Гданск, величие на брега на Балтийско море

Автор: Ирина Иванова

Избор на превоз до Гданск

При планиране на пътуването ми първо се ръководя от избора на транспорт.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Авиокомпанията WIZZ AIR   стартира 7 нови маршрута през 2021 г. от град Бургас. Това беше прекрасна възможност да посетим някои от предложните дестинации. След щателно проучване се спрях на Гданск, Полша. Билета ми в двете посоки беше около 180 лв..

След избора на основния транспорт   проучих как да се придвижим от летището  до хостела ни, който се намираше до ж.п. гарата. Много е важно да имате поне предварителна идея как ще стигнете до хотела. Аз обикновено  проучвам  предварително транспорта  до всяка от целите ми. Включително трансфер от/до летище и между точките които искам да видя. Идеята че “ние веднъж да стигнем там, все ще се придвижим” не е за мен , защото с английския не съм много добре и трудно бих с справила.

От наши близки, които бяха ходили предната седмица разбрахме, че трябва да хванем автобус 210 , който отива до центъра и до гарата. Слизайки от самолета се отправихме към автобусните спирки . Билети се вземат от автоматите , като се плаща с дебитна или кредитна  карта.  Стойност на билета 3.80 злоти.

Полезни съвети: 

– Много внимавайте, автобуса 210 се хваща от перон първи, а не от трети

– Не е необходимо да обменяте много злоти, абсолютно всичко и навсякъде се плаща с карти

Избор на хотел

Самият Гданск е достатъчно интересен и има доста възможности за настаняване – хотели, хостели, апартаменти за всеки джоб и вкус. И този път реших, че най-важното е местоположението на хотела, затова избрах хостел до самата ж.п. гара , която се намира на 500 м. от стария град и откъдето тръгват всички автобуси и влакове. Резервацията я направих по Booking.com – хостел MainStation – симпатичен чист хостел на самата гара в стая с две легла. Вежлив персонал говорят руски и английски. Предлагат безплатно кафе, чай и плодове.

Преди да стъпя в Гданск, по интернет проучих забележителностите , които трябваше да посетим. Но се оказа, че града е много по-красив и изящен от това което си представях, и пълен с исторически забележителности. Днес Гданск по нищо не отстъпва на Амстердам, но не е толкова популярна дестинация за чуждестранните туристи.

Старият град започва с прекрасната Дълга улица ULICA Długa по която са разположени редица архитектурни съкровища.

Къщите са основно в Ренесансов стил и барок. Има и готически такива, но са по-малко.

Кметството и Артър съд

Вървейки по Дългата улица, се наслаждаваме на изящни къщи, улични музиканти и китни кафенета. В края на улицата се намира Ратуш/Ратхаус/Кметството, което е построено от холандски архитекти в средата на 16 век.

До Кметството е и квадратния площад , където е разположен Фонтанът на Нептун. Това е символа на града. Той датира от първата половина на 17 век. В центъра на фонтана стои Бог Нептун, които представлява величие и гордост на града и морето.

Артър съд – това е древна готическата сграда от 14 век със забележителна архитектура, посветен на легендите за Крал Артур.

Река Молтава

От улицата излизаме на река Молтава /Motlawa/, където в миналото е било пристанището на Гданск. Днес по нея има туристически корабчета, лодка и много стари и красиви сгради по протежение на реката. Крайбрежието е осеяно с много ресторанти кафенета, магазини и павилиони за продажба на кехлибар/янтар а поляците го наричат амбър/.

По реката има и подвижен мост, който на всеки 1 час се завърта. А крайбрежната улица е осеяна със стилни и китни  кафенета и ресторанти.

Портите на Гданск

Гданск има множество древни градските порти, които все още запазват очарованието на миналото. Входящата порта (Brama Wyżynna), намира се в началото на ULICA Dluga от 14 век, и е бивш вход на града. Тук се намера и затвор кула. От другата страна на пазарения площад се намира „зелената врата“.

Църквата Санта Мария

Можете да видите астрономическия часовник от 400 години, позициониран в най-високата точка на сграда. Можете да се насладите на панорамна гледка към града , включително пристанището и околностите му.

Е, точно зад църквата на Санта Мария Mariacka улица ULICA Mariacka, един от най-живописните улици на Гданск която все още запазва старинната атмосфера на процъфтяващ пазар на 17 век: Тук жив атмосферата е увеличено от многобройните художествени галерии, кафнета и Амбър бижута. Определено не трябва да се пропуска сред нещата, за да видите.

Гдански кран

Дървеният Гдански кран (Żuraw Gdański: Szeroka / е разположен по протежение на река Motlawa, Той е един от най-големите пристанищни кранове на средновековна Европа. Построен е през 1444 г. като с него се извършвало разтоварването на стоки. И до днес вътрешния му механизъм е непокътнат и се състои от големи дървени колела. Голямата дървена кула е една от най-известните туристически атракции на Гданск.

Кехлибар

След разходката из стария град , може да си купите кехлибарени бижута които се продават на всяка крачка

Кехлибарените находища в Балтийско море са най-богатите в света, а кехлибарът е помогнал за икономиката на града. На този скъпоценен камък се приписват магически и дори лечебни свойства.

В Гданск има зашеметяваща колекция от кехлибарено изкуство от 16-ти, 17-ти и 18-ти век, както и съвременни, художествени бижута. В началото на Дългата улица в затворническа кула, която се намира в Златната порта, има музей на Амбъра. /кехлибар/

Кехлибарени бижута се продават навсякъде по улиците на стария град.

Атмосферата

Няма нужда да се посещават много музеи , важно е да се усети атмосферата на града .Не можехме да пропуснем и разходка с туристическо корабче.

От кея на реката до Зелената порта можете да хванете малки туристически корабчета до Сопот, Гдиня, Хел и полуострова Westerplate.

Предпочетохме  Вестерплате/ Westerplatte/  това е полуостров на брега на Балтийско море, днес част от Гданск. Именно там започва Втората световна война, факт, който отново доказва стратегическото и важно разположение на града. Парка на Вестерплате разказва историята на войната, но също дава възможност за отдих сред природа и плаж за по-смелите, които не се страхуват от студените води на Балтика. Тук се потопихме във водите на Балтийско море. Интересно, така и не разбрахме защо беше оградено и достъпа до плажа беше забранен.

С корабчето минахме и покрай  Корабостроителница Гданск  (Stocznia Gdański: , която се е наричала  Ленин корабостроителница, Тя е била сцена на антикомунистическа и сепаратистки битки през 1970 и 1980. Тук  се ражда движението „Солидарност“,  работническия профсъюз, воден от Лех Валенса. В корабостроителницата работят  12 000 работници  и се произвеждат и ремонтират кораби. Голяма е може би колкото гр. Бургас.

Замъка на Тевтонските рицари Marlbork

Посетихме и най-забалежителната средновековна дестинация  Замък на Тевтонските рицари Marlbork, който се намира на  на около 60 км от Гданск, и  най-големия тухлен замък в Европа,  под егидата ЮНЕСКО.

Щабът на ордена в Малборк е внушителен във всяко едно отношение и е останал като архитектурен символ и след залеза на ордена. / Информация за замъка може да прочетете в Google, /билета е 55 злоти  около 26 лв. с аудио гид система.

От Гданск до Малборк  може да се  отиде с регионален  влак, за около 40-50 мин.  (11,50 (5.50 лв ) злоти в  едната посока)  На Гарата в Гданск  могат де се купят билети от автомат или от гише, въпреки че гарата е все още в ремонт. Има окачени разписания за пристигащи и заминаващи влакове.

От гарата на Малборк до замъка не е далече и може да се стигне за 15 мин. Не е необходим транспорт. 

Полската храна

Когато попиташ какво непременно трябва да опиташ, отговорът винаги е един и същ – Żurek (Журекът е супа с наденица и варени яйца често сервирана в хлебче) 

И не пропускайте да хапнете от типичните им “pierogi” .  Вярно е, подобна храна може да бъде намерена във всяка славянска държава, но полските „пироги“ ще ви изненадат с разновидностите си (от спаначен до боровинков пълнеж).  Най-вкусните пироги ги правят в ресторант „MANDU“

Пред ресторанта винаги има опашка от хора, но ако проявите търпение ще хапнете най-добрите пироги. Ресторанта се намира близо до ж.п. гарата.

Zapiekanka (Запеканка – очаквахме ястие с картофи а се оказа нещо подобно на принцеса с най-различни добавки, включително зеле Има и много други ястия, макар че ние българите си мислим ,че поляците нямат добра кухня, но се оказа че храната е разнообразна и интересна.

Има много други забележителности, които си струва да бъдат посетени отвъд границите на тази разходка. Можете да вземете круизи от кея до Зелената порта, както и влак  и да посетите Сопот, Гдиня, Полуостров Хел. но времето не ни достигна. Ако имам възможност пак ще се върна в Гданск, защото това е полското бижу на Балтийско море .

 

 

 

 

 

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.