14 антични театри от Гръко-римската древност

Останките от античните театри на Гръцкия и Римски свят лежат пръснати из Средиземноморието. Гръцките театри са били големи открити структури, построени на хълмови склонове. Римските такива, макар и силно повлияни от гръцките, имат специфични разлики, като например това, че са построени върху собствените си основи.

Театърът произхожда от Атина, където е бил използван за фестивалите в чест на бог Дионис и известните трагедии, комедии и сатирични постановки. Римляните, които са с по-малко философски дух от гърците, са искали чисто забавление, смях и вълнение – пантомими, акробатика, жонгльорство, животински битки, въпреки че последните две са били по-често срещани в римския амфитеатър.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Представяме ви някои от най-добре запазените и най-невероятните древни театри от гръцката и римска античност.

14. Гръко-Римският театър

Таормина е гръцка колония на източния бряг на остров Сицилия. Театърът в Таормина е построен от гърците през 2 век пр. Хр. и преструктуриран и разширен от римляните. Античното място гледа към залива Наксос и вулкана Етна. Днес това е центърът на международния филмов фестивал в град Таормина.

greco_roman_theatre

13. Театрите Джераш

Джераш е популярен археологически обект в Йордания, на второ място след Петра. Златните години на града попадат под римска власт и мястото вече е общопризнато като един от най-добре запазените провинциални римски градове в света. Джераш съдържа не един, а два римски театри. Северният, с капацитет от 1600 души, а южният може да побере 3 000 зрители.

Jerash Theatres

12. Одеон на Херод Атически

Одеон на Херод Атически е разделен по склона на хълма Акропол в Атина и е построен през 161 г. сл. Хр. от Ирод Атик, в памет на неговата съпруга. Мястото е било използвано като театър в древна Атина и там са се изпълнявали различни пиеси и музикални концерти.

odeon_of_herodes_atticus

11. Римският театър в Мерида

Съдейки по надпис, Римският театър в Мерида, днешна Испания, е построен през 16 г. пр.н.е. със заповед от Агрипа – генерал и приятел на император Август. Античният театър може да приюти до 6 000 зрители. В по-късните векове той претърпява няколко реставрации, които въвеждат нови архитектурни елементи и декорации. Постройката е възстановена до сегашното си състояние през 1960-1970 г.

roman_theatre_of_merida

10. Римският театър в Аман

Римският театър в Аман, Йордания е построен по времето на Марк Аврелий през 2 в. от н.е. Най-големият и стръмен театър би могъл да побере около 6 000 души. Той е ориентиран на север, за да държи слънцето на разстояние от зрителите. Театърът е построен на три нива: управниците, които седят най-близо до случващото се, военните, които заемат средната част и останалото общество, което е позиционирано на най-високата точка. Въпреки че са далеч от сцената, хората могат да чуват актьорите много ясно, поради стръмнината на театъра.

roman_theatre_of_amman

9. Театърът в Пергамон

Пергам (или Пергамон) е древен град, основан от гръцки колонисти на Егейското крайбрежие на Мала Азия. Той съдържа редица забележителности, включително и театърът, който е построен през 3-ти век и може да побере 10 000 зрители. Това е един от най-стръмните древни театри в света.

pergamum theatre

8. Театърът в Сиде

Сиде е популярен курортен град на брега на Средиземно море в Южна Турция. Той е основан от гръцки заселници през 7 в. пр.н.е. и е бил един от най-важните търговски центрове в региона. Римските руини на Сиде, които са в изключително добро състояние днес, включват храм и един античен театър, който може да побере от 15 000 до 20 000 души.

theatre_of_side

7. Театърът в Сабрата

Намиращ се в Либия, Сабрата е създаден около 500 г. пр.н.е. Театърът в Сабрата е построен през 2 век сл. Хр. и до голяма степен изглежда непокътнат, благодарение на възстановяването му от италиански археолози през 1930. Мястото има 25 входа и би могло да побере около 5 000 зрители.

theatre of sabratha

6. Римският театър в Оранж

Римският театър в Оранж е добре запазен театър, построен през 1 век от н.е. за гледане на театрални представления. Мястото е затворено с официален указ през 391 г. сл. Хр. заради съпротивата на Християнската църква.

roman_theatre_of_orange

5. Големият театър в Ефес

Руините на Ефес са популярна туристическа атракция по западния бряг на Турция. Градът някога е бил известен с храма на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят, който е бил разрушен от тълпа, водена от архиепископа на Константинопол през 401 г. сл.н.е. И все пак, някои от постройките все още могат да се видят, включително впечатляващият Great Theatre (Голям театър). Той може да побере 25 000 зрители и първоначално е бил използван за драматични пиеси, но през късните римски времена е използван и за гладиаторски битки.

great_theatre_of_ephesus

4. Театърът в Аспендос

Аспендос разполага с един от най-добре запазените антични театри на древността. Разположен в югозападната част на Турция, театърът в града е построен през 155 г. сл. Хр. по време на управлението на римския император Марк Аврелий и може да побере между 15 000 и 20 000 зрители.

Roman amphitheatre of Aspendos

3. Театърът в Делфи

В древни времена Делфи е бил най-значимият обект в древногръцката религия, дом на светилището и оракула на Аполон. Античният театър на Делфи в Гърция е построен на хълм, който разкрива за зрителите гледка към цялото светилище и впечатляващия пейзаж надолу. Построен е през 4-ти век и може да побере 5 000 души.

delphi_theatre

2. Босра

Разположен на 140 км. южно от Дамаск, Сирия, Босра е древен град, за който се споменава през 14 век пр.н.е. от египтянски йероглифи. Градът е завладян от римляните през 106 г., които го правят столица на тяхната арабска провинция. Театърът в Босра е построен през 2 век от н.е. и може да побере до 15 000 зрители.

bosra

1. Епидавър

Театърът в Епидавър е разположен на североизточния ъгъл на Пелопонес в Гърция и е построен през 4 век пр.н.е. Той и до ден днешен е един от най-красивите гръцки театри в света. За разлика от римските такива, гледката на буйни пейзажи зад сцената е неразделна част от самия театър. Мястото е известно със своята изключителна акустика. Артистите на сцената могат да бъдат перфектно чути от всичките 14 000 зрители, независимо от мястото, на което те са седнали.

epidaurus

Източник: touropia.com

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!