Топ 10 най-опасни градове в Европа

След като разбрахме кои са най-опасните градове в света, е време да насочим поглед към нашия континент. И в Европа има места, които поставят сигурността на жителите и посетителите си под риск. За съжаление много анализатори посочват и столицата на България – София, като един от най-опасните градове на стария континент. Ние решихме да я изключим от нашата класация, за да ви бъдем полезни, когато ще пътувате зад граница. Ето къде трябва да внимавате!

1. Брюксел, Белгия

1-belgium


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В Брюксел се случва един от най-сериозните сблъсъци на две култури заради високата концентрация на мюсюлмански граждани. Градът е известен с етническо напрежение, тормоз над хора от определени етнически групи и изблици на насилие след пиянство, така че трябва да сте особено внимателни, когато се намирате около барове в по-късните часове на денонощието.

2. Дъблин, Ирландия

2-dublin

Местните жители докладват голям брой нападения от младежи, които все повече участват в разпространение на наркотици и осъществяват тормоз и грабежи. Според някои, дори деца на 10 години могат лесно да бъдат въвлечени в тежки престъпления в този град. Бандите набират членове, които са още в тийнейджърска възраст. Това нарастване на младежката престъпност поставя сериозна морална дилема пред по-възрастните граждани, което до голяма степен е причина много от престъпленията да не се съобщават на полицията. Ако сте в Дъблин, придържайте се към своята компания и не дразнете местните младежи.

3. Глазгоу, Шотландия

3-glasgow

Според много източници Глазгоу е районът с най-много насилие във Великобритания и един от най-опасните в Европа. Високият процент на убийства и постоянно нарастващата престъпност поставят под риск сигурността на жителите и гостите на този иначе много интересен град. Различните улични банди и честите сбивания, при които се използва хладно оръжие (понякога с фатален край) представляват сериозен проблем. Ако искате да посетите Глазгоу, избягвайте да излизате много късно през нощта или много рано сутрин. Консумацията на алкохол допринася за редица тежки престъпления в града, така че не се доближавайте твърде много до непознати.

4. Грозни, Русия

4-grozny

Според ООН през 2003 г., Грозни е най-разрушеният град в света. В резултат на това има много невзривени сухопътни мини, които представляват заплаха за туристите. Не е това обаче е причината доста правителства да предупреждават своите граждани да не посещават Грозни, а огромният брой отвличания, които се случват там. Престъпниците често взимат за заложници туристи, така че ако се опитате да се слеете с местните хора, ще бъдете в относителна безопасност. Отвличанията се правят обикновено когато туристите са най-уязвими – докато спят в хотелите си. Внимавайте!

5. Истанбул, Турция

5-istanbul

В Истанбул се случват най-често по-леки престъпления, като например грабежи, измами и тормоз, но те са достатъчно много, за да направят Истанбул един от опасните градове. Основните жертви са необвързаните жени, особено когато става дума за тормоз. Напоследък обаче Истанбул става опасно място и от гледна точка на все по-сериозните въоръжени нападения на територията на цяла Турция, както и терористичните заплахи, които за съжаление вече прераснаха и в реални атентати. Затова при пътуване до там се препоръчва повишено внимание.

6. Лондон, Великобритания

6-london

Квартал Уестминстър в Лондон е с най-висока престъпност в цяла Великобритания. Огромната концентрация на хора и туристи в Лондон предизвиква агресия и нетърпимост, което неизбежно води до значително увеличаване на престъпността. Грабежи, убийства, изнасилвания и други тежки престъпления са често срещано явление в града. Когато сте в Лондон, в никакъв случай не ходете сами през нощта.

7. Малмьо, Швеция

7-malmo

Третият по големина град в Швеция – Малмьо, се слави с най-висок процент на престъпност в страната. С бързата скорост, с която се увеличава имиграцията, в града има конфликти между различните етноси – всеки иска да бъде доминиращ и често това води до насилие и престъпления като сбивания, изнасилвания и палежи. Все повече се увеличават и убийствата на невинни граждани, така че Малмьо в момента е място, което е по-добре да избягвате.

8. Марсилия, Франция

8-Marseilles

Марсилия намира място в този списък не толкова заради голям процент убийства или нападения, а заради дълбоко вкоренената организирана престъпност в града. Процъфтяващата търговия с наркотици и трафикът на хора прави Марсилия доста опасно място. Териториалните войни между различните банди често води до кърваво насилие, а въоръжените грабежи и кражбите стават все повече. Бъдете внимателни, когато сте в южната част на Франция, и избягвайте да влизате в конфликти с неподходящи хора.

9. Митровица, Косово

9_Mitrovica

Митровица все още е едно от най-опасните места в Европа заради напрежението между сръбското и албанското население. Бруталните конфликти между тях и днес са огромен проблем, въпреки че Митровица беше разделена на две и сега албанците и сърбите живеят в различни части. Изблиците на насилие и престъпленията с етнически характер продължават, така че ако някакъв повод ви заведе в Митровица, бъдете много внимателни и не изказвайте мнение по конфликта – никога не се знае кой ще ви чуе и каква реакция ще предизвика това.

10. Неапол, Италия

10-naples

Смятан за столица на престъпността в Италия, Неапол всява страх най-вече със силното присъствие на мафията в града и високия процент престъпност. Много от местните жители предупреждават туристите, че ако някой ги доближи на улицата без видима причина, най-вероятно иска да ги ограби или нападне. Неапол е градът с най-висок процент престъпност в Италия и очевидно си заслужава славата на опасно място – в последното десетилетие там са регистрирани няколкостотин убийства посред бял ден. Той е дом на Камора – криминална организация с над двувековна история, наричана „неаполитанската мафия“.

За Георги