Гданск, величие на брега на Балтийско море

Автор: Ирина Иванова

Избор на превоз до Гданск

При планиране на пътуването ми първо се ръководя от избора на транспорт.

Авиокомпанията WIZZ AIR   стартира 7 нови маршрута през 2021 г. от град Бургас. Това беше прекрасна възможност да посетим някои от предложните дестинации. След щателно проучване се спрях на Гданск, Полша. Билета ми в двете посоки беше около 180 лв..

След избора на основния транспорт   проучих как да се придвижим от летището  до хостела ни, който се намираше до ж.п. гарата. Много е важно да имате поне предварителна идея как ще стигнете до хотела. Аз обикновено  проучвам  предварително транспорта  до всяка от целите ми. Включително трансфер от/до летище и между точките които искам да видя. Идеята че “ние веднъж да стигнем там, все ще се придвижим” не е за мен , защото с английския не съм много добре и трудно бих с справила.

От наши близки, които бяха ходили предната седмица разбрахме, че трябва да хванем автобус 210 , който отива до центъра и до гарата. Слизайки от самолета се отправихме към автобусните спирки . Билети се вземат от автоматите , като се плаща с дебитна или кредитна  карта.  Стойност на билета 3.80 злоти.

Полезни съвети: 

– Много внимавайте, автобуса 210 се хваща от перон първи, а не от трети

– Не е необходимо да обменяте много злоти, абсолютно всичко и навсякъде се плаща с карти

Избор на хотел

Самият Гданск е достатъчно интересен и има доста възможности за настаняване – хотели, хостели, апартаменти за всеки джоб и вкус. И този път реших, че най-важното е местоположението на хотела, затова избрах хостел до самата ж.п. гара , която се намира на 500 м. от стария град и откъдето тръгват всички автобуси и влакове. Резервацията я направих по Booking.com – хостел MainStation – симпатичен чист хостел на самата гара в стая с две легла. Вежлив персонал говорят руски и английски. Предлагат безплатно кафе, чай и плодове.

Преди да стъпя в Гданск, по интернет проучих забележителностите , които трябваше да посетим. Но се оказа, че града е много по-красив и изящен от това което си представях, и пълен с исторически забележителности. Днес Гданск по нищо не отстъпва на Амстердам, но не е толкова популярна дестинация за чуждестранните туристи.

Старият град започва с прекрасната Дълга улица ULICA Długa по която са разположени редица архитектурни съкровища.

Къщите са основно в Ренесансов стил и барок. Има и готически такива, но са по-малко.

Кметството и Артър съд

Вървейки по Дългата улица, се наслаждаваме на изящни къщи, улични музиканти и китни кафенета. В края на улицата се намира Ратуш/Ратхаус/Кметството, което е построено от холандски архитекти в средата на 16 век.

До Кметството е и квадратния площад , където е разположен Фонтанът на Нептун. Това е символа на града. Той датира от първата половина на 17 век. В центъра на фонтана стои Бог Нептун, които представлява величие и гордост на града и морето.

Артър съд – това е древна готическата сграда от 14 век със забележителна архитектура, посветен на легендите за Крал Артур.

Река Молтава

От улицата излизаме на река Молтава /Motlawa/, където в миналото е било пристанището на Гданск. Днес по нея има туристически корабчета, лодка и много стари и красиви сгради по протежение на реката. Крайбрежието е осеяно с много ресторанти кафенета, магазини и павилиони за продажба на кехлибар/янтар а поляците го наричат амбър/.

По реката има и подвижен мост, който на всеки 1 час се завърта. А крайбрежната улица е осеяна със стилни и китни  кафенета и ресторанти.

Портите на Гданск

Гданск има множество древни градските порти, които все още запазват очарованието на миналото. Входящата порта (Brama Wyżynna), намира се в началото на ULICA Dluga от 14 век, и е бивш вход на града. Тук се намера и затвор кула. От другата страна на пазарения площад се намира „зелената врата“.

Църквата Санта Мария

Можете да видите астрономическия часовник от 400 години, позициониран в най-високата точка на сграда. Можете да се насладите на панорамна гледка към града , включително пристанището и околностите му.

Е, точно зад църквата на Санта Мария Mariacka улица ULICA Mariacka, един от най-живописните улици на Гданск която все още запазва старинната атмосфера на процъфтяващ пазар на 17 век: Тук жив атмосферата е увеличено от многобройните художествени галерии, кафнета и Амбър бижута. Определено не трябва да се пропуска сред нещата, за да видите.

Гдански кран

Дървеният Гдански кран (Żuraw Gdański: Szeroka / е разположен по протежение на река Motlawa, Той е един от най-големите пристанищни кранове на средновековна Европа. Построен е през 1444 г. като с него се извършвало разтоварването на стоки. И до днес вътрешния му механизъм е непокътнат и се състои от големи дървени колела. Голямата дървена кула е една от най-известните туристически атракции на Гданск.

Кехлибар

След разходката из стария град , може да си купите кехлибарени бижута които се продават на всяка крачка

Кехлибарените находища в Балтийско море са най-богатите в света, а кехлибарът е помогнал за икономиката на града. На този скъпоценен камък се приписват магически и дори лечебни свойства.

В Гданск има зашеметяваща колекция от кехлибарено изкуство от 16-ти, 17-ти и 18-ти век, както и съвременни, художествени бижута. В началото на Дългата улица в затворническа кула, която се намира в Златната порта, има музей на Амбъра. /кехлибар/

Кехлибарени бижута се продават навсякъде по улиците на стария град.

Атмосферата

Няма нужда да се посещават много музеи , важно е да се усети атмосферата на града .Не можехме да пропуснем и разходка с туристическо корабче.

От кея на реката до Зелената порта можете да хванете малки туристически корабчета до Сопот, Гдиня, Хел и полуострова Westerplate.

Предпочетохме  Вестерплате/ Westerplatte/  това е полуостров на брега на Балтийско море, днес част от Гданск. Именно там започва Втората световна война, факт, който отново доказва стратегическото и важно разположение на града. Парка на Вестерплате разказва историята на войната, но също дава възможност за отдих сред природа и плаж за по-смелите, които не се страхуват от студените води на Балтика. Тук се потопихме във водите на Балтийско море. Интересно, така и не разбрахме защо беше оградено и достъпа до плажа беше забранен.

С корабчето минахме и покрай  Корабостроителница Гданск  (Stocznia Gdański: , която се е наричала  Ленин корабостроителница, Тя е била сцена на антикомунистическа и сепаратистки битки през 1970 и 1980. Тук  се ражда движението „Солидарност“,  работническия профсъюз, воден от Лех Валенса. В корабостроителницата работят  12 000 работници  и се произвеждат и ремонтират кораби. Голяма е може би колкото гр. Бургас.

Замъка на Тевтонските рицари Marlbork

Посетихме и най-забалежителната средновековна дестинация  Замък на Тевтонските рицари Marlbork, който се намира на  на около 60 км от Гданск, и  най-големия тухлен замък в Европа,  под егидата ЮНЕСКО.

Щабът на ордена в Малборк е внушителен във всяко едно отношение и е останал като архитектурен символ и след залеза на ордена. / Информация за замъка може да прочетете в Google, /билета е 55 злоти  около 26 лв. с аудио гид система.

От Гданск до Малборк  може да се  отиде с регионален  влак, за около 40-50 мин.  (11,50 (5.50 лв ) злоти в  едната посока)  На Гарата в Гданск  могат де се купят билети от автомат или от гише, въпреки че гарата е все още в ремонт. Има окачени разписания за пристигащи и заминаващи влакове.

От гарата на Малборк до замъка не е далече и може да се стигне за 15 мин. Не е необходим транспорт. 

Полската храна

Когато попиташ какво непременно трябва да опиташ, отговорът винаги е един и същ – Żurek (Журекът е супа с наденица и варени яйца често сервирана в хлебче) 

И не пропускайте да хапнете от типичните им “pierogi” .  Вярно е, подобна храна може да бъде намерена във всяка славянска държава, но полските „пироги“ ще ви изненадат с разновидностите си (от спаначен до боровинков пълнеж).  Най-вкусните пироги ги правят в ресторант „MANDU“

Пред ресторанта винаги има опашка от хора, но ако проявите търпение ще хапнете най-добрите пироги. Ресторанта се намира близо до ж.п. гарата.

Zapiekanka (Запеканка – очаквахме ястие с картофи а се оказа нещо подобно на принцеса с най-различни добавки, включително зеле Има и много други ястия, макар че ние българите си мислим ,че поляците нямат добра кухня, но се оказа че храната е разнообразна и интересна.

Има много други забележителности, които си струва да бъдат посетени отвъд границите на тази разходка. Можете да вземете круизи от кея до Зелената порта, както и влак  и да посетите Сопот, Гдиня, Полуостров Хел. но времето не ни достигна. Ако имам възможност пак ще се върна в Гданск, защото това е полското бижу на Балтийско море .

 

 

 

 

 

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.