Великите реки на планетата: Нил - египетският извор на живота

Величествената река е свидетел на история, започнала преди 6000 години: античният Египет дължи славата си до голяма степен именно на Нил.

Всички знаем, че това е най-дългата река в Африка и в света (въпреки че при определени условия дължината на Амазонка може да се приеме за по-голяма). Нил извървява над 6600 километра през черния континент. Наричат го Дар за Египет, защото още от древността се е смятало, че съдбата на страната зависи от даряващата живот река.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Всяка година по едно и също време нивото на реката се покачва и залива равнините, които се превръщат в огромно езеро. Земите се наторяват с минерали от водата и египтяните имат своя плодороден рай. И така до 1971 година, когато човешката ръка проектира и изгражда Асуанската стена, която днес гарантира на египтяните покриваемост на нуждите от електроенергия, но и проблем в екологично отношение.

nile-495098_640

Нил пътува дълго, вижда всичко и дава много на местата, през които минава. Чисто хидроложки реката се образува от сливането на Бели и Сини Нил край суданската столица Хартум. Сини Нил извира от езерото Тана в Етиопия и е източник на повечето вода, носена от реката. Бели Нил извира от езерото Виктория в Уганда. Бели Нил е основният ръкав на реката, а след началото без много колебания извървява 3000 километра през пустинята Сахара.

nile-441539_640

По време на своя път от юг на север образува многобройни прагове и водопади и преминава през три климатични пояса – екваториален, субтропичен и пустинен. В северната част на Египет, при Кайро, Нил разтваря приказно ветрило и се влива в Средиземно море.

cairo-1451698

Долината на река Нил е една от люлките на човешката цивилизация. Смята се, че именно там е възникнала една от най-значимите древни култури – тази на Древен Египет.

Преди повече от 6000 години Нил окончателно си проправя път сред скалите и дюните на пустинята и започва да отлага тинята си в така наречената „черна земя“. През каменния век хората започват да засяват и обработват земите си и да живеят с ритъма на приливите и отливите на Нил.

Реката се преражда отново и отново със своите значения през различните епохи – пирамиди, сфинксове, многобройни храмове и гробници се позиционират именно в долината на египетското богатство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всички почитат реката, защото от нея идва животът, тя създава оазис сред пустинята и поминък за населението.

egypt-645355_640

soleil-sur-le-nil-1-1368356-640x480

sunset-78043_640

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!