10 съвета за опознаването на Барселона

bratotata

Съветите на Владимир Иванов и Филип Зуберски – създатели на сайта brato.bg


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Барселона, Испания, е едно от най-живописните места на Стария континент, колкото и клиширано да звучи. Потвърждава го и фактът, че 15 млн. туристи годишно посещават втория по големина град в страната. Жарко слънце, палми, плажове, хълмове и редица архитектурни шедьоври са част от чара на столицата на Каталуния.

Може да звучи банално, но е много важно да разпределите добре времето си и набелязаните места за посещение. Особено ако сте там за по-кратък период. Барселона е огромен град и като такъв някои от забележителностите са в отдалечени райони. Ако времето ви притиска, а искате да видите всичко, най-добре е предварително да се запознаете с местоположенията им, да ги разпределите в отделните дни и да разграфите времето си. Перфектната екскурзия изисква предварителен план.

1. Бъдете търпеливи на летище Ел Прат

Въоръжете се с търпение, защото организацията на летището е като в българска държавна служба – пълен хаос. Предвидете си достатъчно време за чакане на багаж, а също и за чекиране. Никой от служителите не бърза и вече разбираме защо полетите от Испания обикновено закъсняват. Пак на летището дебнат и нашенци, които ще се опитат да ви пробутат коронния си номер – молба за 10 евро.

2. Направете екскурзия с корабче

Разходка с лодка, Барселона

На пристанище Port Vale ще намерите много и най-различни морски приключения с корабчета. Срещу 15 евро ще получите разходка с кораб за 60 минути, музика на живо, бира, чипс и маслини. Промоция, която си заслужава. Релаксът е гарантиран, а преживяването е незабравимо.

3. Не очаквайте чудеса от Саграда Фамилия

Саграда Фамилия, Барселона

Ясно е, че базиликата на Барселона е една от най-големите атракции за туристите. Тълпи от хора, съмнителни типове и огромни кранове ще ви развалят цялостното преживяване. Просто не очаквайте чудеса. Хубаво е да се види, но впечатлението ще бъде различно, когато сградата най-накрая бъде завършена през 2020 година.

Трябва да се спомене, че Саграда Фамилия е проект на великия Антонио Гауди. Той посвещава последните години от своя живот на храма и дори се мести да живее буквално на строителната площадка. Базиликата изобразява раждането, живота и смъртта на Иисус Христос.

4. Разгледайте „Ноу Камп“

Ноу Камп, Барселона

Посещение на стадиона на „Барселона“ е преживяването, което не трябва да се пропусне, без значение дали става въпрос за представители на силния или на слабия пол. Домакините изненадват със сериозна организация. Входът е на цена от 25 евро, а билетите могат да бъдат закупени онлайн. Часът, който ще запазите за вашето посещение, е ориентировъчен, така че и да закъснеете, никой няма да ви върне. Разходката из 100-хилядното съоръжение е продължителна и включва разглеждане на клубния музей, съблекалнята на гостите, залата за пресконференции, кабинките на журналистите, резервните скамейки, клубния магазин, снимка с трофея от Шампионската лига.

5. Разходете се до Монтжуик

Замък на връх Монжуик, Барселона

Хванете метрото и слезте на спирка „Paralel-lel“. Оттам можете да хванете фуникуляр (лифт, който се движи по релси), който влиза в цената на билета за метро (2.15 евро). Той ще ви отведе до въжен лифт. Срещу 12.50 евро ще може да се качите до най-високата точка на хълма Монтжуик, където ви чака замък и невероятна гледка. Входът за замъка е между 6 и 10 евро според възрастта ви. От върха ще може да видите цяла Барселона, както и Средиземно море.

Заслужава си да отделите време за това преживяване.

6. На маса не пропускайте кулинарните емблеми на страната

Испанската кухня е световно известна. Гаспачото и паелята са кулинарните емблеми на страната, които задължително трябва да опитате при посещение не само на Барселона, но и на Испания като цяло. Това, което ние можем да ви препоръчаме като нещо по-различно, са местните ребърца, сангрията и сладоледа. Саламите, които също са местна гордост, могат да бъдат закупени в хартиени фунийки, подобно на слънчогледа у нас по паркове и стадиони.

7. Вижте музея на Гауди

Къща Гауди, Барселона

На адрес Passeig de Gràcia, 43 в Барселона може да намерите един от шедьоврите на гениалния каталунски архитект Антонио Гауди. Там той е създал шедьовър, който приковава вниманието и днес. Гауди получил поръчка от семейство Батло, които закупили сградата заради централното й разположение в Барселона. Формите на зданието наподобяват на люспесто чудовище.

Днес тя може да бъде разгледана като музей, посветен на Гауди. От 2005 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Цената на входа обаче е също толкова впечатляваща, колкото и сградата – от 23.50 евро.

8. Паркът Гюел е приказно място

Парк Гюел, Барселона

Парк Гюел е друго архитектурно творение на Гауди, разположено на хълма Ел Кармел. Първоначално е било замислено на това място да бъде построен квартал за богатите. Впоследствие проектът минава през различни етапи, влияе се от политическата обстановка в страната, за да остане в крайна сметка за народа, а не за богатите. Мястото спокойно може да се окачестви като приказно заради хилядите малки цветни керамични плочки, които красят сградите. Природата също впечатлява с екзотичност, а паркът е идеален за отдих от шумния град. Преди 8 сутринта входът е свободен. Местата в парка са ограничени и има вероятност да ви спрат на входа, за да изчакате неопределен период от време, докато започнат да пускат нова вълна туристи. Цената на билета е 7 евро.

9. За снимки се доверявайте на азиатци

Стигнахме до забавната част. Този съвет важи както за Барселона, така и за всеки друг посетен от вас град. През годините се убедихме, че когато няма кой да ви снима, най-добре е да поставите тази задача на някой азиатец. Огледайте се добре преди да доверите апарата или телефона си на някой непознат. Имайте предвид, че азиатците взимат тази задача на сериозно и влагат максимум усиля, за да се сдобиете с наистина добър кадър.

Послушайте ни, няма да сгрешите.

палми, Барселона

10. Готическият квартал е най-старият в града

Из тесните улички на най-стария квартал в града буквално ще се пренесете в друга епоха. Магазинчета, вкусна кухня и история се крият зад всеки ъгъл на Barri Gothic. Черешката на тортата е базиликата Санта Мария дел Мар, датираща от 14-ти век, и катедралата Св. Еулалия.

Вижте още: Музея на Пикасо, пазара Ла Бокерия, Триумфалната арка, парк Цитаделата, бившия рибарски квартал Барселонаета, манастира Монсерат.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!