Петра - чудният град в скалите

Този приказен град Петра е разположен в „долината на Моисей“ - Вади Муса на територията на днешна Йордания. Разположението на града е играло голяма роля за него в древността, а именно градът е пресечна точка на пътищата, водещи на запад към Газа, Бостра и Дамаск на север, Червено море и Персийския залив от друга страна. Името на града означава “скала”, което е логично, разбира се, а по всичко личи, че жителите на Петра майсторски са владеели изкуството на каменоделието.

[gallery type="rectangular" link="file" ids="5400,5401,5402"]
За да стигнете до този внушителен древен град, трябва да преминете през дългия един километър прохладен каньон Сик. Каньонът е широк 3-4 метра и висок 200 метра. Първото нещо, което ще се разкрие пред вас, е Съкровищницата на фараона (Al Khazneh) – величествена сграда с фасада, изсечена от огромна скала, а според легендата на върха й се крие фараонско съкровище.

[gallery type="rectangular" link="file" ids="5404,5405,5403"]
Територията на града е голяма, а забележителностите много. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи, поради различни владетели на града. Сред тях са били идумеите (18-2 в. пр. н.е.), набатеите (2 в. пр. н.е. - 106 г. до н.е.), римляните, византийците и арабите. През 12 в. пък градът е завладян от кръстоносците.

Този наслоен с история град предлага множество забележителности, като владетелски гробници, римски амфитеатър с места за 4000 зрители и манастира Ad Deir. Истината е, че за да разгледате качествено това магическо място са ви нужни 2 дни или пък да наемете бедуин, с който задължително трябва да се пазарите, за да не го обидите и той да ви разведе срещу скромна сума из дебрите на Петра.

Интересното е, че отвън сградите са с прецизно изваяни колони, фризове и спирални резби, но вътрешността им съвсем не е толкова изпипана. Обичайната украса са ярките цветове и наслояването на пясъчника.

[gallery type="rectangular" link="file" ids="5407,5408,5409,5410,5411"]
През 1985 година Петра е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а от 2007 година е избрано за едно от чудесата на света.

Със сигурност пътешествие до тези чудни земи ще ви зареди с много енергия, затова включете Петра във вашия “To do” лист и се потопете в магията на древността.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!