5 идеи за приключенско пътуване с децата в района на Велинград

Летният сезон не е само на морето, има редица основателни причини да се озовете в планината със семейството

Богатият на минерални извори Велинград неслучайно е масово посещаван и през летния сезон. Той е притегателен и заради историческата си стойност, тъй като тези земи се счита, че някога е обитавал и Орфей. Населеното място е създадено при сливането на селата Каменица, Лъждене и Чепино.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В околностите му има изключително интересни дестинации и забележителности за посещаване, а тези идеи ще превърнат семейния ви престой в незабравим спомен. Проучете актуалните оферти за Велинград, а след това включете и децата в това приключение, за да им помогнете да опознаят отблизо красотата на България.

Излет в гората

И малки, и големи обожават да бъдат сред природата, а топлите месеци са идеалният момент да се скриете от жегите на сянка в гората. Чепинският балкан предоставя маршрути, които не са така стръмни и усойни – условията са комфортни за излети и разходки.

Една от най-популярните местности е „Старият чарк“, като към нея няма резки изкачвания. По пътя може да се отбиете в манастира „Свети Георги“ и да се освежите на чешмата в близост до него. Следващата ви спирка може да бъде и манастирът „Свети Никола“ – миниатюрен и особено уютен. Когато се озовете в „Старият чарк“ ще се насладите на реката, пейките и дебелите сенки. Носете си и провизии за хапване и консумативи за барбекюто.

Гледка отвисоко

Средната надморска височина на Велинград е около 800 м, което никак не е малко, но ако успеете да се изкачите до връх Острец или Елин връх, ще погледнете на цялата област от птичи поглед. Гората е съставена от високи смърчове, може да си наберете билки, да вкусите ягоди или боровинки.

На Елин връх ще откриете и кът, където да си вземете почивка, а също и манастир на св. Илия. На връх Острец също има какво да се види – светилището на бесите, разкрито преди години при археологически разкопки.

Научете се да яздите

За някои деца това е мечта, която ще сбъднете, а за всички останали – радост, която ще помнят дълго, дори и само заради контакта с животните в конна база „Сивек“. Има и понита, предназначени специално за малките любители на ездата, а извън базата може да тествате терена в компанията на водач.

На плаж край Самоков

Е, да, нали е лято – възползвайте се максимално от слънчевите лъчи в часовете, които би било поносимо за вас и според предпочитанията ви. Минералният плаж край Самоков – „Каферинова“, е с лековита вода. Двойно удоволствие за сетивата и благоприятен ефект за здравето!

Пещерата Лепеница

Обектът е само на 11 км от самия Велинград. През нея минава подземна река и е разположена на три естествено създадени етажа. На втория може да видите образувалите се езера. Ще наблюдавате сталагтони, сталактити и сталагмити, което ще предложи и нови знания за наследниците ви, които вече са чели за тях в уроците в училище.

Пригответе си и връхни дрехи, тъй като температурата в пещерата е около 10 градуса.

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.