7 чудеса на света, които трябва да видите

Чудесата на света са толкова много, че онези първи седем – творения на античната култура, далеч не изчерпват невероятните постижения на човечеството. От седемте забележителности на Древния свят до днес са оцелели само Египетските пирамиди, но има безброй други удивителни и запазени места по света, които напълно заслужават названието „чудеса“ и не само могат, но трябва да бъдат видени!

Ангкор Ват

angkor-vat
Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс в света. Построен е в началото на XII век и до днес е важен религиозен център. Шедьовър на кхмерската архитектура , той е символ на Камбоджа и е изобразен върху националния й флаг.

Снимка: Jean-Pierre Dalbéra

 

Баган

bagan
Древният град Баган в Мианмар е построен между XI и XIII век. В разцвета си той е бил важен будистки център с население над 300 000 души. Те са построили повече от 10 000 храмове, пагоди и манастири, от които днес са останали над 2 000.

Снимка: Benjamin Jakabek

 

Храмът на Лотуса

lotus
Храмът на Лотуса в Ню Делхи е една от най-популярните туристически атракции в Индия. Построен е през 1986 г., а невероятната му архитектура печели десетки награди. Храмът е обграден от 9 басейна, които символизират деветте религии по света.

Снимка: Arian Zwegers

 

Мачу Пикчу

machu-picchu
Мачу Пикчу, наричан още „Изгубеният град на инките“, се намира на 2430 м надморска височина в Андите. Мачу Пикчу е изграден около 1440 г., а през 1532 г. всичките му жители изчезват мистериозно.

Снимка: Pedro Szekely

 

Забраненият град

forbidden-city
Забраненият град в центъра на Пекин е обграждал двореца на китайския император почти пет века. Построен е през XV в. за 14 години от милиони майстори и работници. Името му идва от забраната външни лица да влизат в него, чието нарушаване било наказвано със смърт. Днес градът е със статут на дворец музей.

Снимка: Bridget Coila

 

Петра

petra
Петра е древен град в днешна Йордания, обграден от високи скали и достъпен през тясно дефиле. Розово-червеният град е бил важна част от древните търговски маршрути. Много от впечатляващите му сгради, изсечени в скалите, са запазени непокътнати до днес.

Снимка: Seetheholyland.net

 

Колизуемът в Рим

The Collosseum
Колизеумът в Рим е най-големият и най-великолепен амфитеатър в Древен Рим. Изграждането му е започнато от император Веспасиан през 72 г. и е завършено през 80 г. от сина му Тит, който го открива с тържествени игри, продължили 100 дни. Площта му е 100 000 кв. м, височината – 48,5 м и е побирал над 50 000 души.

Снимка: KayYen
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!