Най-красивите селца в Холандия, построени върху канали

Днес ще споделим с вас шест очарователни селца в Холандия, които можете да разгледате с лодка или карайки велосипед по бреговете на малките канали. Селцата разкриват богата история и традиционна холандска архитектура, като всяко едно от тях е уникално само по себе си.

Разглеждайки снимките, със сигурност ще се вдъхновите за едно бягство в провинцията тази година. Приятно четене! 🙂

1. Edam (Едам)

Разположен само на 30 минути с автобус от Амстердам, Едам е едно от най-добрите места извън столицата, което да посетите. Неговите къщи, църкви и мостове крият половин хилядолетие на богата история. Планирайте престоя си така, че да посетите Пазара на сиренето, който се провежда всяка сряда. Дори и да е пренаселено, дегустацията на традиционни сирена ще си струва.

edam Edam2

2. Marken (Маркен)

Като част от полуoстров, Маркен е домакин на очарователно малко рибарско селище с интересна култура. Това, което го прави специален са традиционните къщи в тъмен цвят и красивите традиционни костюми, които местните жители понякога обличат на важни събития. Маркен е считан за една от последните останки на холандската култура.

marken holland marken-village

3. Urk

Urk е очарователно старо пристанище със спокойна атмосфера. Разположен е на брега на Северно море и неговата икономика винаги се е базирала на риболова, което е така и до момента. Старата му част е идеална за разходка, наслаждаване на рибарските къщи, опознаване на каналите с лодка или просто почивка на една от многото тераси в близост до пристанището. Можете да опитате вкусните рибни ястия в местните ресторанти или да посетите хубавия плаж през лятото.

Urk_harbor-photo-Markus-Bernet Urk-The-Netherlands

4. Kinderdijk

Около 1740 г. 19 красиви вятърни мелници са построени по протежение на големите канали (“weteringen”) с цел земята да се запази суха. Селото Kinderdijk, Световно наследство на ЮНЕСКО преди 20 годиини, несъмнено е една от най-известните забележителности в Холандия днес.

kinderdijk-2 kinderdijk-holland-in-winter

5. Monnickendam (Моникендам)

Моникендам е селище в провинция Северна Холандия, Холандия. Това е типично холандско пристанище, подходящо за еднодневни екскурзии от Амстердам. Историческият център на Моникендам е добре запазен, със 74 сгради, датиращи от 16 до 18 век и включени в списъка на Националните паметници на културата.

Monnickendam Monnickendam-2

6. Giethoorn (Гитхорн)

Най-хубавото на Гитхорн е че там няма автомобилни пътища и хората си оставят колите извън селото. Те трябва да пътуват по вода или пеша по прекрасните дървени мостове.

Giethoorn-The-Netherlands

Източник: TOE
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!