10-те най-известни фонтана в света

Водна феерия с красива архитектура, често придружена от впечатляващи светлинни ефекти под звуците на приятна музика – фонтаните днес са сред най-популярните забележителности във всеки град и привличат милиони туристи. Някои от тях са наистина изумителни! Такива са и 10-те, които сме подбрали в нашата класация. Насладете им се!

1. Фонтаните на Беладжио, Лас Вегас

1Bellagio_fountain_show1

Огромните фонтани са разположени в изкуствено езеро пред хотел Bellagio във Вегас и предлагат богато светлинно и звуково шоу. Представленията се провеждат на всеки 30 минути от 20:00 ч. до полунощ, а сред песните, на чийто фон се разиграва впечатляващата хореография, са “Time To Say Goodbye”, “Your Song”, “Viva Las Vegas”, “Luck Be a Lady” и “My Heart Will Go On”.

2. Фонтан ди Треви, Рим

2Trevi_Fountain_Rome-1024x680

Разположен в квартал Треви в Рим, фонтанът е най-големият бароков в Италия и известен в цял свят. Висок е малко над 26 метра, а широчината му е 49 метра. Свързан е с популярна легенда, според която, ако хвърлиш монета в него, задължително някой ден ще се върнеш в Рим.

3. Магическият фонтан в Монтжуик, Барселона

3Magic_Fountain_of_Montjuic_Barcelona-1024x768

Построен за Световното изложение в Барселона през 1929 г., първоначално фонтанът предлага само светлинно шоу. През 80-те години на 20 век към представлението е добавена и музика, а фонтанът е изцяло реставриран и обновен за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Днес той е задължителна забележителност за всеки, който посещава столицата на Каталуния.

4. Фонтанът в Дубай

8Dubai

Разположен в центъра на езеро край най-високия небостъргач в света Бурж Халифа, той е дълъг 275 метра, а височината, на която изхвърля струи вода, е достига 152,4 м. Създаден е от компанията, която е проектирала и фонтаните на Беладжио във Вегас, и е признат за най-големия музикален фонтан в света със собствена хореография. Музикалното и светлинно представление на фонтана може да се види всеки ден по обед и вечер.

5. Фонтанът на богатството, Сингапур

4Fountain_of_Wealt_Singapore-1024x768

Според Гинес това е най-големият фонтан в света. Намира се в огромен търговски център – Suntec City, и няколко пъти на ден водата се спира, а посетителите биват поканени да се разходят около мини фонтана, разположен в центъра, и да съберат монети за късмет. Всяка вечер от 20:00 до 21:00 ч. се провежда светлинно шоу, комбинирано с жива музика.

6. Фонтанът Дружба на народите, Москва

5Friendship_of_the_Peoples_Fountain_Moscow

Свидетелство на един отминал вече период от историята, фонтанът Дружбата на народите в Москва съдържа 16 позлатени фигури. Всяка от тях символизира една република от бившия Съветски съюз.

7. Овалният фонтан, Тиволи

6Fontana_di_Tivoli

Намира се в в градините на Вила д’Есте в Тиволи, Италия. Формата му е яйцевидна (оттам идва и названието, с което е известен), а водите му се изливат в красив басейн, заобиколен от много зеленина. Цялата вила е обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО и е една от най-популярните дестинации за еднодневно пътешествие от Рим.

8. Фонтанът на крал Фахд, Джеда, Саудитска Арабия

7King-Fahds-Fountain-Jeddah

Известен и като Фонтанът на Джеда, той е най-високият от своя вид в света. Разположен на брега, той изстрелва струя с височина от цели 312 метра във въздуха. Фонтанът използва солена вода от Червено море и през нощта се осветява от 500 прожектора.

9. Фонтан Самсон, Санкт Петербург

9Samson_Fountain_peterhof_palace-1024x788

Дворцово-парковият ансамбъл Петерхоф е построен по заповед на Петър Велики в началото на 18 век и често е наричан „Руският Версай“. В градините има много фонтани, като най-известният от тях – Самсон, е построен през 30-те години на 18 век. Той изобразява момент, в който легендарният със силата си Самсон разтваря челюстите на лъв и символизира победата на Русия над Швеция във Великата северна война.

10. Фонтанът Сваровски, Инсбрук

10Swarovski_Fountain_Austria

Фонтанът блика от уста на стъклена глава, покрита с растителност, която се намира в предната част на музея Кристален свят Сваровски. Той е собственост на компанията Swarovski и в него са разположени различни изложби, свързани с кристалите, които компанията продава.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!