Петра - чудният град в скалите

Този приказен град Петра е разположен в „долината на Моисей“ – Вади Муса на територията на днешна Йордания. Разположението на града е играло голяма роля за него в древността, а именно градът е пресечна точка на пътищата, водещи на запад към Газа, Бостра и Дамаск на север, Червено море и Персийския залив от друга страна. Името на града означава “скала”, което е логично, разбира се, а по всичко личи, че жителите на Петра майсторски са владеели изкуството на каменоделието.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

За да стигнете до този внушителен древен град, трябва да преминете през дългия един километър прохладен каньон Сик. Каньонът е широк 3-4 метра и висок 200 метра. Първото нещо, което ще се разкрие пред вас, е Съкровищницата на фараона (Al Khazneh) – величествена сграда с фасада, изсечена от огромна скала, а според легендата на върха й се крие фараонско съкровище.

Територията на града е голяма, а забележителностите много. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи, поради различни владетели на града. Сред тях са били идумеите (18-2 в. пр. н.е.), набатеите (2 в. пр. н.е. – 106 г. до н.е.), римляните, византийците и арабите. През 12 в. пък градът е завладян от кръстоносците.

Този наслоен с история град предлага множество забележителности, като владетелски гробници, римски амфитеатър с места за 4000 зрители и манастира Ad Deir. Истината е, че за да разгледате качествено това магическо място са ви нужни 2 дни или пък да наемете бедуин, с който задължително трябва да се пазарите, за да не го обидите и той да ви разведе срещу скромна сума из дебрите на Петра.

Интересното е, че отвън сградите са с прецизно изваяни колони, фризове и спирални резби, но вътрешността им съвсем не е толкова изпипана. Обичайната украса са ярките цветове и наслояването на пясъчника.

През 1985 година Петра е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а от 2007 година е избрано за едно от чудесата на света.

Със сигурност пътешествие до тези чудни земи ще ви зареди с много енергия, затова включете Петра във вашия “To do” лист и се потопете в магията на древността.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!