18 места, които ще ви върнат назад във времето

Винаги е чудесно, когато можем да се докоснем до корените на някоя култура, да опитаме нещо традиционно или да видим как всъщност има и места, които устояват на времето, развитието, технологиите и темпото на света ни.

Смиксбърг, Пенсилвания, САЩ

SMICKSBURG,PENNSYLVANIA,USA

Начинът на живот на Амишите се е променил сравнително малко през последния век. В Смиксбърг, Западна Пенсилвания, живеят около 800 човека от тази общност. Магазините в града продават храна и стоки, специални за Амишите, електричеството е ограничено, а конят и бъгито са основните транспортни средства.

Хиния вилидж, Китай

XINYEVILLAGE,CHINA

Едно изключително отдалечено село, основано през 13 век в планините на Западни Джъдзян. Жителите на селото са преминали през всякакви катаклизми, за да защитят автентичния вид на своите сгради. Днес мястото е много търсено, заради своята обаятелна старинна архитектура.

Ден гемли бай, Орхус, Дания

DENGAMBLEBY,AARHUS,DENMARK

Основан през 1909 година, “Старият град” е първият по рода си музей на открито, който поставя акцент върху историята и културата на последните градски общества. Можете да се насладите на 75 копия на исторически къщи от цяла Дания, които пресъздават архитектурата на 18 и 19 век.

Тумстоун, Аризона, САЩ

TOMBSTONE,ARIZONA,USA

Години наред мястото е било границата с дивия запад. През 1881 година точно там са се случили легедарни престрелки. Историческата област днес е едно от най-добре запазените места, които ще ви напомнят за времето, когато каубоите са бродели по улиците и са създавали истински неприятности.

Архитектурно-етнографски комплекс Етъра, България

ETAR, BULGARIA

Етъра е светът на Възраждането, който все още грижливо пази спомените за развитието на България малко преди Освобождението и след това. Музеят на открито в Габрово ще ви отдеве в домовете на занаятчиите, водениците, традиционните сладкарници и захарните петлета.

Кижи, Русия

KIZHI,RUSSIA

Целият остров Кижи и огромното езеро Онега е историческа реликва за Русия. Мястото ще ви посрещне с една изключително сложна архитектура на дървените църкви, най-старата религиозна сграда в Русия – Църквата на Възкресението на Лазар и всичко това ще ви пренесе някъде там в 14 век.

Шикоку Мура, Япония

SHIKOKUMURA,JAPAN

33 традиционни къщи от периода Тайшо, навеси и помещения от преди 250 години, висящ мост, изработен от лозя и много други белези, които ще ви върнат векове назад в Шикоку Мура.

Зюдерзее, Холандия

ZUIDERZEEMUSEUM, ENKHUIZEN, THENETHERLANDS

През 1932 година Зюдерзее е било отлъчено пристанищно селище. Страховете, че морското културно наследство на региона ще бъдат загубени, довели до създаването на цяло село, отразяващо начина на живот край Северно море. Кораби от 17 век, стари складове на East India Company Trading и много други изненади.

Сигишоара, Трансилвания, Румъния

SIGHISOARA,TRANSYLVANIA,ROMANIA

Родното място на Влад Цепеш или известен още като Дракула, Сигишоара е една от най-старите и най-добре запазени крепости в Европа. Високо на хълма, с изглед към долината, старинните къщи около крепостта водят до часовниковата кула от 14 век, която също добавя своите щрихи към атмосферата, останала след Дракула.

Остров Хърм, Великобритания

HERM,CHANNELISLANDS,UK

Миниатюрният остров Хърм е най-малката част от Нормандските острови, отворени за посетители. Два квадратни километра девствена земя. На това малко място нямате право на автомобил или велосипед. Единствените транспортни средства са малки мотори, служещи за пренасяне на багаж на гостите на острова.

Традиционното село Ханое, Южна Корея

HAHOEFOLKVILLAGE,SOUTHKOREA

Селата в Корея са популярен начин за поддържане на силни връзки с традициите на нацията. Ханое е селище, което от 16 век до сега пази автентичния си вид.

Ротенбург об дер Таубер, Германия

ROTHENBURGOBDERTAUBER,GERMANY

След война на 1525 от жителите на града и последващата 30 годишна война век по-късно, Ротенбург остава празен, сградите – недокоснати, а мястото – в застой. След Втората световна война и съюзническите бомбандировки, градът бива реконструиран от начало, за да може и днес да изглежда почти както е бил преди 400 години.

Татарив, Украйна

TATARIV,UKRAINE

Не е необичайно да се натъкнете на каруца в малките градове и села из Украйна. Татарив е в подножието на Карпатите и е едно от най-живите села, в които все още можете да видите как количките за транспортиране през лятото се заменят със шейна през зимата.

Езерото Инле, Мианмар (Бурма)

INLELAKE,MYANMAR(BURMA)

Хората Инха, населяващи селата в Централен Минмар, все още обитават къщи от бамбук. Общностите говорят древен диалект и продължават да използват езерото за транспорт и търговия.

Колониален Уилямсбърг, Вирджиния, САЩ

COLONIALWILLIAMSBURG,VIRGINIA,USA

Най-големият американски исторически музей на открито, който пази стотици възстановени сгради от 1699 година, свързани с историята на Американската война за независимост.

Музеят Блек кънтри ливинг, Лондон, Англия

BLACK COUNTRY LIVING MUSEUM, ENGLAND

Железопътни гари, стоманени цехове, въглищни рудници, магазини, домове, които някога са били най-силно индустриализираните райони на Острова. Този музей на открито пресъздава живота на 19 век и началото на 20 век с абсолютна точност, дори пунктуалност.

Блитс Хил, Англия

BLISTSHILL,TELFORD,ENGLAND

Пример за Викторианската архитектура и атмосфера, които и до днес Блитс Хил грижливо пази.

Фюнан Вилидж, Одензе, Дания

THEFUNENVILLAGE,ODENSE,DENMARK

Реставрирани дървени къщички, мелници, местното училище и старомодна уличка по средата на селцето. Мястото е част от приказките на Ханс Кристиян Андерсен, роден и израснал в Одензе.

източник: roughguides
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!