Фингал – загадъчната мелодична пещера

Пещерата Фингал, известна още като „Пещерата на мелодиите“, се крие на необитаемия остров Стафа, Шотландия. Още от пръв поглед тя впечатлява – с начина, по който изгледа, и с шестте интригуващи отделения от базалтови колони, считани за останки от вулканични изригвания преди векове.

Сър Джоузеф Банкс открива това природно бижу през 1772 година. Кръстена на шотландски герой – Фингал, през годините пещерата е вдъхновение за много епични писатели, поети, художници и певци.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Fingals_1

Като цяло историческите сведения за остров Стафа и пещерата Фингал са оскъдни. Известно е, монах от близкия остров Йона кръщава швейцарското градче Стефа, което се намира на езерото Цюрих, именно на острова, близо до който е израснал.

След като сър Банкс открива пещерата, тя получава името си от епична поема на шотландския поет-историк Джеймс Макферсън. Пещерата става част от негов цикъл стихотворения, базирани на стари галски стихове. В митологията героят Фингал е известен като „белият непознат“.

Акустиката и ехото, което звучи от ударите на водата в стените, карат хората да оприличават морската пещера на гигантска катедрала. На галски името на Фингал е „An Uaimh Bhinn“, което в превод означава „пещерата на мелодиите“ или „мелодичната пещера“.

Fingals_2

Макар Фингал да има голям сводест вход, влизането във вътрешността й с лодка е трудно и опасно. Като цяло посещенията са възможни в периода между месеците април и септември, и то на специални круизи, организирани от специалисти.

Част от пещерата може да се разгледа и пеша, като пътеката е образувана от базалтови колони и минава точно над морското равнище.

Изследването на Фингал все още е огромно предизвикателство за всеки любител на пещерните приключения. Труднодостъпното място и необитаемият остров придават още по-голяма мистика на пещерата, което привлича любителите на екстремните усещания.

Fingals_24 Fingals_5

Източник: TOE
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!