Великите реки на планетата: Щедрата Волга

Люлката на руската държава, главният воден път на територията на Западна Русия в европейската й част и най-дългата река на континента. Това е река Волга – огромно икономическо, културно и историческо богатство и фактор за развитието на една още по-огромна империя през вековете, та до днес.

russia-892600_1920


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Първите сведения за Волга датират още от древните гърци и римляни, които наричали реката “Ра”, в превод “щедра”. Волга е онзи път, който свързвал Запада и Севера с Изтока. Голяма част от стоките, непознати на скандинавските страни, достигат до тях по река Волга. Такава стока е арабското сребро например. Волга е факторът, който дава възможност на Изтока да запознае близкия край него свят със своите богатства.

river-941670_1280

river-254207_1280

Волга води началото си от Валдайското възвишение северозападно от Москва и се влива в Каспийско море. Водосборният басейн, който образува реката, е най-голямата безотточна област в света, която не се оттича към Световния океан. Пътят, който изминава Волга, е над 3500 километра, като по трасето си включва над 200 притока. Реката преминава през 1/3 от територията на Европейска Русия и се простира през градове, гори, възвишения, степни местности и дори полупустини в южната си част.

landscape-874042_1920

river-188293_1920

Прието е Волга да се дели на три части – Горна, Средна и Долна. В горното си течение преминава през т.нар. “Московско море”, където са построени множество водохранилища, електроцентрали и други съоръжения, важни за икономическото развитие на региона. В Горна Волга се простират огромни площи с горски масиви, а в долното и средното течение на реката се намират едни от най-плодородните земи на Русия, което също прибавя щрихи към отговорната роля на целия водосборен басейн на Волга.

russia-704890_1920

rybinsk-887045_1920

Безспорен е фактът, че реката има голямо значение за развитието на една от големите световни икономически и политически сили и до днес – Русия. И не само на европейската й част. Значението е както икономическо, така и политическо, културно, историческо. Реката заема централно място в историята на страната и се явява като символ на етническата цялост на руската нация и народ. С образа на реката са свързани редица големи литературни произведения на велики имена като Максим Горки, Николай Некрасов. Образът на Реката-майка Волга често бива възпяван и в песни от руския фолклор.

russia-768249_1280

russia-1037287_1920

volga-658989_1920

volga-658993_1920

източник: britannica
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!