В Рио де Жанейро – по време на Карнавала или не?

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и е бил столица на страната от 1764г. до 1960 г. Градът е разположен на Атлантическото крайбрежие и е с тропичен саванен климат. Неслучайно Рио заема челни позиции във всички класации, когато става въпрос за предпочитани дестинации – било то за почивка, забавление или разглеждане на забележителности.

rio-de-janeiro-vacation-344757_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Несъмнено символът на града е Статуята на Исус, разположена на върха Корководо. През 2007 г. тя е включена в списъка на новите Седем чудеса на Света. Всяка година милиони туристи се изкачват до нея, преминавайки през тропическа гора, а който е бил там и е видял гледката, която се открива, споделя, че усещането е незабравимо.

christ-317411_1280

Рио е прочут и с божествените си плажове. Най-известните от тях са Ипанема, Лебнон, Прайня, но челна позиция заема един от най-красивите плажове в целия свят – Копакабана. Тук се провеждат едни от най-зрелищните Новогодишни празненства и усещането да си на това място в Новогодишната вечер е като от приказките. През останалото време плажът е постоянно оживен и хората ходят там не само да плажуват, но и да играят футбол, волейбол или пък да пият любимите си питиета в някое от многобройните заведения.

copacabana-beach-64030_1280

ipanema-beach-99388_1920

Плажовете на Рио са предпочитани от любителите на сърф и уиндсърфинг, а също така са много подходящи и за гмуркачите, тъй като водата е кристално чиста и под повърхността се открива вълшебен подводен свят. Градът е разположен в залив, в който има над 360 острова. Най-големият от тях е Иля Гранде, на който се намират още два прекрасни плажа – Лопес Мендес и Качадасо.

copacabana-beach-65598_1280

Когато кажем „Бразилия”, едно от първите неща, за които се сещаме, е футболът, а именно в Рио се намира най-големият стадион в Южна Америка (а допреди години и в света) – Маракана. В него е разположен Музеят на Футбола и той се е превърнал в основна забележителност на града, която туристите не пропускат да посетят.

stadium-344738_1280

И въпреки че Рио привлича туристи от цял свят целогодишно, несъмнено пикът на посещенията е към края на февруари, защото именно тогава се провежда прословутият Карнавал в Рио де Жанейро. Той е считан за най-пищният фестивал в света и близо 1 милион туристи пристигат в града специално за него. Цените на всичко се покачват, а улиците са толкова претъркани, че е много вероятно да трябва да чакате на опашка, за да седнете в някое заведение да се нахраните. Това е и периодът, когато се увеличават кражбите, затова е желателно да бъдете нащрек. Ако решите да посетите Рио по време на Карнавала, ще е нужно да запазите места в хотел доста преди това, тъй като всичко се резервира месеци преди началото му.

carnival-476816_1280

Самият Карнавал се провежда на т.нар. Самбадром, което всъщност представлява отсечка от улица, дълга 700 м. Хиляди танцьори от школи по самба преминават по улицата, облечени в пищни костюми на огромни цветни платформи и дават всичко от себе си, за да впечатлят публиката. Танците, музиката и лудото забавление продължават няколко дни и остават след себе си усещането за нещо грандиозно.

Samba_school_parades_2004

Като цяло, ако сте любители на силната музика, ярките цветове и пищните форми, то Карнавалът в Рио де Жанейро със сигурност ще ви достави невероятно удоволствие. От друга страна, ако бутащите се в тълпите хора и еуфорията не са по вкуса ви, то трябва да посетите Рио в друго време от годината.

Едно е сигурно – когато и да решите да го направите, няма да съжалявате. Рио де Жанейро е град с особен чар и заряд в себе си и всеки, който е бил там, ще носи прекрасни спомени в себе си за цял живот.

rio-de-janeiro-51480_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!