Римската империя и продължава да бъде една от най-внушителните постройки в света.

Тадж Махал, Индия

taj-mahal-368_1280

Великолепният мавзолей, построен от император Шах Джахан след смъртта на съпругата му Мумтаз Махал, и до днес се смята за един от най-емблематичните символи на вечната любов, изградени от човешка ръка. Удивителната мраморна гробница е строена 21 години от над 20 000 човека. Във величествения комплекс има не само мавзолей и джамия, но и конюшни, ханове и красива градина. Там е погребан и самият Шах Джахан.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!