Най-известните древни градове и съкровища на Турция, които са любими на туристите

Турция е страната, която пленява посетителите с едни от най-красивите древни съкровища в света, вдъхновили много популярни митове и легенди. Пътувайки по западното крайбрежие на страната, простиращо се от Егейско до Средиземно море, посетителите могат да открият много от тях, а като част от проекта за нощни музеи в Турция, част от тези археологически обекти сега са отворени за посетители до полунощ, за да могат повече хора да открият богатото културно наследство на страната.

Разположен покрай кристално сините води на Егейско и Средиземно море, Анадолският регион е осеян с древни градове, в които туристите могат да се насладят и на уникалните кулинарни традиции на района. Анадолските земи също са носители на редица „първи“ постижения, благодарение на множеството цивилизации, които са заселвали региона. Там, където се срещат Изтокът и Западът, тази древна земя е пълна с изненади, а всяка стъпка разкрива пластове история.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В сърцето на легендата: Троя

Навсякъде в Турция има пленителни древни градове, но един от най-известните със сигурност е Троя – обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположена в подножието на Ида планина в Чанаккале, с девет различни градски пласта – Троя е била дом на множество селища и цивилизации. Там се е развила Троянската война от древния епос на Омир „Илиада“, и е първата спирка на „Пътят на Еней“ – единственият културен маршрут, признат от Европейския съвет, който започва в Турция.

Задължително посетете: Музеят на Троя, който се намира на входа на древния град и е носител на най-престижните награди за музеология в Европа. Той представя историята и културата на града чрез ясни и изчерпателни експозиции на артефакти и други находки, открити при разкопки в региона.

Музея в Троя

Великолепният пристанищен град: Ефес

Друг прочут древен град в Егейския регион е Ефес, който през 2015 г. е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Обитаван в продължение на около девет хиляди години, от праисторическия до османския период, Ефес е бил един от най-големите пристанищни градове в света в периода на своя разцвет и понастоящем е сред най-добре запазените археологически обекти в света. Забележителностите в древния град включват библиотеката на Целс и Големият театър, който е най-големият в Турция с капацитет 30 000 зрители; руините на храма на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят; Портата на Мазей и Митридат; храма на Адриан и къщите на терасите. Можете също така да посетите дигиталния музей Ephesus Experience Museum, най-новата атракция за интерактивно разглеждане на забележителности и потапяне в ежедневния живот на града.

Задължително посетете: Уникални артефакти от раннохристиянския период могат да бъдат открити в Ефес и околностите му, а именно една от седемте църкви в Мала Азия, споменати в Откровението на Йоан. Сред важните свети места в района са Къщата на Дева Мария, базиликата „Свети Йоан“ и Пещерата на седемте спящи.

Център за изцеление на всеки, независимо от възрастта: Хиераполис

Хиераполис

В съседство с траверсите на Памуккале в Денизли се намира Хиераполис – важен лечебен и здравен център от древността. Преди две хиляди години траверсите са привлекли вниманието на Пергамското царство и пергаменците са започнали строителство в района. Древният град е наречен Хиераполис в чест на Хиера, съпругата на Телефос – легендарният основател на Пергам. Сред най-забележителните постройки в Хиераполис са римската баня и античният театър. Освен това древният басейн на града, с колони и мрамори, е отворен за посетителите, които искат да се потопят в същите топли води (36 градуса), в които се предполага, че египетската кралица Клеопатра се е къпала.

Не пропускайте: Да се насладите на лечебните води и спиращата дъха гледка на траверсите в Памуккале, които предлагат на посетителите релаксиращи и успокояващи води в лечебните си езерца.  Този бял рай ще ви накара да се почувствате като в приказка, а горещите извори ще оставят траен благоприятен ефект върху здравето ви!

Траверсите в Памуккале

Древно съкровище с прекрасна акустика: Аспендос

Един от най-добре запазените амфитеатри в света се намира в Аспендос, разположен в един от районите около Анталия – Серик в Средиземноморския регион. Най-отличителният елемент на легендарния театър, вдъхновил множество легенди, е неговата превъзходна акустика. Тази умело създадена акустика се е задържала през времето и днес може да бъде усетена в амфитеатъра, в който продължават да се провеждат концерти и представления. Акведуктите в Аспендос са друга великолепна структура в града, които са едни от най-добрите примери на запазени древни водни канали.

Не пропускайте: 31-ият Международен фестивал на операта и балета в Аспендос, който ще се проведе от 13 до 30 септември, като някои от представленията ще се състоят в Аспендоския театър.

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.