6 диви и красиви места в Европа, които трябва да видите

В Европа има много повече от оживени градски улици, екзотични храни и красиви музеи. Континентът изобилства от необятни планини, девствени езера и скрити от човешкото око плажове. Тук можем да включим и някои райони, които са местообитания на диви животни, които можете да видите в естествената им среда.

Готови ли сте да се разходим из дивата страна на Европа? Ще откриете шест от най-незабравимите естествени чудеса на Европа. Освен това ще ви предложим места, където можете да отседнете на изгодна цена.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Конемара, Ирландия (Connemara, Ireland)

Това място ни връща назад във времето със суровата природа, автентичната култура и невероятните гледки по продължение на дивия западен бряг на Ирландия.
Пристигайки в Ирландия, пътувайте на запад колкото можете. Конемара е легендарен и див регион, където пътешествениците могат да се потопят в ирландската култура и природа, история и традиции.

ирландия, ашмор

Препоръката ни е да наемете кола, за да изживеете своя собствен ирландски трип. Тръгнете от цветния, оживен град Голуей. Карайте на запад по северния бряг на едноименния залив. Пътни знаци на келтски, градове, формирани около пъбове, плажове с престижния син флаг са само част от природните забележителности, с които ще запомните ирландския див запад. Разгледайте впечатляващия и криволичещ Sky Road, по който можете да шофирате или да карате велисипед, за да видите квинтесенциални ирландски гледки на планините Twelve Bens и островите недалеч от сушата.

Разтъпчете се в Национален парк Конемара, където се намират някои от по-стръмните пътеки на Twelve Bens. Ще се почувствате одухотворени от гледката на живописни планински пейзажи и далечни острови.

ирландия, Голуей залив, вода

След това направете спирка в легендарното абатство Кайлмор, разположено североизточно от Клифдън, заедно с частното си езеро. В зависимост от това по кое време на деня посетите абатството, можете да попаднете на изпълнение на неговия хор. Струва си да го чуете – изпълненията им са впечатляващи. Не пропускайте да разгледате и викторианските градини, които са разположени в близост.

ирландия, Кайлмор абатство

Можете да отседнете в Клифдън, където изобилства от къщи за гости и е само на час път от Голуей.

Исландското плато (Iceland Highlands)

Природата сякаш говори в тази земя на огън и лед.

исландия, исландско плато, планини
Точно на юг от арктическия кръг в Северния Атлантик, Исландия завладява пътешествениците с неизброими възможности за приключения по удивителните черни пясъчни плажове и полетата от лава, покрити със зелени мъхове. Можете да карате снегомобил на ледниците, да се качите на гърба на див кон в компанията на местните фермери или да се разхождате около разпръскващите се гейзери.

Насочете се към южната част на Исландия, за да се разходите по популярната пътека Лагавегур (Laugavegur), където ще видите горещите извори, черни арктически пустини, извисяващите се ледници и планини в червено и жълто, които оцветяват деня на пътешественика.

исландия, вода, река, планини

Запишете се за обиколка с гид или тръгнете сами по маршрута от 34 мили в двата природни резервата – Ландманалаугар (Landmannalaugar) и Торсморк (Thorsmork). През летния сезон през деня автобусите се отклоняват от Рейкявик до началото на пътеката. Пътеката Лагавегур обикновено отнема между 3 и 5 дни, но трудността й зависи от времето – можете да се разхождате по тениска или да ви завали сняг – през лятото.

Разходете се покрай Торсмор в малкото селце Сгогар, за да видите един от най-могъщите водопади в Исландия. Алтернатива, която можете да изберете за пътя, е, да си вземете малък и силен исландски кон, който да ви помогне в обиколките. Каквото и да изберете, сложете в багажа си и бански костюм, защото в края на деня ще имате възможността да се настаните в топъл геотермален басейн и да се почувствате на седмото небе.

исландия, геотермален басейн

Тръгвайки по трасето трябва да знаете, че по път можете да отседнете в къмпинги с достъп до тоалетни и душове. Ще се натъкнете на планински колиби с тоалетни и кухни.

исландия, природен парк, плато

Пътешествениците могат да резервират хижи, но е добре да разполагат със спален чувал и достатъчно храна за приключението. В природен резерват „Торсмор“ има хижа с ресторант и бар, от които можете да закупите дребни неща.

Доняна парк, Испания (Doñana Park, Spain)

Това е раят за наблюдателите на птици с допълнение от диви атлантически плажове.

доняна парк, испания, кон, птици

Разположен на опашката на Европа покрай бреговете на Южна Испания, Националният парк Доняна е една от отлично познатите европейски консервационни зони. На специално място, където делтата на река Гуадалкивир среща морето, този биосферен резерват на ЮНЕСКО приветства ограничен брой от пътешественици. Те могат да се насладят на европейско сафари изживяване с плажове, борови гори, фламинго и застрашения иберийски рис.

Обявен за любим парк на испанските крале, Национален парк Доняна е един от най-големите европейски паркове, обхващащи плажове, блата, лагуни, борови гори и масивни пясъчни дюни. Рай за дивата природа, паркът е един от важните миграционни маршрути за птиците, които прелитат от Африка до Европа. От основния посетителски център в El Acebuche, близо до Маталасканяс (Matalascañas), пътниците могат лесно да се разходят по няколко пешеходни пътеки през влажните зони, за да наблюдават фламинго, червеникаво-кристална греда, лазурнокрила сврака или славния папуняк. В блатата, тревните площи, ливадите и боровите гори, наблюдавайте дивите свине, еленът и рядката порода коне Retuerta.

доняна, парк, испания, цветя
Докато голяма част от парка е ограничен чрез екскурзии с гид, с цел да се защити крехката околна среда, в посетителския център пътниците могат да се разхождат по живописни пътеки в голям район. Разположен в стар дворец, този посетителски център показва специални експонати от историята на парка и естествената околна среда.

испания, доняна парк, птици, ято

В близост до парка е разположена курортна зона Маталасканас (Matalascanas), където има много възможности за настаняване. Бъдете внимателни, ако се изкушите да запазите своето място в края на май или началото на юни, тъй като цените тогава са по-високи и стаите бързо свършват заради годишното поклонение Ромериа дел Росио (Romería del Rocío).

Шотландското плато (Scottish Highlands)

Където романтиката, замъците и уискито са в изненадваща комбинация, която е подходяща за семейно-приятелско бягство.

шотландия, замък

Ако визията ви за „Дивата Европа“ включва романтика, се отправяйте към Шотландските планини, където безкрайни плата се люлеят под замъгленото небе, а мъжете и жените с дебели зимни обувки се смеят на по чаша уиски.

Разглеждайки южния край на Национален парк Кайнгормс (Cairngorms National Park), най-големият британски национален парк, използвайте замъкът на Блеър като своя начална точка. Традиционно седалище на дуковете на Атол, тази класика, ярък бял замък, разположен сред буйни зелени хълмове, е домакин на разнообразие от важни гости в историята, включително Мери, кралица на шотландците и кралица Виктория. Обиколете този замък от 13-ти век, който се гордее с последната останала частна армия в Европа.

blair, замакът блеър, шотландия

След това се насладете на външната част, където много често шотландците спортуват.
Тръгнете по неравните пътеки на здравия гръб на шотлански кон и отидете за риба. В реката можете да уловите сьомга или кафява пъстърва. Модерният пътешественик може да предпочете за своето пътуване мощен автомобил или планински велосипед.

Надолу по пътя ще попаднете в най-малката традиционна фабрика за алкохолни напитки – Едрадор, където можете да опитате различни напитки. Подходящ завършек на активния ден на открито.

Останете в района и изберете своето място за почивка сред множеството въможности за семейно-групово настаняване.

шотландия, залез

Има хижи, които предлагат невероятни гледки към заобикалящите хилмове. В близост до замъка, в градчето Блеър Атол, има хотел, който може да ви предложи повече удобства.

Кападокия, Турция (Cappadocia, Turkey)

Странни геоложки образувания, вековни подземни градове, традиционни селища и вкусна кухня.

кападокия, турция
Пешеходната обиколка от село до село сред загадъчните, пастелни скални образувания на Кападокия, наречени „Fairy Chimneys“, е приключение веднъж в живота. Тези скални образувания, известни още като „хауто“, са запалили въображението на посетителите и са свързани с местните легенди от векове.

Можете сами да се разходите по една от многото пътеки през долините на Кападокия. Други варианти са да тръгнете на обиколка с гид пеша, с автобус или на кон. Пътеките минават от село към село покрай лозя и кайсиеви горички по утъпкания Път на коприната, който разкрива много села, изсечени от вулканичната скала в района преди векове.

Оглеждайте се за църквите, издълбани в скалите, и входовете към вековни подземни градове, където ранните християни са потърсили убежище от агресорите. Влезте вътре, за да се охладите и да бъдете зашеметени от добре запазените, богато украсени византийски стенописи. Можете да предприемете специален полет с балон, който ще е като излет. По този начин ще имате възможност да се насладите на сюрреалистичните пейзажи на Кападокия при зазоряване.

кападокия, турция, балони

Аванос е исторически център за керамика с процъфтяващи местни пазари, където можете да намерите интересни пещерни хотели, които да задоволят нуждите ви.

Карпатия, Румъния (Carpathia, Romania)

Легендарна и… призрачна, привлича със своите замъци, гурме сирена, необуздани планински върхове и традиционни селища.

карпатия, румъния, замък
Простиращи се в Централна и Източна Европа, Карпатите обхващат едни от най-дивите терени в Европа, с гъсти гори, живописни замъци, алпийски ливади, осеяни с пещери клисури, любопитни скални образувания и традиционни румънски села.

mountains-2535788_960_720

Тази част от Европа е за тези, които имат силно усещане за приключение и любов към историята.

Тръгнете на разходка! Националният парк „Пятра Краюлуй“ е дом на множество пещери, проломи и най-дългия и най-висок варовиков хребет в Румъния. По време на разходката се оглеждайте за кафяви мечки, вълци и рисове. Спрете в уникалните села по пътя, където местните жители се придържат към традиционния начин на живот. Посетете внушителния замък Бран, известен също като „замъкът на Дракула“ и се поинтересувайте за легендите, които се носят за тази вековна крепост.

Продължете своята разходка към планината Bucegi, където овчарите правят сирене Branza de Burduf, което получава своя отличителен вкус, защото се прави по специална технология – сиренето зрее в кората на ела.

bucegi, планина, румъния

По отношение на отсядането – бюджетните пансиони, къмпинги и хижи се намират в Националния парк „Пятра Краюлуй“, включително в селата Пещера и Магура. Там можете да се настаните удобно и да хапнете вкусна, домашно приготвена румънска храна.

Източник: budgettravel.com
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!