Добринище – Пирин, баня и... мекици!

Само на 6 км от Банско, а вече може би и на по-малко, Добринище се гуши в полите на Пирин. Мнозина познават курортното градче като ски дестинация, но и през топлите месеци от годината Добринище предлага сериозен набор от развлечения.

Всеки би могъл да намери своето място в пиринското градче. Семействата с деца имат възможността да се възползват от спокойствието, което мачулганите, напълно необезпокоявани и без граници, могат да нарушават, колкото си искат. Поляни, рекички, животинки – свобода! Забавления за малките също не липсват.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

2

Любителите на планината и нейната тайнствена, но царствена природа, могат да се запознаят отблизо с красотите на Пирин. От Добринище тръгват много планински пътеки, които водят до Попово езеро, Кременските езера и Самодивски връх. Недалеч от градчето се намират хижа Гоце Делчев, хижа Безбог и самият връх Безбог.

Безбог, Добринище

Добринище крие единствената по рода си в България градина за еделвайси на Иван Парин. Това е мястото в страната ни, от което можете да си закупите пирински еделвайс: жив или хербаризиран.

еделвайс, добринище

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ от 19 век също е една от основните забележителности на пиринското градче. Обявена е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

Добринище_черквата
Снимка: OldJimy SC

На по-късен етап към черквата е построена и камбанарията на манастира „Св. Панталеймон“ –друга света обител, която си заслужава вниманието.

Природно чудо, на което можете да се насладите, е водопадът Свети Никола. Песента на щуркащите се капки вода, дъгата от пречупването на светлината над струята и обляната от слънцето зеленина изглеждат някак приказно.

Водопад Свети Никола

В съчетание с Пирин са и римските минерални бани по поречието на река Добринишка. В самия край на градчето се намира старият римски басейн с минерална вода, която лекува над 20 болежки. До банята има и плаж, на който любителите на спорта „събиране на слънчеви лъчи“ могат спокойно да помързелуват. Отделно от общите градски басейни, почти всеки хотел в града разполага със свои, които се захранват със същата лековита вода.

Добринище

В Добринище има място и за младежта, която спокойно може да се налудува на 6-7 км по-надолу по пътя и да се върне в градчето, за да се наспи и да се възползва от предоставените удобства. А и в това градче можете да утолите всякакъв вид глад. И то с изключително големи вкусотии. Така че спокойно можем да кажем „Добре дошли“ и на ценителите на добрата кухня.

Без да се шегуваме, в македонската кръчма в центъра на Добринище можете да опитате едни от най-вкусните и огромни мекици, които някога сте виждали и яли. И можете да ги хапвате с каквото си поискате, стига то да е домашно – сирене, сладко, мед и дори лютеница!

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!