Бразилско пътешествие през погледа на д-р Радина Денкова

Д-р Радина Денкова е добре познат специалист в областта на козметичната дерматология. Работата й като лекар и мениджър на Aesthe Clinic Beauty предоставя възможността тя постоянно да пътува в чужбина на различни конференции, обучения и демонстрации в областта на козметичната дерматология. Именно за едно такова пътуване ще ни разкаже д-р Денкова. А дестинацията е повече от интересна – Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Как възникна идеята да посетите именно Бразилия?

Поводът беше един Международен конгрес по анти-ейджинг и естетична дерматология в Сао Пауло. Преди доста време бях отново по работа в Аржентина и успях да видя Водопада Игуасу, който се намира на границата между Аржентина и Бразилия, но реално не успяхме да опознаем страната. Затова сега със съпруга ми решихме да използваме това пътуване и да разгледаме Рио и Сао Пауло.

Разкажи ни за пътуването си до Рио де Жанейро и кое ти направи най-голямо впечатление.

Бяхме 5 дни в Рио. Хората там имат култ към спорта. От 6:30 сутринта до 10 вечерта по плажовете на Копакабана, Ипанема и Леблон е пълно с хора, които тренират. Пешеходната зона край самите плажове е разделена на 3 части – едната е за пешеходци, другата е за велосипедисти и третата е за тичащи, където има постоянен поток от хора. На всеки 200-300 метра има уреди за street fitness, общински са и на тях има картинки за няколко вида упражнения, които можеш да направиш с уреда.


Истината е, че не съм видяла град, в който да се предлага такова изобилие от маратонки. Има всякакви – шарени, фосфоресциращи, по-обикновени. Хората са облечени много добре, докато спортуват, вероятно именно заради този култ и заради условията, които им се предоставят. Жените са със цветни клинове, маратонки, бюстиета. Спортните облекла са като отделна мода при тях.

Какви са впечатленията ти от плажовете?

Всички сме чували Копакабана, Ипанема и Леблон. Последните два са за по-богати хора. Лично на мен Копакабана ми хареса повече, защото е по-голям и повечето от хотелите са там. Няма шезлонги и чадъри, местните си носят чадърчета и столове и си сядат на пясъка. Иначе всеки хотел, който е на брега, си има шезлонги и чадъри. Много от туристите стоят и на басейните на хотелите. В нашия хотел басейнът беше на последния етаж и се виждаше целият плаж. Изключително красиво!

Успя ли да обиколиш туристическите дестинации в Рио?

Разбира се, отидохме до Корковадо – статуята на Христос. Величествена е! По-голяма част от местните хора приемат мястото като храм и отиват там да се помолят, да полежат на земята за здраве… Чувстваш мощта на тази статуя, най-малко защото тя се извисява над теб с цели 40 метра. Но и излъчването й е неописуемо. Имахме късмет и времето беше хубаво, затова успяхме да се насладим на гледката. Отгоре се вижда езерото на Рио, плажовете, стадионът, хеликоптерните площадки, заливите.


Успяхме да видим и така наречените Sugarloaf – вулканични скали, приличащи на бучки захар, до които се стига с един живописен лифт и оттам също се разкрива невероятна гледка.


Така популярните графити също ме впечатлиха, те са като истински картини. Това изкуство е много ценено там и има няколко големи имена в тази област.

А какво би ни казала за Сао Пауло?

Там няма какво толкова да се види, но конгресът, в който участах, беше интересен. Много хора търсят късмета и развитието си именно в Сао Пауло. За нещастие именно там има много бездомни.
Ходихме до крайбрежието, което е на 70 км и също има големи плажни ивици. Природата извън градове е удивително красива.

Опита ли от нощния живот на Бразилия?

Да, в Сао Пауло нощният живот е интересен, посетихме клуб по самба. Всъщност това е ресторант, който не е много популярен сред туристите, но нас ни заведоха местни. Гостуват различни групи, събират се много хора и всички танцуват. Завеждат те там и те оставят … и без да се усетиш започваш и ти да танцуваш. Интересното в Сао Пауло е, че има много италианци и японци, и казват, че можеш да ядеш по-хубава пица отколкота в Италия и по-хубаво суши отколкото в Япония – и наистина е така.

А за храната какво ще кажеш?

Посрещнах рождения си ден в Сао Пауло, бяхме в хубав ресторант, който е развит около едно хилядолетно дърво, оградено със стъклени куполи. Изключително красиво! И там опитах телешко по някаква местна рецепта, беше неочаквано вкусно. Като цяло хубавите ресторанти са много скъпи, бих казала доста по-скъпи от тези в Европа.


В Рио де Жанейро ходихме в един ресторант в края на Копакабана, който е много известен с интериора си, казва се “Мариус”. На тавана висяха всевъзможни неща – хладилници, машини, медни предмети. Напълно необичаен ресторант! 🙂 Плащаш една определена сума и те започват да ти носят ядене, което никога не спира… След третото ястие вече започваш да отказваш, а те ти се молят да хапнеш още малко. Там също беше много вкусно.Навсякъде има фрешове, които са изключително приятни и разбира се полезни.

Разкажи ни за някои забавен момент по време на пътешествието ти?

Още с пристигането в 6.30 седнахме да закусим в хотела, който е с панорамни прозорци към Копакабана и станахме свидетели на следната гледка: един човек си снима на плажа, а местно момченце изведнъж отиде и започна да му дърпа фотоапарата, за да му го вземе… добре че мъжът беше силен и успя да си го спаси.

Рио де Жанейро или Сао Пауло?

Определено Рио! Сао Пауло е много красив и модерен град, но няма какво да видиш там. А в Рио, освен красивите гледки, култът към спорта е наистина впечатляващ.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!