Топ 3 на върховете, които ви очакват

Всеки чужденец, който е имал възможност да посети България и да обиколи малка част от нея, си тръгва с думите: “Чудесна страна с невероятна природа.”
Истината е, че си имаме всичко. Не само четири сезона, но и природни дадености, които ни позволяват да се забавляваме през всеки един от тях.

Тъй като знаем, че не всеки човек е любител на зимните спортове и студеното време, днес ви представяме Топ 3 на планинските върхове, които трябва да покорите, докато е по-топло. Не само заради предизвикателството, но и заради невероятната красота, която се открива пред очите ви от различната от градската надморска височина. Освен това те са лесно достъпни и ще ви накарат да забравите всичко останало.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1.Витоша, Черни връх (2290 м)

Витоша е едно от богатствата на столицата на България – София. Тя дава възможност на софиянци да избягат от градския шум и през лятото да се потопят в зелената прохлада на планината, а през зимата да направят по няколо спускания със ските всеки уикенд.

черни връх, витоша

Изкачването до Черни връх не изисква голяма подготовка. Нуждата от планински обувки може да бъде пренебрегната, тъй като релефът е благоприятен.
Не пренебрегвайте съвета, когато тръгвате в планината, да носите в раниците си храна и вода, тъй като вероятността да спирате, за да се наслаждавате на гледката, е много голяма.
Черни връх е се нарежда на четвърто място по височина у нас.
Не се колебайте да тръгнете нагоре, защото на върха ви чака прекрасен чай от туристическата чайна и поглед към София от напълно нов ъгъл.

2.Пирин, връх Вихрен (2914 м)

Вторият по височина връх у нас не е за подценяване. До средата на XX век носи името Елтепе, което означава връх на бурите. Без значение по кое време на годината решите да изкачите Вихрен, носете със себе си връхна дреха, защото горе температурите са по-ниски и духа вятър.

pirin, пирин, планина, връх

Отправната точка, от която пътят нагоре е най-кратък, е хижа Вихрен.
В зависимост от темпото, с което ходите, пътят може да ви отнеме между 3 и 5 часа. Затова най-сигурно е да тръгнете рано, за да сте спокойни при спиранията.
Най-трудната част от прехода е в подножието на върха. Тъй като пътят е предимно каменист, тук планинските обувки или стабилните спортни такива са задължителни.
Пътят от хижа Вихрен е за предпочитане за хора, които нямат опит в планинското катерене.
Пирин е мраморна планина и именно затова добрите обувки са ви необходими. Мраморът се хлъзга много повече при катерене от останалите каменисти повърхности.


Гледката отгоре спира дъха. Предвидете добре времето си, за да имате достатъчна възможност да разгледате от всички страни и да се заредите с планинска красота.

3.Родопи, връх Голям Перелик (2191 м)

Районът на Родопите е сред най-красивите в Бъгария. Много посетители твърдят, че гледките там са им спирали дъха неведнъж.
Изкачването на Голям Перелик може да бъде съчетано с обиколка на Смолян, селата Гела и Широка Лъка. Това е седмият по височина връх у нас. Той е лесно достъпен. До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 30-40 минути.

rodopite, родопи, планина, залез
Ако решите вашето приключение в Родопите да бъде в края на юли, можете да посетите  традиционния етно-джаз фестивал, който събира български и световно известни звезди.
Изкачването нагоре е приказно изживяване. А стъпвайки на върха, виждате не само изминатия път, но и прелестни гледки от Рила, Стара планина и Пирин. Ако имате късмета времето да е достатъчно ясно, можете да зърнете и планинските върхове на Северна Гърция.

Потопете се смело в приключения из България, защото поговорката “Опознай родината, за да я обикнеш” е напълно вярна.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!