Къде да прекарате Цветница цветно

Цветница (или Връбница) се чества от православни християни, католици и протестанти и отбелязва влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като хвърлят в краката му цветя и палмови клонки.

Празникът е винаги в неделя, седмица преди Великден и е предхождан от Лазаровден, известен с традицията младите момичета да обикалят къщите и да пеят на стопаните за здраве.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Предлагаме ви няколко идеи как да се забавлявате в тези дни заедно със семейството и приятелите си, дори да няма именици сред вас.

За всички, които са решили да останат в София или да я посетят през почивните дни, община Връбница, която чества своя празник, е организирала специална програма. Под наслов “С цвете на Връбница” районът кани всички жители и посетители на София да празнуват заедно. От общината са подготвили концерт, който ще събере на една сцена малки и големи. Присъствието на дуета Пламен и Иво ще зарадва тийнейджърите, а ансамбъл “Гоце Делчев” ще припомни красотата на народните ритми и носии. Празничната програма ще започне в 11 ч. пред храм „Свети Николай Мириклийски Чудотворец“.

22323_10153324974383643_4605397032489231482_n

Второто ни предложение ви изпраща в Централна България и по-точно в Ловеч. Градът е известен с честванията на Цветница още от 19 век. Всяка година в дните на църковните празници Лазаровден и Връбница в града се провежда панаир на художествените занаяти. Площад “Тодор Кирков” приветства всички любители на традициите и народното творчество. Събитието е съпроводено и от религиозен събор, който допълва празничното настроение.

Втората сцена, която са подготвили от общината, за радост на жителите и гостите на града, е в кв. “Вароша” на площад “Екзарх Йосиф I”. Фолклорни ансамбли, млади таланти и гласовити певици ще демонстрират уменията си, като по този начин ще допринесат за доброто настроение. Цветята ще изобилстват, а майстори занаятчии ще покажат красотата на своето изкуство.
По същото време в града ще се провежда фестивалът “Люлякови музикални вечери Ловеч 2017”. От 8 до 11 април всяка вечер жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерти, мюзикъли и спектакли, които ще бъдат представени на сцената на Драматичен театър и на впечатляващата сцена на открито на Ловешката крепост.

крепостта се казва Хисаря
Крепостта носи името Хисаря

Оставаме в Централна България и се насочваме към Розовата долина и по-конкретно към града на розите Казанлък. Празничната програма за Цветница е изпъстрена с местни таланти, които да развеселят посетителите. Вокалните групи към Народно читалище “Възродена искра-2000” и към пенсионерски клуб “Розова долина” са подготвили специални изпълнения за празника. От местната управа са помислили и за най-малките. “Пъстроцветница” е името на творческата работилница, която ще събере всички малчугани около масите, отрупани с цветя и върбови клонки. Всеки, който има желание, е поканен да сплете своя пролетен венец или да направи хартиено цвете. Участието е напълно безплатно.
Посещението на Казанлък винаги може да бъде съчетано с разглеждането на най-голямата и най-добре запазена Тракийска гробница у нас, която се намира в града. А някак тематично би било и посещението на Музея на розата.

музей на розата, Казанлък

снимка: Михал Орела

Интересна културна програма ви очаква и в Дряново. От управата на града отправят предизвикателство към жителите и посетителите на града с организирането на конкурс за детска рисунка и боди арт по случай Лазаровден и Цветница на 8 април.

Преди обед пред Народно читалище „Денчо Славков-1900“ в село Ганчовец ще бъде пресъздаден обичаят Лазаруване. Момичета, пременени в традиционни за региона облекла, ще обиколят селото и ще припомнят някои от най-хубавите народни песни.

На 9 април – Цветница, всички посетители на Дряново ще могат да видят и обичаят Кумичене.

Малки и големи ще могат да се насладят на магията на народните обичаи, които са запазени в автентичен вид.

жълтурче, глухарче

Макар да е само началото на април, ще ви отправим и едно морско предложение. За поредна година община Созопол организира Общински празник „Лазарица“, с Благотворителен кулинарен базар, който се провежда на 9 април. Празникът е съпроводен с концерти, представления, демонстрация на обичаи. А Благотворителният кулинарен базар крие неопитвани вкусотии.

314081_10150317419423643_1307435227_n

Пожелаваме на всички българи слънчеви празнични дни!

За Кристина
Да разкажеш за свое пътуване е като отново да го преживееш. Точно затова, подтикната от моя приятелка, започнах да пиша и разказвам, и минавам отново по пътищата, които вече бяха прекосени. Пътувайки обаче винаги се ръководя от крилата мисъл: В живота не е важно откъде идваш и къде отиваш - важното е по пътя да си щастлив. А и в крайна сметка целият живот си е едно пътуване...