7 съвета за всеки, който иска да посети Дубай

Какво трябва да знаете, когато планирате пътуването си до Дубай?

ОАЕ са дестинация, която привлича все повече и повече туристи. Много българи също са изкушени от възможността да се докоснат до магията и очарованието на екзотичния рай. Аз имах щастието да го направя, а преди да започна разказа си за осемте незабравими дни в емирствата, ще опиша накратко как трябва да планирате пътешествието си до Дубай и останалите емирства – какво не трябва да пропускате, как да изберете хотел, как да организирате програмата си, кой период от годината да изберете и т.н.

1. Ако не сте посещавали Дубай и емирствата, си отделете време

4-5 дни няма да ви стигнат, колкото и бързо да препускате от плажа до моловете и обратно.
Според мен ви трябват поне 7 дни, за да успеете да обиколите емирствата, не само Дубай си заслужава.

2. Не отивайте през летния период

Месеците юли и август са убийствени – при температури от над 50 градуса по Целзий едва ли ще успеете да „свикнете“ с тези условия и да прекарате максимално добре ваканцията си.

3. Изберете хотел в правилния район на града

Дубай е огромен, пътуването от единия край до другия отнема сериозно време, затова е важно да изберете хотел на комуникативно място, максимално удобен за придвижване до най-интересните места, които сте набелязали. Плюс е, ако е близо до спирка на метрото – макар и не винаги метрото да е най-оптималният вариант за придвижване.

4. Планирайте и резервирайте екскурзиите си преди да сте пристигнали, едва ли ще искате да губите ограниченото си време

Има предостатъчно информация в интернет, така че да изберете подходящите за вас екскурзии. Не е задължително да предплащате за повечето неща, естествено, и не всичко трябва да бъде планирано предварително, но е хубаво да сте направили добро проучване за условията, така че бързо да направите финалния избор в Дубай.

5. Носете си удобни обувки

Всичко останало е самоубийство!

6. Уважавайте културата и обичаите на местните

Ако не спазвате това, рискувате да помрачите престоя си – в Дубай правилата и законите се спазват, а наказанията за провинилите се са сериозни. Непристойното поведение, консумацията на алкохол на публични места, разголеното облекло и неуважението към религиозни и политически символи, паметници и т.н. е недопустимо и се забелязва и наказва веднага.

7. И може би най-важният съвет: Не забравяйте, че сте на почивка, а не на състезание!

Дубай и Абу Даби са мегаполиси, в които има хиляди интересни места, които привличат вниманието на туриста. Няма как да бъдат видени за 5-10 дни, затова не правете грешката да препускате от място на място за по 30 минути, защото в един момент приключението се превръща в изнервящо преживяване и неприятно чувство за незадоволеност от видяното и преживяното. Успокойте се, дайте си време да „попиете“ от всичко местно и характерно и се насладете на културата, природните чудеса и човешките постижения, събрани в това неповторимо, притежаващо уникален чар и атмосфера място.

Готови сте да стягате багажа! 🙂

IMG_8793

20140227_181542

За Петър
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.