Топ 4 забележителности в Истанбул, които да посетите с приятели

Истанбул е град с 16 века история, той е събрал в себе си сърцата на четири империи: Римската, Византийската, Латинската и Османската.

Град разказващ за султани,  хареми и любовни истории, той съчетава в себе си традиции и бъдеще. Където търговията е ритуал и тече по вените на местните.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В следващите редове ще дадем няколко примера за интересни места, който задължително трябва да посетите в най-големия и пищен град в Турция. Насладете се на спиращите дъха сгради и се потопете в техния дух.

А за вашето удобно придвижване можете да се доверите на една от най-добрите компании за отдаване на автомобили под наем, а именно Top Rent A Car и да поемете към Истанбул в ритмичното щастие което предлага Ориента. 

Приятно четене!

1. Синята джамия

Синята джамия

През 1609 година започва строителството на тази великолепна сграда, като то е продължило цели 7 години. По това време е управлявал султан Ахмед I , който тогава е бил на крехката възраст от 19 години. Според историята той пожелал минаретата на джамията да бъдат изработени от чисто злато.

Централният и купол е с височина 34 метра и е заобиколен от по-малки куполи, които са общо подкрепени от четири огромни стълба, наподобяващи и наречени “слонски крака”.
Отвътре високият таван на тази великолепна сграда е облицован с близо 20 000 сини плочки, откъдето и идва името на джамията. Мащабното и вътрешно пространство спира дъха на всеки посетител. Слънчевите лъчи преминават през всичките 260 прозорци на паметника и нежно осветяват в разнообразни пъстри цветове всяко негово кътче.

2. Света София

Света София

Изначално тази невероятна сграда е построена да служи като църковен храм. Тя е изградена през 532-537г. по разпореждане на император Юстиниан, който бил толкова горд от своето творение, че по време на освещаването на това архитектурно чудо той възкликнал:„Соломоне, аз те надминах!“, имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. Не напразно тази някогашна катедрала се слави със своята красота, та нали нейният строеж изразходва цялата имперска хазна. Много от мраморните колони били докарани от стари езически храмове и антични градове. Този храм е облицован със златни мозайки и скъпи видове мрамор, а името му е посветено на светата Премъдрост Божия, която е божествената страна на Исус Христос.
След превземането на Константинопол от турците през 1453 г. църквата е превърната в джамия и по нея биват направени редица промени. Когато Османската империя се разпада, правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и обявява „Света София“ за музей. Голяма част от съществуващите мозайки са разкрити наново, като се запазват и част от ислямските промени. В момента посетителите на Църква на светата Премъдрост Божия“ имат възможността да зърнат историите и традициите на две от основните религии в света вплетени в едно.

3. Йеребатан – Цистерната на базиликата

Йеребатан

Йеребатан e най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул. Едно от имената, с което цистерната се назовава е „Потъналият палат“. Целта и е била да съхранява питейна вода в случай на засушаване или обсада на града. Това е един от основните фактори, поради които Константинопол е бил толкова трудно превземаем в миналото. Изумителен е факта, че водохранилището е с цели 140 метра дължина, 70 метра широчина, разполага с 336 колони, подредени в 12 редици по 28 колони и с височина 8 метра.
В този потънал палат има разположени и каменни глави с лика на Медуза. Според легендата, всеки, който погледне в очите на тази митична фигура, се превръща в камък. Не е случаен факта, че именно нейния лик е бил изобразяван, той е бил поставян с целта да защитава от нежелани посетители.

4.Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче

Освен, че Долмабахче е най-големия дворец в Турция, той се слави със своята екстравагантност и пищност. В продължение на 66 години, от тази сграда се е управлявала цялата Османска империя. Името на двореца означава „Запълнена градина“, а причината да получи това наименование е, че до 17-и век на неговото място е имало залив на Босфора, който постепенно бил запълнен с пръст, за да се превърне в една от най-пищните градини в империята. Дворецът е издигнат по поръчката на султан Абдул Меджид, който лелеел да живее в дом по подобие на европейските кралски дворове, обграден от разкош и блясък. Това била причината и да срине до основи дворец Бешикташ и на негово място да се издигне Долмабахче. За палата били използвани елементи от рококо, барок и неокласика, съчетани с традиционните османски детайли.
В самия дворец можете да видите удивителни неща, като кристално стълбище и най-големия в света кристален полилей, тежащ цели 4,5 тона. Скъпите килими, скулптори, огромните зали и истинската съкровищница скрита в двореца не остават по-назад. Ако искате да напълните очите си с блясък и история, това безспорно е мястото което трябва да посетите.

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.