Стоунхендж – загадката на Британските острови

Стоунхендж (Stonehenge) е едно от деветте древни чудеса на света, намиращо се в близост до Лондон – на 150 километра. Това каменно съкровище за туристи и културна характеристика на цяла една нация си остава загадка и до днес. Сегашните останки са само малка част от величествената конструкция.

Археолозите смятат, че кромлехът е построен 30-21 век пр. Хр, но какво е било точното му предназначение не е категорично ясно. Едно е сигурно – регионът, в който се намира, е пренаситен с археологически находки от бронзовата и неолитната епоха. Има предположения, че Стоунхендж е построен на 3 етапа и е имал древна религиозна и астрологична функция.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Друга легенда гласи, че магьосникът Мерлин построил Стоунхендж и там са били погребвани крале. Действително са открити гробове, но след направени изследвания те се приемат по-скоро като доказателство, че на това място са се правили екзекуции.

Според последните проучвания съоръжението е имало форма на пълен кръг. Вероятно първоначално е бил построен външният кръг, състоящ се от ров с диаметър около 100 метра. По-късно равномерно са добавени още дупки. От 2500 до 1600 г. пр. Хр. e построено сърцето на този мегалит – кръгът Сарсен. Там се намират и най-големите каменни конструкции, които познаваме и днес. Интересен факт е, че най-големият камък тежи цели 50 тона. Конструкциите представляват 2 хоризонтални плочи и трета поставена върху тях, действаща като хоризонтална греда.

Ако посещавате Лондон, задължително отделете време, за да видите това древно чудо, чиято загадка може да остане неразгадана завинаги.

Тагове

Лондон
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!