Тайните на езерото Байкал

Помните ли уроците по география в училище за езерото Байкал, там някъде в голямата Русия, дето се разпростира на два континента? Е, днес ни се видя интересно да погледнем на Байкал с други очи, извън учебното съдържание по география и контурните карти за оцветяване.

baikal-1-1505022


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Всеизвестен е фактът, че Русия е необятна територия и голяма част от нея е малко изследвана. Това важи особено за по-отдалечените райони и Сибир – там, където се намира и Байкал.

Езерото Байкал е разположено в Южната част на Източен Сибир и съдържа 20 % от запасите прясна вода на Земята. Този световен резервоар е с обем 23 000 куб. км и съществува повече от 35 милиона години. Неведнъж учените са се опитвали да разгадаят тайните на това езеро, но и до днес голяма част от тях остават мистерия. Едно е сигурно: Байкал е най-дълбокото езеро в света.

Samsung

Хипотезите относно произхода на името на езерото също са част от мистичността му. Има четири версии, като общото между тях е, че всички съдържат вода или море.

„Бай-Кул“ (киргизски) означава „богато езеро“
„Бей-Хай“ (китайски) означава „северно море“
„Байгъал“ (якутски) означава „море, голяма дълбока вода“
„Байгаал-Далай“ (монголски) означава „природно море“

Безспорен е фактът, че Байкал е езеро с тектоничен произход. През половината от годината замръзва почти цялото, с изключение на малък участък от около 20 километра на изток от Ангара.

baikal5
Снимка: fennU2

Разположено е в рифтова падина и по своя строеж басейнът му прилича на Мъртво море. Някои от изследователите твърдят, че Байкал се е образувало в зона на трансформен разлом, а други казват, че образуването на падината е в резултат на сблъсъците между Евразийската и Индийската земна плоча. И до днес земетресенията в района на езерото са доста често явление, което поставя местността сред най-сеизмичните зони на Земята.

waves-and-lake-1335746

Както и да се е образувало, езерото Байкал постоянно е подложено на интерес от страна на учените по всякакви въпроси. И до днес се развиват теории за първите жители в района, за останките от древни култури.

Според някои археолози на най-големия остров в езерото – Олхон, откритата древна каменна стена е била построена около сакрално място. В подкрепа на това твърдение са намерените погребения край стената. Други изследователи твърдят, че това е укрепление, което е служело за защита от набезите на врагове от Изтока.

olchon olchon-1-1390621

Загадките и изследванията в най-голямото езеро в света явно няма да свършат скоро. Множество експедиции насочват вниманието си именно към този район. Съществуват вярвания, че точно в Байкал се намира и златото на Царска Русия. Явно тепърва ще научаваме нови истории около това мистично място. Едно обаче е ясно – езерото и занапред ще си остане най-големия световен резервоар за питейна вода.

baikal-4-1505028

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!