ТОП 10 на местата, които НЕ можете да посетите

Светът е пълен с тайни или изключителни места, за които не знаем. Има и такива обаче, които са известни, но дори и да искаме, не можем да посетим. Списъкът, който ви предлагаме, представя 10 подобни места, които са забележителни по своята същност, но са затворени за широката общественост или е практически невъзможно да бъдат видени.

1. Межгорие, Русия

(c) SECRET6 Donetsk, 2006.

Межгорие е затворен град в Русия, създаден през 1979 г. Смята се, че в него живеят хора, които работят в изключително секретната база в планината Ямантау. Какво точно има и се случва в нея и до ден-днешен не е ясно. В световен мащаб съществуват твърдения, че на това място има тайно ядрено съоръжение или бункер. Американците неведнъж са питали руското правителство за Ямантау и са получавали различни отговори – че има мини, че там се крият руски съкровища, че е склад за храни или пък ядрено скривалище, предназначено за лидерите на Русия… Различните версии подсказват, че истината все още се крие.

 

2. Тайните архиви на Ватикана

2ватикана
Снимка: Bryan Allison

Парадоксалното е, че въпреки името си, архивите всъщност не са тайни – можете да видите всеки документ, който искате. Но не можете да влезете в самата сграда на архива. Трябва да подадете писмена молба за конкретен документ и той ще бъде доставен до вас, стига да е навършил 75 години от престоя си във Ватикана. Останалите „по-млади“ документи все още пазят дипломатическа или правителствена информация. Изчислено е, че тайните архиви на Ватикана са разположени на 84 километра рафтове и само в каталозите има над 35 000 тома.

 

3. Зона 51, Невада, САЩ

2зона51
Снимка: notevenathing

Зона 51 е псевдоним на военна база, разположена в южната част на Невада, САЩ. В центъра на базата, на южния бряг на езерото Грум, се намира едно от най-големите топ секретни военни летища на Щатите. Основната цел на мястото е да служи за тестване на експериментални самолети и оръжейни системи. Голямата тайнственост, която обгръща базата, и фактът, че правителството на САЩ едва-едва признава съществуването й, превръща Зона 51 в любим обект на конспиративни теории, голяма част от които свързани с извънземни.

 

4. Светилището Исе, Япония

4исе
Снимка: berrytokyo

Най-сакралният шинтоистки храм в Япония, посветен на Аматерасу, богинята на Слънцето. Твърди се, че в него се намира най-важният предмет от имперската история на Япония: свещеното огледало от японската митология, символ на вечната истина. Вътре се допускат единствено жреци и жрици, в чиито вени тече кръвта на японското императорско семейство. Главното светилище Наику (общо в Исе има над 120) се разрушава и изгражда наново на всеки 20 години, следвайки идеята на шинтоизма за смъртта и прераждането.

 

5. Спешен операционен център в планината Уедър

5уедър

Няма начин да не сте гледали поне един холивудски филм, в който краят на света е близо и елитът на нацията се крие на тайно място, където да преживее апокалипсиса. Е, за Спешния операционен център в планината Уедър се смята, че е точно такова място – само че реално. Създадено е през 1950 година заради Студената война, но продължава да работи и днес. Наричат го още зоната на „последната надежда“ и по обясними причини всичките му операции са строго секретни.

 

6. Църквата „Света Мария от Цион“, Етиопия

6-Church_Our_Lady_Mary_Zion_Axum_Ethio
Снимка: Jialiang Gao

Пак ще се позовем на филм, само че този път на един конкретен – „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“. Ако сте го гледали, знаете какво е кивотът, а ако не сте – според Библията в него се съхраняват каменните плочи с 10-те божи заповеди, дадени от Господ на Мойсей. Легенди твърдят, че кивотът се намира в най-вътрешната част на църквата „Света Мария от Цион“ в Аксум, Етиопия, и до него достъп има един-единствен просветен монах-пазител.

 

7. Метро 2, Москва

7метро

Предполага се, че Метро 2 в Москва е секретна подземна железница, построена по времето на Сталин и наричана от КГБ с кодовото име Д-6. Съществуването на тайното московско метро обаче не е потвърдено никога нито от руските федералните служби, нито от метро администрацията. Говори се, че големината на секретната подземна мрежа дори надвишава тази на общественото метро, има 4 линии и се намира на дълбочина 50-100 м. Целта й е да свързва Кремъл с правителственото летище Внуково 2, с подземен град в Раменски и други важни за националната сигурност локации.

 

8. Клуб на джентълмените на Уайт, Лондон

8-White's_Club_St_James's_Street_
Снимка: PAUL FARMER

White’s Gentlemen’s Club е най-ексклузивният клуб за джентълмени в Англия. Основан е през 1693 година от италианеца Франческо Бианко (или Francis White – откъдето идва и името му) с цел да продава новооткрития горещ шоколад, но постепенно се превръща в изключително частен клуб за джентълмени. Клубът е известен със своята „Книга за залагания“, в която членовете му правят супер странни залози – например 3000 паунда за това коя от две дъждовни капки ще се търкулне първа по прозореца… Членството в клуба е забранено за жени, а мъжете се нуждаят от подкрепата на един от ръководителите, както и на още двама членове, за да бъдат приети. Сложна работа.

 

9. Клуб 33, Дисниленд, САЩ

9-клуб33
Снимка: ryan burkhardt

Противно на общоприетото схващане, в Дисниленд всъщност се продава алкохол – само че след края на работното време, когато в увеселителния парк се провеждат частни партита. Има обаче едно място, където алкохол се продава винаги: Клуб 33. Уловката е, че става дума за частен клуб, до който малцина имат достъп. Членството струва между 10 000 и 30 000 долара годишно и дори да сте склонни да похарчите тази солидна сума, ще трябва да почакате… 14 години. Толкова дълъг е списъкът с кандидати и дори тогава въобще не е сигурно, че ще ви приемат – подборът е изключително стриктен.

 

10. Стая 39, Северна Корея

Kim Il Sung Square - North Side
Снимка: John Pavelka

Това е една от най-секретните организации в Северна Корея, чиято цел е натрупване на капитал за династията Ким. Стая 39 е създадена през 1970 година. Говори се, че организацията използва 10-20 тайни банкови сметки в Китай и Швейцария за пране на пари и незаконни транзакции, както и че се занимава с трафик на дрога и оръжия. Твърди се, че се намира в сградата на работническата партия в Пхенян, столицата на Северна Корея.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!