10 мита за гмуркането, в които е крайно време да спреш да вярваш

Не може да не си мечтал поне веднъж да се гмурнеш в дълбокото – докато си разглеждал впечатляващи подводни снимки, забавлявал си се с притаен дъх на видео от дайвинг с акули или си се поставял на мястото на главния герой в някой от безбройните холивудски филми, чието действие (или част от него) се развива под вода. И вероятно всеки път, когато си се замислял дали да не се запишеш на уроци по гмуркане, в главата ти е изниквал поне един от тези митове. Много е вероятно даже да те е отказвал от идеята – затова е крайно време да спреш да им вярваш и да не позволяваш да застанат на пътя ти към едно ново и изключително вълнуващо изживяване.

1.Това е мъжки спорт и не става за жени

Може и да е било вярно в средата на ХХ век, например. Всъщност и тогава не е било вярно – дори в първия брой на легендарното списание Sports Illustrated, в който е представен тогава младият спорт скуба дайвинг (на 23 май 1955 г.), на корицата е жена-гмуркачка. Днес съотношението мъже/жени, които практикуват скуба дайвинг, е около 60/40 и всички: от производителите на екипировка до организаторите на дайвинг трипове, предлагат специални продукти за дами.

2.Много е скъпо да вземеш сертификат

Да направим проста сметка – колко ще ти струва едно излизане в петък вечер с половинката, например? Вечеря, кино, после едно-две питиета в някой бар или дискотека с приятели… И ето ти ги поне 100 лева, и то ако си сравнително скромен в избора на храна и напитки. В зависимост от региона, където живееш, средната цена за сертификат се движи между 500 и 1000 лева. Т.е. на цената на няколко излизания ще получиш достъп до един вълнуващ свят на подводни приключения и добър повод да се похвалиш пред приятели и колеги.

3.Трябва да си супер добър плувец, за да станеш гмуркач

Разбира се, че професионалните плувци стават страхотни дайвъри, защото са в супер форма и се чувстват перфектно във вода. В колкото по-добра физическа форма си, толкова по-лесно ще ти е гмуркането, но истината е, че всеки нормално здрав човек със средно ниво на фитнес ще се справи. Митът вероятно идва от факта, че има базов изпит по плуване, преди да започнеш уроците по гмуркане – но той нито е толкова страшен, нито се изискват състезателни умения, за да го минеш.

4.Ако се гмуркаш, ще те заболят ушите

Това всъщност е вярно – но само ако не изравниш налягането в ушите, когато се спускаш. А това е едно от първите неща, на които те учат в уроците по гмуркане, и е повече от лесно. Нарича се маневра Валсалва и представлява опит за издишване срещу затворени въздухоносни пътища, упражнен със средна сила. Или казано по-просто: запушваш си носа и се опитваш да издишаш, но не много силно, докато почувстваш облекчение.

5.Трябва да си купиш тонове екипировка, само за да се научиш

Всъщност ти трябват само три основни неща – маска, шнорхел и чифт плавници, защото те са наистина лични вещи и е добре да ти пасват перфектно, за да се чувстваш комфортно и да можеш да се отпуснеш. Цялата останала екипировка, която ти е нужна за скуба дайвинг, можеш да наемеш, често и с отстъпка, а не рядко това е включено и в цената на уроците или дайвинг пътуването.

divingbg_marinaport_v2

6.Опасността да те изяде акула е голяма

С каквото и впечатление да сте останали от холивудските блокбастъри, истината всъщност е много различна: в действителност, освен на точно определени места и при точно определени обстоятелства, акулите бягат, когато във водата се появи гмуркач. А тези места и обстоятелства, където хищните риби не подвиват бързо опашка, вече са добре познати и се използват за популярните гмуркания с акули. Ако все още сте скептични, един факт, който вероятно ще изненада много от вас: през 2005 година например само в САЩ представители на най-добрия приятел на човека – кучето, са убили 27 човека и са ранили 4.7 милиона души (милиона, точно така), а в цял свят за същия период са регистрирани общо 58 инцидента с акули, при които са загинали само 4 човека (четири).

7.Гмуркането е само за хора, които живеят на тропиците

Да, най-популярната асоциация, когато стане дума за дайвинг, са чистите сини води и красиви коралови рифове на тропиците. Но истината е, че независимо къде живееш, със сигурност някъде наблизо има перфектно място за гмуркане – и запалени гмуркачи. Защото това не е само спорт, това е и начин на живот, който ще те очарова и неусетно ще те обогати и с нови изживявания, и с нови приятели.

8.Не е достатъчно екстремно

Ако си от хората, които търсят екстремни изживявания и си мислиш, че дайвингът няма как да ти ги предостави – в грешка си. Да, много от гмуркачите просто се наслаждават на красиви рибки в спокойни води, но ако искаш адреналин, ето ти няколко варианта: да храниш акула, да плуваш под полярни ледници, да изследваш подводни пещери, да се разходиш по ръждясалите коридорите на потънал кораб… Достатъчно екстремни изживявания, които са запазени само за гмуркачите!

9.Ако имаш какъвто и да е здравословен проблем, не можеш да се гмуркаш

Всъщност истината е, че лекарите като цяло са предпазливи и голямата част от тях въобще не са запознати какво представлява скуба дайвинга. Затова, какъвто и здравословен проблем да имаш и ги попиташ, много е вероятно да чуеш „не“. Най-важното обаче е да потърсиш поне още едно мнение. Супер полезни в това отношение са Diving Alert Network – в сайта им има огромен списък с медицински състояния и пречат ли те на гмуркането, можеш да го видиш ТУК. 

10.Шнорхелингът е точно толкова готин и забавен

Шнорхелингът без съмнение е супер готин и забавен. Но истинските приключения и най-вълнуващите изживявания идват с гмуркането – когато сложиш кислородната бутилка на гърба и се спуснеш в дълбините, ще разбереш за какво става дума!

diving-689831_1280

diving-689833_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!