Какво е общото между България, Швейцария и Италия?

Архитектурните достижения през 21 век са на истински високо ниво. Архитектите, инженерите и проектантите, които създават съвременния облик на градовете, са хора не просто с пространствено мислене, но и с визия за това как техните творения да се впишат в историята на градовете, на локално ниво, и държавите, на национално.

Историята на България показва, че страната ни има с какво да се гордее в архитектурен план. Днес ви представяме една от родните гордости в комбинация с още две европейски. Не трябва да забравяме, че освен всичко друго, страната ни внася красота в пределите на Европейския съюз.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Покритият мост в Ловеч

Посещавали ли сте Ловеч? Това е китно градче в централната част на България. Официалният символ на града и най-голямата забележителност, която всеки турист трябва да види, е легендарният покрит мост на Кольо Фичето (Никола Фичев – 1800 – 1881).

Мостът е построен в края на 19 век с помощта на местните жители. Той е вдигнат изцяло от дърво. През 1925 г. конструкцията изгаря почти до основи. Още през следващата година е вдигнат отново, но този път от железобетон.

През 80-те години на 20 век мостът е реконструиран и връща първоначалния си вид, замислен от Кольо Фичето. Той става изцяло пешеходен, а малките магазинчета, които се настаняват под покрива му, изпълнени с всевъзможни сувенири от Ловеч и околностите са сред любимите спирки на туристите.
Покритият мост в Ловеч е единственият по рода си на Балканския полуостров.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100 VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Покритият мост в Люцерн

Били ли сте в Швейцария? Люцерн е град в централната част на Швейцария и е сред посещаваните туристически дестинации в страната. Основната забележителност, която гостите на града не пропускат, е покритият мост Капел (на немски: Kapellbrücke), наречен на параклиса “Свети Петър”, който се намира в близост. Мостът е построен през 14 век изцяло от дърво.

Той очарова туристите с множеството рисунки, които могат да се видят отвътре, датирани от 17 век. Много от тях са били унищожени при пожар в края на 20 век. След като е възстановен, мостът Капел възвръща славата си на най-стария покрит дървен мост в Европа.

Той е символ на Люцерн и една от големите атракции на територията на Швейцария.

lucerne-187842_1920 lucerne-197186_1920

Покритият мост във Флоренция

Животът отвеждал ли ви е в Италия? Флоренция е един от италианските градове, които се радват на огромен туристически поток. Считан за люлка на западноевропейския Ренесанс, градът привлича с красотата си.
Сред атракциите е и мостът Понте Векио (от италиански Ponte Vecchio) над река Арно.

Италианците са сред диктаторите на модните подиуми по света, но изяществото и в бижутерното изкуство не им липсва. Понте Векио или Старият мост е добил популярност със струпаните на него бижутерски магазини, където могат да се намерят невероятни красоти.

Историците са убедени, че още по времето на Римската империя на това място е имало мост. През първата половина на 14 век конструкцията е разрушена от придошлите води на река Арно. Съоръжението е възстановено през 1345 г. във вида, който има и днес.

europe-1803502_1280florence-1608117_1280

За Кристина
Да разкажеш за свое пътуване е като отново да го преживееш. Точно затова, подтикната от моя приятелка, започнах да пиша и разказвам, и минавам отново по пътищата, които вече бяха прекосени. Пътувайки обаче винаги се ръководя от крилата мисъл: В живота не е важно откъде идваш и къде отиваш - важното е по пътя да си щастлив. А и в крайна сметка целият живот си е едно пътуване...