Най-добрите закуски по света

Закуската е най-важното хранене за деня… Поне така е по учебник! Освен просто храна, закуската и времето след ставане от сън са един своеобразен ритуал, навик, който се гради с години и с който трудно правим компромиси. Някои пият кафе и държат на своя половин час с ароматната сутрешна доза събуждане, други се хващат директно за лъжицата, бабите предпочитат да завъртят някоя вкусна баница или мекици… Когато си вкъщи, винаги правиш своето нещо за закуска. Какво се случва обаче, когато си в чужда страна, сънен и на масата се появява нещо нетипично? Идва ли въпросът „Е, сега как да те ям за закуска?!“… Вижте едни от най-добрите традиционни закуски по света – и ги опитайте! 🙂

Гърция – Кисело мляко с мед и орехи

break-1
Снимка: Antonis Gkekas

Изключително масленото гръцко кисело мляко се харесва на голяма част от любопитните туристи в нашата южна съседка. Млечният продукт, гарниран с мед, орехи или домашно сладко е една от любимите закуски на гърците.

Испания – Чурос и шоколад

break-2
Снимка: David Berkowitz

Шоколадовият хит! Независимо дали сте на път, или в леглото, дали е късно вечер, или рано сутрин, чуросът не се пропуска. Това са хрупкави пържени пръчици от пържено тесто, поръсени с пудра захар и в комбинация с гъст горещ шоколад… Страхотна закуска!

Ливан – Мануче

break-3
Снимка: Alpha

Дори и най-изисканите жители на Бейрут, които вечер пият коктейли в лъскави заведения, сутрин запрятат ръкави за изумително вкусната ръчно месената пърленка Мануче, подправена с мащерка, риган, зехтин и изпечена до златисто. Някои добавят и сирене в комбинация с вкусното хлебче.

Американска закуска

break-4
Снимка: Joe Wolf

Американците имат доста сериозно разнообразие от любими закуски – яйца, бекон, гофрети и палачинки, шунка и други колбаси, вкусни хлебчета – бели или пълнозърнести… Доста сериозно решение за рано сутринта е какво точно да си изберете от изкусителната палитра.

Мексико – Такос де Канаста

break-5
Снимка: ismael villafranco

Основната закуска в централната част на Мексико е кошница от такос, пълна с бъркани яйца, картофки или чоризо.

Египет – Фул медамес

break-6
Снимка: David Lisbona

Класическа египетска закуска, на която със сигурност ще се натъкнете, ако решите да пътешествате отвъд Средиземно море. Това са фава зърна, задушени в меден съд и гарнирани с лимон и щипка кимион. Възможни са комбинации с магданоз, суров бял лук, пресен домат или горещо чили. Обикновено се хапва с пълнозърнест айш (египетски хляб) и определено засища доста добре.

Виетнам – Фо

break-7
Снимка: David McKelvey

Тази ароматна паста в бульон от говеждо месо, подправки и пресни билки може да бъде обяд или вечеря за останалата част от света, но във Виетнам е типична закуска.

Япония – Суши

break-8
Снимка: cyclonebill

Разбира се, сушито не е само храна за закуска в Япония, но най-прясното, което можете да опитате през живота си, е сутрин на големия рибен пазар в Токио, който започва работа още преди изгрев слънце.

Турция – Най-пълната закуска

break-9
Снимка: Danwithnoname

Изборът между сладкото и соленото е изключително труден, дори невъзможен. Затова в Турция залагат на разнообразието и пълната гама от предложения за вкусни закуски: конфитюри, сладка, мед, сирена, маслини, хляб… Задължителен е чаят!

Дания – Винерброд

break-10
Снимка: Patrick Strandberg

Закуската в Дания се нарича „виенска“, макар да си е типична за датчаните. Многолистните кифлички със сирене и плодови пълнежи е една от най-любимите им вкусотии. Друга класическа закуска е тост с масло, тънко намазан с черен шоколад. А ако сте любители на соленото рано сутрин, препечената филийка с паста от сьомга ви очаква!

Източник: roughguides
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!